‘Güle güle arkadaşım, seni çok özleyeceğim’

Güncelleme Tarihi:

‘Güle güle arkadaşım, seni çok özleyeceğim’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2023 11:18

Bir dönem Hürriyet Almanya’da istihbarat şefi ve haber müdür yardımcısı olarak da görev yapan CDU’lu Hessen milletvekili İsmail Tipi, cuma gecesi kansere bağlı komplikasyonlardan 64 yaşında hayata veda etti.

Haberin Devamı

HESSEN Eyalet Başbakanı Boris Rhein, İsmail Tipi’nin ölümüyle ilgili Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “İsmail Tipi’yi hepimiz çok özleyeceğiz. Onu mükemmel bir insan olarak tanıdım. Uzun süredir parlamento üyesi olarak, inançlarını açıkça ve kararlılıkla savundu ve her zaman Hessen halkını dinledi. Düşüncelerim ailesiyle birlikte” dedi. Rhein, Tipi’nin çok etkileyici bir insan olduğunu ve Hessen halkına her zaman kapısı açık bir politikacı olduğunu belirtti. Bakanı ve CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Yardımcısı Jens Spahn da Twitter hesabından İsmail Tipi ile çekilmiş fotoğrafını paylaşarak, “Güle güle arkadaşım. Seni özleyeceğim” diye yazdı.
Hessen Eyalet Meclisi CDU Parlamento Grubu Başkanı Ines Claus ve Parlamento Sekreteri Holger Bellino, İsmail Tipi’nin vefatı dolayısıyla yaptıkları açıklamada, “Bu akşam meslektaşımız ve milletvekilimiz İsmail Tipi’nin ani ölümünü büyük bir üzüntü ve şaşkınlıkla öğrendik. 64 yaşında ciddi bir hastalığın ardından hayata veda etti. Parlamento grubu olarak büyük bir yas içindeyiz ve onun anısını her zaman onurlandıracağız” dedi. Açıklamada, İsmail Tipi’nin, kalbi ve ruhu ile insanların yararı için haftanın yedi günü çalıştığı vurgulanırken, “İsmail Tipi ile her zaman çok dostane anılarımız olacak ve onun insanlığını, mizahını ve açık sözlülüğünü çok özleyeceğiz. Düşüncelerimiz ve dualarımız şimdi eşi, kızı ve ailesiyle birlikte” denildi.

Haberin Devamı

GÖÇMENLER İÇİN ROL MODELDİ
3 dönemdir milletvekili seçilen Tipi’nin ardından Hessen Eyalet Parlamentosu Başkanı Astrid Wallmann da şu mesajı paylaştı: “İsmail Tipi’nin ölümünden derin üzüntü duyuyoruz. Türk kökenli bir milletvekili olarak, 2010 yılında parlamentoya girdikten sonra ülkemizdeki göçmen kökenli pek çok kişinin siyasete katılması için rol model oldu. Ayrıca güvenirliği, net duruşu ve cesaretiyle, özellikle de her türlü aşırılığa karşı çıkma konusundaki kararlılığıyla, örnek bir politikacıydı. Onun vefatıyla sadece kendi partisince değil, tüm Meclis’te takdir edilen ve sevilen deneyimli bir siyasetçiyi kaybettik. Eyalet Meclisi adına, derin taziyelerimi sunduğum ailesinin acısını paylaşıyorum.”

Haberin Devamı

40 YILLIK DOSTUMDU
Hessen CDU Genel Sekreteri Manfred Pentz: “İsmail Tipi, Birlik ailemizin çok kararlı bir parçası oldu ve özellikle Selefilik olmak üzere aşırılığa karşı mücadelede ülke çapında adından söz ettirdi.”
Sol Parti milletvekili Saadet Sönmez: “Birçok konuda fikirlerimiz bağdaşmasa da saygıdeğer ve beyefendi sevgili meslektaşım İsmail Tipi’yi kaybetmemiz beni de derinden üzdü. Sohbet ve tartışmalarımızda saygılı ve ince kişiliğinden hiçbir zaman ödün vermeyen İsmail Beyi özleyeceğiz. Işıklar içinde uyusun. Yıldızlar yoldaşı olsun.”
SPD Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel: “Çok erken aramızda ayrıldı. 40 yıllık bir dostluğumuz vardı. Meclis komisyonlarında birlikte çalıştık. Ayrı partilerde olmamıza rağmen saygınlığımızı kaybetmediğimiz, ilişkilerimizde hoşgörünün hâkim olduğu, demokrasiye inanmış bir arkadaş olan İsmail Tipi’yi kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim. Tanrı’dan rahmet dilerim, ruhu şad, mekânı cennet olsun. Ailesine sabırlar, sevenlerine başsağlığı dilerim.”
Yeşiller milletvekili Taylan Burcu: “Değerli mevkidaşım İsmail Tipi’nin vefatı hepimizi derinden üzdü. İlk Türkiye kökenli milletvekillerinden biri olarak eyaletimizde birçok Türkiye ve yabancı uyruklu insanlar için bir örnekti. İki iktidar partisinin milletvekilleri olarak bu kapsamda beraber çalışmamız güzeldi. Kaybımız büyüktür. Merhum İsmail Tipi şahsı ile ve entegrasyon siyasetinde vermiş olduğu katkısıyla hatıramızda kalacak. Kederli ailesine ve sevenlerine baş sağlığı ve Allah’tan rahmet dilerim.”

