İngiltere’de sigaraya vitrin yasağı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’de sigaraya vitrin yasağı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2015 10:43

İngiltere genelinde bugünden itibaren tütün, sigara ve puro gibi tütün ürünler, kasaların altına ya da dolapların içine konularak satılabilecek.

Haberin Devamı

Sigara satışını azaltmak ve gençlerin sigaraya özenmesini engellemek amacıyla 2012 yılında çıkarılan yasaya göre, 6 Nisan 2012 tarihi itibarıyla dev alışveriş marketlerinde ve zincir marketlerde tütün, sigara ve puro gibi ürünler dolapların içine konularak satılıyordu, 6 Nisan 2015 tarihinde ise ülke genelinde uygulacak. Ayrıca, sigara paketlerinin renk ve tasarımlarının sadeleştirilmesi ve soluklaştırılması hatta düz paket uygulamasına doğru gidilecebileceği tartışılan öneriler arasında.

ŞİKAYETLER VAR

Sigaraların dolap içine konularak satışıyla, tütün ürünlerinin tüketiminin özendirilmesinin önlenmesi hedefleniyor. İngiltere Bakkallar Birliği (The Association of Convenience Stores) bu tür uygulamaya karşı çıkıyor. Bakkallar Birliği Başkanı James Lowman, “Uygulama uzun vadede mahalle bakkallarının varlığına büyük zararlar verecek” dedi.
Ulusal Gazete Bayileri Derneği (NFRN) Başkanı Parminder Singh’te, uygulamanın yerel bakkaları yok edeceğini iddia ederek, sigara tüketiminde satış payının bakkaldan, büyük süpermarket zincirlerine kayacağını ifade etti.

MEMNUNİYET DE VAR

Sigara karşıtı dernekler ise uygulamadan oldukça memnunlar. Sigara karşıtı mücadelesiyle tanınan Action on Smoking and Health (ASH) Başkanı Deborah Arnott, tütün piyasasının devlerinin oynadığı acımasızca oyunlarla yılda 200 bin gencin sigaraya başladığına dikkat çekti.
Arnott, “Sigarayı düz bir paketle piyasa süren Avrupa’daki ilk ülke olacağız, bu gençlerimizi zehirden korumak için gerekli ilk adım” şeklinde konuştu.

İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı, yaptığı açıklamada uygulamayı halk sağlığı için açık bir zafer olarak niteledi ve Sağlık Bakanı Dr. Andrew Lansley’e destek verdiklerinin altını çizdi.

"SATMAYA BİLE DEĞMEZ"

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Harringay’deki News& Mags adlı Market Gazete Bayii yöneticisi Baran Köker’de, “Sigaraya dünya bir para bağlayıp dükkanın en güzel yerinde teşhir ediyoruz. Kar oranımız ise yüzde 3-5 civarında. Aslında, satmaya bile değmez” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!