Hızlı vize lafta kaldı

Güncelleme Tarihi:

Hızlı vize lafta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2023 12:16

Almanya’nın, ülkede yaşayan Türkiye ve Suriye kökenlilerin deprem bölgelerindeki birinci ve ikinci dereceden akrabalarını ‘hızlı vize’ yoluyla Almanya’ya getirebilmeleri yönünde verdiği söz lafta çıktı. Depremin üzerinden 3 haftadan fazla zaman geçtiği halde şimdiye kadar Almanya’nın diplomatik temsilciliklerinin Türkiye’de 538 Türk ve Suriye vatandaşına vize verdiği açıklanırken, bunlardan kaçının Almanya’ya geldiğine dair bir bilgi paylaşılmadı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın başkenti Berlin’de dün akşam (salı) deprem bölgelerindeki akrabalarını getirmek isteyenleri bilgilendirmek için Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) ile Berlin Eyalet Göç Dairesi ortaklaşa bir etkinlik düzenledi. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisinin katıldığı etkinlikte, Berlin Eyalet Göç Direktörü Engelhard Mazanke, Federal Dışişleri Bakanlığı ve Berlin Eyalet Senatosu’nun hızlı ve kolay vize düzenlemesine yönelik detaylı bilgi verdi. Adı ‘hızlı ve kolay vize’ olsa da vize verilmesinin hiç de öyle kolay olmadığını ima eden Mazanke, genelde oturum izinlerini uzattırmak için başvuranlara ancak 5-6 ay sonraya randevu verildiğini, Türkiye ve Suriye’deki deprem bölgelerindeki akrabalarını Berlin’e getirmek isteyenlere ise çok kısa bir süre içinde randevu verdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Hızlı vize lafta kaldı
Engelhard Mazanke, Safter Çınar

Uygulamayla, Berlin’de süresiz oturma izni ve oturum hakkına sahip olanların yanı sıra öğrencilerin ve kalifiye eleman sözleşmesiyle gelenlerin de birinci ve ikinci derece akrabalarını getirebileceklerini ifade eden Mazenke, Alman vatandaşlığı olanlardan gelir belgesi istenmezken, diğerlerinin verecekleri taahhütname için gelir ve birikimlerini kanıtlamaları gerektiğinin altını çizdi. ‘Yurttaş Parası’ alanların akrabalarını getirme hakkının kesinlikle olmadığını vurgulayan Engelhard Mazanke, başvuru yapanlardan alınan taahhütnamelerin, Almanya’nın, Türkiye’deki ve bölgedeki diplomatik temsilciliklerine gönderileceğini, 5 gün içinde de vize verileceğini belirtti.

Hızlı vize lafta kaldı
TBB Sözcüsü Ayşe Demir

SAĞLIK SİGORTASI İÇİN 30 BİN EURO

Aylık net gelirleri 1169 Euro olanların reşit olmayan bir akrabasını, 1265 olanların 18 yaşından büyük bir akrabasını, 1502 Euro olanların bir yetişkin ve reşit olmayan bir akrabasını, 1598 Euro olanların da 2 yetişkin, 1739 Euro olanların bir yetişkin ve 2 reşit olmayan, 1835 Euro olanların 2 yetişkin ve bir reşit olmayan akrabasını Almanya’ya getirebilmeleri öngörüldü. Aynı zamanda gelecek akrabaların sağlık sigortaları için 30 bin Euro’ya kadar garanti verilmesi de koşullar arasında yer aldı. Taahhütnamelerin herkesin kendi bölgesindeki ‘Bürgeramt’a (vatandaşlık dairesine), Berlin’de de Keplerstrasse 2, 10589 Berlin adresindeki ‘Landesamt für Einwanderung’ (Eyalet Göç Dairesi) Referat 5B bölümüne teslim etmesi gerektiği belirtildi.
90 gün için verilecek vize için başvuru yapacakların sicili temiz olması, yani daha önce herhangi bir sebepten dolayı Almanya’dan sınır dışı edilmiş olmaması gerekiyor. Türkiye’den Almanya’ya gelen depremzede 90 günlük vizenin bitiminden sonra Almanya’da kalmaya devam ederek sosyal yardımdan faydalanırsa, sosyal yardım kurumu bu parayı, davet eden kişiden isteyecek. Şayet davet edilen akraba vize bitiminden sonra Almanya’da iltica başvurusunda bulunursa, yine 5 yıl boyunca şahsı davet eden kişi tüm masraflarını karşılamak zorunda kalacak.

