Gençler siyasetçilerle buluştu: ‘Demokrasinin demokratlara ihtiyacı var’

Güncelleme Tarihi:

Gençler siyasetçilerle buluştu: ‘Demokrasinin demokratlara ihtiyacı var’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2022 10:29

Almanya’nın en büyük eyaletlerinden Kuzey Ren Vestfalya’da 15 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlere çok az bir zaman kaldı. Seçim propagandaları son hızla devam ediyor, siyasetçiler potansiyel seçmenlerini ziyaret ediyorlar. Peki gençler siyasetin neresinde?

Haberin Devamı

ETHEM Baki Kaykın 21 yaşında. 2010-2013 döneminde KRV Eyaleti Uyum Müsteşarlığı yapan annesi Zülfiye Kaykın’dan dolayı siyasete yabancı değil. Bunu kendisi için bir şans olarak gören, Ethem Baki Kaykın, çevresindeki arkadaşlarının da siyasete ısınması için onları hafta sonu ‘Gençler siyasetçilerle buluşuyor’ başlığıyla SPD milletvekilleriyle buluşturdu. Kaykın, toplantıyı gerçekleştirme amacını bu fikrin nasıl oluştuğunu şöyle anlattı: “Seçim afişlerini gördüm ve empati kurmaya çalıştım. Ben, ailemde siyasetle yakından ilgili biri (annem) olduğu için şanslıyım ve siyasetle ilgiliyim, ancak çevrem arkadaşlarım siyasete ne kadar ilgili, neler düşünüyorlar diye merak ettim ve arkadaşlarımla konuştum, ‘siyasetçilerle bir araya gelip konuşalım’ dedim, herkesi davet ettim, kimisi ‘senin hatırın için gelirim’ dedi, benim hatırım için değil kendiniz için gelin dedim. Pek çoğu gerçekten ilgilendiği için gelmek istedi. Arkadaşlarla daha rahat samimi bir ortam olması için açık havada bahçemizde toplantıyı düzenledik. SPD federal milletvekili Mahmut Özdemir ve SPD eyalet milletvekili Frank Börner ile görüştüm, sağ olsunlar davetimi kabul ettiler.”

Haberin Devamı

‘SORULARIMIZI VE İSTEKLERİMİZİ İLETECEĞİZ’
Ethem Baki’nin, toplantıdan beklentileri ise şöyle: “Bu toplantıda onlarla konuşmak istiyoruz bize neler sunacaklar merak ediyoruz. Onlara sorularımızı ve isteklerimizi ileteceğiz. Siyasette gençlerin daha çok yer alması, onlara güvenilmesi ve görev verilmesi gerekiyor. Ayrıca takdir ve onay çok önemli, gençlerin yaptığı çalışmalar önemsenmiyor, dikkate alınmıyor, oysa tam tersi olmalı. Duisburg’un önde gelen iki siyasetçisi ile ben bu buluşmayı sorunlarımızı isteklerimizi doğrudan kendilerine iletmek ve onların yaklaşımlarını görmek için düzenledim.”

“DEMOKRASİNİN DEMOKRATLARA İHTİYACI VAR”
Ethem Baki Kaykın’ın davetini severek kabul ettiğini ifade eden Kuzey Ren Vestfalya eyaleti SPD milletvekili Frank Börner, “Demokrasinin demokratlara ihtiyacı var. Gençlerle daha çok diyaloğa girmemiz gerekiyor ve onlara önem verdiğimiz pek çok konuyu hayata geçirmek için zamana ihtiyacımız olduğunu anlatmamız gerekiyor. Almanya’nın nüfusu 80 milyon, 400 milyonluk bir Avrupa var, bugünden yarına kararlar alamıyorsunuz, her şeyin demokrasi çerçevesinde olgunlaşması gerçekleşmesi gerekiyor” diyerek karar alma süreçlerine ve demokrasiye vurgu yaptı.

Haberin Devamı

SİYASET GENÇLERİ DOĞRUDAN İLGİLENDİRİYOR
Gençlerin siyaset uzak durması, katılımcı olmamasıyla ilgili bir soruya tecrübeli yerel siyasetçi şöyle yanıt verdi: “Gençlere siyasetin kendilerini de derinden etkilediğini anlatmak gerekiyor. Okulda, tarih derslerinde siyasete daha çok yer ayrılmalı ve alınan siyasi kararların gençleri de doğrudan ilgilendirdiğini onlara göstermeli. Siyasetçinin çok para kazanan toplumdan kopuk ve bir şey yapmayan kişiler olduğu algısını kırmak gerek doğru değil bu. Örneğin okulların durumu, öğretmenler, eşit şansa sahip olmak, meslek eğitimi almak veya üniversiteye gitmek, bunların hepsi gençleri doğrudan ilgilendiren konular ve siyaset tarafından düzenlenen konular. Bunun için gençler, kendilerine güvenmeli ve kendilerini doğrudan ilgilendiren konularda, kararların alındığı siyasete girmeli. Ben önceden gençleri siyaseti yerinde görsünler diye parlamentoya davet ediyordum. Son iki senedir korona nedeniyle maalesef gerçekleşmedi, ancak dilerim bundan sonra seçimlerden sonra yine bu buluşmaları gerçekleştirebiliriz” diyen Frank Börner, gençlerin kendilerine güvenmesini ve siyasete girmelerini kendilerini ilgilendiren konularda karar mercilerinde yer almalarını önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!