Kalifiye açığının nedeni 63’ünde emeklilik

Güncelleme Tarihi:

Kalifiye açığının nedeni 63’ünde emeklilik
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2023 10:29

CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Jens Spahn, kalifiye eleman açığının artmasına yol açtığı gerekçesiyle 63’ünde emeklilik uygulamasına son verilmesini istedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da ücret kaybı olmadan 63’ünde emekliye ayrılanların sayısının artması üzerine ana muhalefet CDU/CSU, bu uygulamaya son verilmesini gündeme getirdi. CDU/CSU ile SPD’den oluşan Angela Merkel başbakanlığındaki büyük koalisyon hükümetinin 2014 yılında 45 yıl emeklilik sigortası primi ödeyenlerin ücret kaybı olmadan 63 yaşında emekli olması kararının iptal edilmesi istendi. 2014 yılından beri 2 milyonun üzerinde kişinin bu yasal düzenlemeden yararlanıp erken emekliye ayrılmasının iş piyasasında nitelikli eleman sıkıntısına yol açtığına dikkat çeken CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Jens Spahn, bu uygulamaya son verilmesini önerdi. CDU’lu politikacı, yalnız 2022 yılında 262 binden fazla kişinin 63’ünde emeklilikten yararlandığını hatırlatırken, “Bu uygulama çerçevesinde erken emekli oldukları için iş piyasasında kalifiye eleman sıkıntısı çekilmektedir. Ayrıca bu uygulama önümüzdeki yıllarda hem Alman ekonomisine hem de emeklilik sigortası ödeyenlere çok pahalıya mal olacaktır” uyarısında bulundu. Spahn, “63’ünde emeklilik refah kaybına yol açıyor. Gelecek nesillerin yükünü artıyor. Bu uygulamaya derhal son verilmelidir” dedi.

Kalifiye açığının nedeni 63’ünde emeklilik
DEVLETE 140 MİLYAR EURO EK YÜK
Yeni Sosyal Piyasa Ekonomisi Girişimi (INSM) adına 63’ünde emeklilikle ilgili bilimsel değerlendirmelerde bulunan Araştırma Enstitüsü ‘Prognos’, 63’ünde emekliliğin 2035 yılına kadar devlete 140 milyar Euro ek yük getireceğini hesapladı. Aynı zamanda her yıl yüzde 10-20 arasında kalifiye eleman sayısında düşüşe yol açacağını da saptadı. Hükümetin küçük ortağı FDP Genel Başkan Yardımcısı Johannes Vogel, herkesin ne zaman emekli olacağına kendisinin karar vermesi gerektiği görüşünü savundu. FDP’li politikacı, “Erken emekli olan düşük, geç emekli olan da yüksek emekli aylığı alır” dedi. Eski bir sendikacı olan Yeşillerli Federal Meclis milletvekili Frank Bsirske ise 63’ünde emeklilik uygulamasına son verilmesine karşı çıktı. Çocuk yuvalarında ve yaşlı bakım evlerindeki personelin fiziksel olarak 67 yaşına kadar çalışmalarının hiç de kolay olmayacağına dikkat çekerken, “Yıllarca emek veren bu insanlara ücret kaybı olmadan erken emekli olma yolunun kapatılması adil olmaz” açıklamasında bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!