Haberin Devamı

‘Güle güle arkadaşım, seni çok özleyeceğim’
2010’DA MİLLETVEKİLİ OLDU
1959 İzmir doğumlu İsmail Tipi, 12 yaşındayken Almanya’ya geldi. Tipi, makine mühendisliği okuyup gazetecilik stajını tamamladıktan sonra uzun yıllar Almanya’da gazetecilik yaptı. 1981 yılında Hürriyet gazetesinde Regensburg muhabiri olarak çalışmaya başladı. Daha sonra Hürriyet’in Almanya merkezinde haber servisi bölümünde görev alan İsmail Tipi, 2000 yılına kadar Hürriyet gazetesinde çalışmaya devam etti. Ardından Star gazetesine geçti ve 2006 yılına kadar burada görev aldı. Serbest gazeteci olarak yerel Türkçe medyaya ve bazı Alman medyasına yazılar kaleme aldı. 1999 yılında Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’ne (CDU) üye olan İsmail Tipi, 2006 yılında Heusenstamm Belediye Meclisi’ne ve 2007 yılında Offenbach Bölge Meclisi’ne seçildi. 2009 yılında yapılan Eyalet Meclisi seçimlerinde partisi CDU’dan listede 67. sıradan aday gösterildi. Seçimleri kazanmasa da 2010 yılında milletvekili Volker Hoff’un milletvekilliğini bırakmasından sonra yedek listeden Hessen Eyalet Meclisi’ne milletvekili olarak girdi. 2013 yılında yapılan eyalet seçimlerinde Offenbach seçim bölgesini direkt oylarla kazanan Tipi, aynı şekilde 2018’deki seçimleri de kazanmayı başardı.
‘Güle güle arkadaşım, seni çok özleyeceğim’
FAHRİ YARGIÇLIK YAPIYORDU
Siyasi görevlerinin yanı sıra Hessen İdare Mahkemesi’nde ve Offenbach Asli Hukuk Mahkemesi’nde fahri yargıçlık yapan Tipi, bir süre önce de Wiesbaden ve çevresindeki vatandaşlarımızın girişimiyle başlatılan Ege Gönüllüleri Derneği’nin kuruluşunda yer aldı. Milletvekilliği sırasında başta Selefiler olmak üzere Almanya’daki aşırılarla mücadeleye giren Tipi, bu nedenle bir ölüm tehdidi almış, zaman zaman fiili saldırılarla karşı karşıya kalmıştı. Her fırsatta Selefilerin okullardaki taraftar bulma çalışmalarının demokrasi için büyük bir tehlike olduğuna dikkati çeken Tipi, politik çalışmalarında iç güvenlik, aşırı eğilimler, göç ve entegrasyon konularını uzmanlık alanları olarak görüyordu. Hessen Eyalet Meclisi’ndeki CDU grubunu çeşitli komisyonlarda temsil eden, entegrasyon politikaları sözcülüğünü ve aynı zamanda partisinin eyalet teşkilatı bünyesindeki ‘Entegrasyon ve Göç Komitesi’nin başkanlığını yürüten Tipi, evli ve 5 çocuk babasıydı.

Haberin Devamı

‘Güle güle arkadaşım, seni çok özleyeceğim’

‘VİYANA MARATONU’ HABERİ SES GETİRMİŞTİ
İsmail Tipi, Avrupa’daki Türkiye kökenli göçmenlerin eşit hak mücadelesi ve sorunlarıyla ilgili çok sayıda habere imza attı. Avusturya’nın 1990 yılında Türk vatandaşlarına getirdiği vize zorunluluğuna karşı ultra maratoncu Şükrü Meriç’in ‘Viyana Maratonu’yla ilgili haberleri de halen hafızalarda. Vizeyi protesto amacıyla Frankfurt’tan yola çıkan ve yol boyunca vizenin kaldırılması için binlerce imza toplayarak Viyana’ya kadar koşan Meriç’i gün be gün takip eden Tipi’nin, Hürriyet gazetesinin Avrupa baskılarında geniş bir biçimde yer alan haberleri, bu eylemin büyük bir başarıyla, vizenin kaldırılmasıyla sonuçlanmasına katkıda bulunmuştu.