Haberin Devamı

Hızlı vize lafta kaldı
Engelhard Mazanke, Ahmet Külahçı’ya vizesiz seyahat yolunun açılmasının gündemde olmadığını söyledi.

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK
Toplantının ardından konuşan TBB sözcüsü Ayşe Demir, vize kolaylığı konusunda hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. Gerçekte elle tutulur bir kolaylık göremediklerini ifade eden Demir, şunları söyledi: “Burada 2 türlü vize konuşuldu. İlk olarak aile birleşimi çerçevesinde yakın aile üyelerini, örneğin reşit olmayan çocuğunu ve eşini getirme ki, sürekli kalabilme durumu oluyor. İkinci olarak ise Schengen vizesi çerçevesinde 90 günü geçmeyecek şekilde verilecek olan vize. Burada bugünkü toplantının sonucunda çok büyük bir kolaylığın olmadığını tespit ettik. Bu çerçevede 5 gün içerisinde vizenin verileceği konuşuldu. Onun dışında yine belli formalitelerin yerine getirilmesi gerekiyor. Verpflichtungserklrung (sorumluluk beyanı) denilen bir belgenin alınması gerekiyor. Bunun için de yeterli gelire sahip olunması gerekiyor ki, birinci ve ikinci dereceden akrabalar getirilebilsin. Bir kolaylık var. Daha önce ikinci dereceden akraba için örneğin kız kardeşim için bu vizeyi alabilmem mümkündü. Şimdi kız kardeşimin eşini ve reşit olmayan çocuklarını da getirebiliyorum; ikinci derece akrabalık uygulaması kapsamında. Burada bir kolaylık var. Ama onun dışında biraz hayal kırıklığı oldu. Çünkü kamuoyunda çokça yer alan vize kolaylığının, aslında çok da büyük bir kolaylık getirmediğini öğrenmiş olduk. Şartlar tabii ki çok ağır. Bu beyanın alınması gerekiyor. Belli şartların burada yerine getirilmesi gerekiyor. Türkiye’den getirilecek insanın deprem bölgesinde olduğunu ispatlaması ve birinci-ikinci derece akraba olduğunu ispatlaması gerekiyor. Buradaki insanın da belirli bir gelire sahip olması gerekiyor. En büyük engel bence bu. Burada sosyal yardım alıyorsam, bir yakınımı getiremiyorum.”

Haberin Devamı

VİZESİZ GELMEK İÇİN KAPI AÇILSIN
Berlin’deki etkinliğe katılan Türkiye kökenli STK temsilcileri ise deprem bölgelerinden vizesiz olarak Almanya’ya gelinmesine izin verilmesini istedi. Etkinlikte TBB Sözcüsü Safter Çınar’ın sunuculuğunu yaptığı soru-yanıt bölümünde, Almanya’nın savaştan kaçan 1 milyondan fazla Ukraynalıya kapılarını açmasından övgüyle bahsedilirken, aynı duyarlılığı Türkler ve Suriyeliler için de göstermesini talep ettiler. Engelhard Mazanke, teorik olarak bunun mümkün olduğunu ancak böyle bir kararın tüm Eyalet İçişleri Bakanları ve Federal İçişleri ve Yurt Bakanı’nın oy birliğiyle alınması gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!