İş gücü açığı, üretimi frenliyor

Güncelleme Tarihi:

İş gücü açığı, üretimi frenliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2023 11:26

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, işletmelerin yüzde 42’si, nitelikli iş gücü açığı nedeniyle üretimin frenlendiğini söylüyor.

Haberin Devamı

ALMANYA Kalkınma Bankası (KfW), 7 bin 500’ü orta ölçekli olmak üzere yaklaşık 9 bin işletmenin katıldığı anketle iş gücü açığının 2023’ün ilk altı ayına etkisini ölçtü. Ankete katılan işletmelerin yüzde 42’sinden fazlası, nitelikli iş gücü açığı nedeniyle üretimin frenlendiğini söyledi. DW Türkçe’nin haberine göre açık, büyük işletmelerde daha çok hissedilirken, hukuk ve vergi müşavirlerinde bu oran dörtte üçe kadar çıkıyor. En büyük açık hizmet sektöründe yaşanırken, bölgesel olarak en fazla nitelikli iş gücü açığı doğu eyaletlerinde görülüyor. Açığın, yıl sonuna doğru büyümesi bekleniyor.

İş gücü açığı, üretimi frenliyor
‘DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK’
KfW anketine göre pandemi ve Ukrayna Savaşı nedeniyle frenlenen ekonomide nitelikli iş gücü açığı daha az hissedilse de 2021 verileri ile karşılaştırıldığında tablo sorunlu. KfW Baş Ekonomisti Fritzi Köhler-Geib, “Değişen bir şey yok. Nitelikli iş gücü açığı geçmişle karşılaştırıldığında kesinlikle Alman ekonomisinin önemli bir bölümünü etkiliyor” dedi. Köhler-Geib, üretkenliği artırarak, Almanya’da çalışabilecek durumda olanları harekete geçirerek ve hedefe yönelik göç yoluyla nitelikli iş gücü açığının acilen giderilmesi gerektiğine dikkati çekti.

BAKMADAN GEÇME!