Haberin Devamı

‘Güle güle arkadaşım, seni çok özleyeceğim’

GAZETEMİZE ÜSTÜN HİZMETLER VERDİ
Hürriyet Avrupa Genel Müdürü Ahmet Karakaşlı: Gazetemizin eski mensuplarından, Hessen milletvekili, değerli insan İsmail Tipi’yi kaybetmiş olmanın tarifsiz üzüntüsü içerisindeyiz. İsmail Tipi, 1981-1999 yılları arasında Avrupa’da yayımlanan Hürriyet gazetesi için çeşitli görevler icra etti. Sırasıyla, editör, baş muhabir ve yayın yönetmeni yardımcısı olarak gazetemize üstün hizmetler verdi. Hürriyet gazetesinden ayrıldıktan sonra da gazetemizle ve o dönemki çalışma arkadaşlarıyla sıcak ilişkisini sürdürdü. CDU’da aldığı görevler esnasında sık sık gazetemizi ziyaret etti. Partisinin Hessen eyaletindeki ilk Türkiye kökenli milletvekili olarak, Türk azınlığının hakları ve ayrımcılıkla mücadele konularında düşüncelerini Hürriyet okurları ile sürekli paylaştı. Güleryüzü ve pozitif bakışının yanı sıra olağanüstü çalışkanlığı ve çok yönlü çalışmaları ile Hessenlilerin gönlünde taht kurdu. Kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz, ruhu şad, mekânı cennet olsun.
Hürriyet Avrupa eski Yazı İşleri Müdürü Nezih Akkutay: İsmail, Hürriyet’in Almanya merkezinde işe başladığında üniversite öğrencisiydi. Kısa sürede gece nöbetinden gündüze geçti. Onun için gece-gündüz mevhumu yoktu. 24 saat çalışabilirdi. Konusu ne olursa olsun, her habere aynı ilgiyi gösterdi. İşinin yanında herkese elini uzattı ve büyük bir sır küpüydü.

‘Güle güle arkadaşım, seni çok özleyeceğim’

GÜZEL BİR İNSAN DAHA BİZLERİ TERK ETTİ
Hürriyet Berlin Temsilcisi Ahmet Külahçı: Bochum Üniversitesi Komünikasyon Bilimleri, Politik Bilimler ve Genel Dil Bilimleri’ni 1980 yılı Haziran ayında bitirdikten sonra aynı yıl ekim ayında Hürriyet gazetesi Avrupa merkezi Zeppelinheim’da göreve başladım. Kısa bir süre genç bir üniversite öğrencisi olan İsmail Tipi de 1981 yılında ‘akşamcı’ olarak, yani akşamları haber servisinde çalışmak üzere işbaşı yaptı. İşine düşkün, çalışkan, disiplinli bir arkadaştı. Kendisiyle baştan itibaren çok iyi anlaştık. Daha sonraki aylarda ve yıllarda bazı haberleri birlikte kovaladık. Özellikle izlediğimiz seçim kampanyalarında söyleşi yaptığım politikacılarla fotoğraflarımızı çekti. Ama kendisi tam bir haberciydi. Haberle yatıp, haberle kalkardı. Hiç üşenmeden, ağlayıp sızlamadan Almanya’nın her yerinden haberler yaptı. Zamanla Hürriyet’te İstihbarat Şefliği ve Haberler Müdürü Yardımcısı olarak görev yaptı. 1983-1985 yıllarında Berlin’de ve 1987-2000 yıllarında Bonn’da görev yaptığım dönemlerde de İsmail Tipi’yle Zeppelinheim’da başlayan dostluğumuz hep devam etti. 2000 yılında Hürriyet’ten ayrıldıktan ve 2010 yılında Hessen milletvekili olduktan sonra da. Allah rahmet eylesin. Mekânın cennet olsun güzel insan.

‘Güle güle arkadaşım, seni çok özleyeceğim’

‘Güle güle arkadaşım, seni çok özleyeceğim’

‘Güle güle arkadaşım, seni çok özleyeceğim’

BAKMADAN GEÇME!