‘Enerji fiyatlarına ‘üst sınır’ getirelim’

Güncelleme Tarihi:

‘Enerji fiyatlarına ‘üst sınır’ getirelim’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2022 10:12

Almanya’da enerji fiyatlarındaki fahiş artış nedeniyle tedirginlik artarken, fiyatlara üst sınır getirilmesi tartışmaları yoğunlaştı. Başbakan Olaf Scholz (SPD), Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile uzun süreli ‘Enerji Sözleşmesi’ imzalarken, Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP), doğalgaz fiyatlarını frenlemekte kararlı olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

LINDNER, Alman Birinci Televizyonu’nda (ARD) katıldığı bir açık oturumda, elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artış nedeniyle insanların şimdiden sıkıntı yaşamaya başladıklarına dikkati çekerken, partisinin fiyatların frenlenmesinde ve üst sınır getirilmesinde ısrarlı olduğunu yineledi. Lindner, fiyat artışları nedeniyle işletmelerin de sıkıntı yaşamaya başladıklarına işaret ederken, işletmelerin kapanmasını ve insanların işsiz kalmasını engellemek için hükümetin tüm imkânlarını kullanacağını söyledi. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder de hükümete “Zaman kaybetmeden enerji fiyatlarına üst sınır getirin” çağrısında bulundu. Söder, ayrıca hükümetin eyaletlere destek vermesini de istedi.

‘Enerji fiyatlarına ‘üst sınır’ getirelim’
Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck

Haberin Devamı

‘KATKI PAYINA HAYIR’
Lindner, Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in (Yeşiller) mali sıkıntı çeken doğalgaz şirketlerine yardım amacıyla herkesten ‘katkı payı’ alınması planına karşı olduklarını da yineledi. FDP’nin yanı sıra hükümetin büyük kanadı SPD de Habeck’in ‘katkı payı’ planına sıcak bakmıyor. Başbakan Scholz, ortaklar arasında sorun yaşanmaması için bu konuda somut açıklamalarda bulunmaktan kaçınırken, SPD Eş Başkanları Saskia Esken ile Lars Klingbeil, doğalgaz şirketi Uniper’in hisselerinin çok büyük bir bölümünün devlet tarafından satın alınması üzerine ‘katkı payı’ planının yersiz olacağını söylediler. SPD Federal Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich de “Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına sınır getirilmesi kaçınılmaz” derken, ‘katkı payı’ yerine başka olanakların bulunduğunu belirtti. Mützenich, “Birçok işletme doğalgaz fiyatlarındaki artış nedeniyle daha şimdiden zor duruma düştü. Biz işletmelerin kapatılıp insanların işsiz kalmasını istemiyoruz” diyerek Habeck’in ‘katkı payı’ planına sıcak bakmadıklarını gizlemedi.

Haberin Devamı

DENGELİ BÜTÇE ISRARI
Federal Maliye Bakanı Lindner, enerji krizine rağmen partisinin dengeli bütçede ısrarlı olduğunu da vurguladı. Hayata geçirilen ‘yardım paketleri’ne rağmen gelecek yıl taze borç almadan dengeli bütçeden yana olduğunu söyleyen Lindner, “Şu anda alınan borçları gelecek nesiller ödemek zorunda kalacak. Günümüzün politikasını etkileme şansı ve imkânı olmayan bu nesillere böyle bir yük bırakmak haksızlık olur” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!