‘Erdoğan ve Guterres’in girişimleri önemli’

Güncelleme Tarihi:

‘Erdoğan ve Guterres’in girişimleri önemli’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2023 11:30

SPD Federal Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Guterres’in Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk çabalarının çok önemli olduğu söyledi. Mützenich, “Bu yolda kararlı bir şekilde devam etmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Ukrayna’ya ‘Leopard 2’ tanklarının gönderilmesi kararının ardından savaş jetleri gönderilip gönderilmemesi tartışmaları yoğunlaşırken, koalisyon hükümetinin büyük kanadını oluşturan Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD), barışın silahla değil diyalog yoluyla sağlanmasından yana olduğu yinelendi. Başbakan Olaf Scholz’un, Ukrayna’ya savaş uçaklarının gönderilmesinin söz konusu olmadığı yönündeki açıklamasına tam destek veren SPD Federal Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich, “SPD bir barış partisidir” dedi ve bu kararlı tutumu sürdüreceklerini söyledi. Mützenich, Frankfurter Rundschau gazetesine verdiği demecinde, “Putin hedefine ulaşamamalı. Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın sonlandırılması için diyalog yollarının kapatılmaması gerekir. Biz tüm kalbimiz ve mantığımızla tam bir barış partisiyiz. Savaş zamanlarında zorunlu olarak Ukrayna’daki savaşın nasıl bitirileceği, adım adım barışın nasıl sağlanacağı, en azından ateşkese nasıl ulaşılacağı konusunda kafa yorulur. Şu günkü koşullarda ne yazık ki, bana göre bundan çok uzağız. Rusya’ya bu savaşı kazanamayacağı çok açık bir biçimde anlatılmalı. Ukrayna kendisini savunma hakkına sahip. Almanya da bu nedenle müttefikleriyle birlikte hareket ederek Kiev’e silah gönderdi” diye konuştu.

‘Erdoğan ve Guterres’in girişimleri önemli’
‘PAZARLIK GÜCÜNÜ AZALTMAZ’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in arabuluculuk çabalarının çok önemli olduğu vurgulayan Mützenich “Barıştan ne kadar uzağız?” sorusuna “Moskova şu anda ateşkes de istemiyor barış da. Ama buna rağmen Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres ve uluslararası organizasyonların devreye girerek diplomatik yollardan tahıl ürünlerinin sevkiyatını, tutukluların takasını ve nükleer santralların korunmasını gerçekleştirmeleri çok önemlidir. Bu yolda kararlı bir şekilde devam etmeliyiz. Diplomasi sözcüğünü ağzıma aldığımda bazen gösterilen reaksiyonlara çok şaşıyorum. ‘Bu Putin’e karşı pazarlık gücünü azaltır’ deniliyor ama hiç de öyle değil. Diplomasi, sonradan pazarlıkların yapılması için yolları açar” yanıtını verdi.

 

BAKMADAN GEÇME!