Federal Meclis’te konuşan ilk Kral: Charles

Güncelleme Tarihi:

Federal Meclis’te konuşan ilk Kral: Charles
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2023 15:18

İngiltere Kralı Charles, Federal Meclis olarak bilinen Alman Parlamentosu’nda konuşan ‘ilk Kral’ olarak tarihe geçerken, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini de vurguladı.

Haberin Devamı

FEDERAL Meclis Başkanı Baerbel Bas’ın selamlamasından sonra kürsüye çıkan Kral Charles, konuşmasına Almanca olarak başladı. Galler Prensi olarak İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 75’inci yıl dönümü vesilesiyle Federal Meclis’te 15 Kasım 2020’de düzenlenen anma töreninde konuşan Charles, Kral olarak da ayını yerde yaptığı konuşmasında, “Ülkelerimiz arasındaki dostluk benim sevgili annem için de çok önemliydi. Ailem ve ben, Alman halkınının annemin ölümü nedeniyle gösterdiği duyarlılıktan çok etkilendik. Brandenburg Kapısı’nda ‘Union Jack’in (Birleşik Krallığın bayrağı) yansıtılması büyük üzüntümüze teselli oldu” dedi.

Federal Meclis’te konuşan ilk Kral: Charles
2 BİN YILLIK DOSTLUK
Kral Charles, İngilizlerle Almanların dostluğunun yaklaşık 2 bin yıllık bir geçmişi olduğunu vurgularken, bu ilişkilerin geliştirilerek sürdürülmesini istedi. “Geride bıraktığımız 50 yılda çok güldük, yalnız birlikte değil, birbirimize de güldük” diyen Kral Charles, Alman parlamenterler ile tribünden izleyen konukları da güldürdü. Konuşmasında Ukrayna’da Rusya’nın sürüdürdüğü savaşa da değinirken, “Sayısız hayat yok edildi. İnsan onuru ve özgürlük ayaklar altına alındı. Demokratik değerlerimiz ve Avrupa’nın güvenliği tehdit edilmekte. Ama dünya buna sessiz kalmadı. Bu saldırılar, yakıp yıkmalar bizleri sarstı, ama sergilenen birliktelik ve dayanışma da bizi cesaretlendirdi” dedi.

Haberin Devamı

SOL PARTİ’DEN TEPKİ
Kral Charles’ın Federal Meclis’te konuşma yapmasına izin verilmesine Sol Parti tepki gösterdi. Sol Parti Eş Başkanı Martin Schirdewann, “En yüksek düzeyde bir kurulun (Meclis’in) bir Kral’ın (Monarş’ın) önünde eğilmesi ölçüsüzdür” dedi. Alman Haber Ajansı’na (dpa) bir demeç veren Schirdewann, “Enflasyonun ve fakirliğin görülmemiş şekilde hızlı bir biçimde arttığı bir dönemde Federal Meclis’in ağzında altın kaşıkla doğmuş birine onur defterine imza attırmasını da acayip buluyorum” açıklamasında bulundu. “Monarşiye yüz yıldan daha fazla bir süre önce son verdiği için Almanya memnuniyet duymalıdır. Şimdi bir (Monarş’ı) Kralı onurlu bir biçimde demokrasinin kalbine getirmek tarihi unutmak demektir” diyerek, Kral Charles’ın konuşma yapmasını protesto amacıyla oturuma katılmayacağını önceden açıklayan Sol Partili Federal Meclis milletvekili Ateş Gürpınar ise oturumdan uzak durdu.

Federal Meclis’te konuşan ilk Kral: Charles
ORGANİK ÜRÜNLER PAZARI
Doğa ve iklim korunmasına önem veren Kral Charles ile eşi Camilla, Berlin’in kent merkezindeki organik ürünler satılan ‘Biyo Pazarı da ziyaret etti. Kendilerine Berlin Eyalet Başbakanı Franziska Giffey eşlik etti. Kral Charles ve eşi, satıcılar ve alış veriş yapan müşterilerle de sohbet etti. Kendilerine organik peynirli sandviç sunuldu. Federal Meclis’teki konuşmasından sonra Kral Charles, Berlin’in kapanan eski Havalimanı Tegel’e yerleştirilen Ukraynalı sığınmacıları ziyaret etti. Daha sonra da Cumhurbaşkanı Steinmeier’le birlikte Berlin yakınlarındaki Brandenburg eyaletine geçerek Finowfurt’taki Alman-İngiliz askeri birliği ziyaret etti. Anrıhrah Brodowin ekoloji köyünü ziyaret ederek, doğal ürün yetiştiren ve doğal ürünlerle hayvan besleyen köylülerden bilgi aldı. Aynı zamanda onlarla birlikte ‘Kral peyniri’ de yaptı. Yarın sabah Kral Charles ve eşi Camilla, trenle Berlin’den Hamburg’a geçecek. Kendilerine Cumhurbaşkanı Steinmeier ve eşi Elke Büdenbender de eşlik edecek. Hamburg’da Eyalet Başbakanı Peter Tscentscher tarafından karşılacak olan Kral Charles, Hamburg Limanı ve Belediyesi’ni de ziyaret ettikten sonra Londra’ya dönecek.

Haberin Devamı

GAUCK VE MERKEL DE KATILDI
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile eşi Elke Büdenbender’in İngiltere Kralı Charles eşi Kraliçe Camilla onuruna dün akşam (çarşamba) Bellevue Sarayı’nda verdiği yemeğe, 130’a yakın özel davetli katıldı. Almanya’nın eski Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve hayat arkadaşı Daniela Schadt, Eski Başbakan Angela Merkel, Federal Maliye Bakanı Christian Lindner ve eşi Franca Lehfeldt konuklar arasında yer alırken, Başbakan Scholz, akşam yemeğine katılmadı.

BAKMADAN GEÇME!