Ezan eylemi mahkemeden döner mi

Güncelleme Tarihi:

Ezan eylemi mahkemeden döner mi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2016 09:37

İslam ve yabancı karşıtı PEGIDA, “Almanya yakında böyle olacak” mesajı vermek için Münih’in Marien Meydanı’nda haftada dört gün, banttan ezan okutuyor. Şehir İdaresi, mahkemeden döner korkusuyla yasaklayamıyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta yazdık. Minareden ezan okumak yasak ama PEGIDA, Münih'in göbeğinde, Marien Meydanı’na kurduğu dört hoparlörden, günde üç saat ezan okutuyor. ‘Uyarı Nöbeti’ adı altında yaptığı gösteriye ‘tadımlık’ diyor. “Bakın şimdiden görün. Almanya yakında ne hale gelecek. İslamlaşacak” diye korku salmaya çalışıyor. Panik havası yaratmak istiyor. Hem de gösteri öyle birkaç haftalığına değil, iki yıllığına... İki yıl boyunca, haftanın dört günü, 16.00-19.00 saatleri arasında bu eylemi burada yapacağım diye Şehir İdaresi'ne bildirmiş. Bu tarih ve saatlerde kentin ana meydanı Marienplatz, PEGIDA'ya ait. Başkası gösteri yapamaz.

PEGIDA NASIL YAPIYOR?

Münih Şehir İdaresi hukuk bölümü yetkilileriyle görüştüm. Bavyera Eyaleti'nde hiçbir camide hoparlörden ezan okunamıyor. Prensip olarak ezan, Alman anayasasının 4’üncü maddesinde, inanç özgürlüğüyle güvence altında. Ama komşuları, trafiği, çevreyi etkileyecek gürültüye karşı “Emisyondan Koruma Yasası” ezana izin vermiyor. Gürültü rahatsızlığı dolayısıyla ezan okunamıyorsa Pegida, nasıl ezan okutabiliyor? Hem de bir inancı kendi siyasi amacına malzeme yaparak?

Almanya'da gösteri özgürlüğü çok yüksek bir hak. PEGIDA gösteri özgürlüğüne sığınarak bu hakkı kullanıyor. Ama Pegida da gürültü yaparak çevreye zarar veriyor. PEGIDA'nın gürültüsü niçin Emisyondan Koruma Yasası'na girmiyor?

HER 15 DAKİKADA BİR

Şehir İdaresi bu sorulara cevap vermekte zorlanıyor:
“Biz her gün gösteriyi kontrol ediyoruz. PEGIDA üç saat içinde her 15 dakikada bir, üçer dakika ezan okutuyor. Sesin yüksekliğini 85 desibele indirdik. Buna karşı daha ne yapılabiliriz ve 2 yıl boyunca kentin ana meydanını işgal edebilirler mi sorularını araştırıyoruz. Bazı gösterilerde aldığımız yasak kararları mahkemeden döndü.”

ÖNCE HAYIR, SONRA EVET!

Münih Şehir İdaresi, ezan yasağı da mahkemeden döner korkusu taşıyor. Örnekleri var... Münih'te nazi rejimi kurbanlarına adanan bir meydan var; Platz der Opfer des Nationalsozialismus. Burada devamlı meşale yanıyor. PEGIDA bu meydana çelenk koymak istedi. Şehir İdaresi buna önce izin vermedi. Ama sonra izin çıktı. PEGIDA'nın meydana çelenk koymasını bu sefer karşı göstericiler engelledi. İslam cemaatleri de Pegida'nın ezanı malzeme yapmasına karşı durabilir. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!