Emekli aylıklarına temmuz zammı!

Güncelleme Tarihi:

Emekli aylıklarına temmuz zammı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2023 07:12

Almanya’da temmuz ayı itibariyle yürürlüğe giren yeniliklerin başında emeklilik aylıkları önemli ölçüde yapılan zam geliyor.

Haberin Devamı

 

ÜLKEDEKİ yaklaşık 21 milyon emekli, temmuz zammıyla birlikte iki yıl art arda hatırı sayılır oranda aylık artışı almış oldu. Emekli aylıkları 1 Temmuz’da ülkenin batı eyaletlerinde yüzde 4.39, doğuda ise yüzde 5.86 oranında artırıldı. Batıda örneğin 1.500 Euro emekli aylığı alan bir emekli, bu ayın başından itibaren aylığı yaklaşık 66 Euro artmış olacak. Doğuda yaşayan bir emekli için ise artış yaklaşık 88 Euro olacak. 1 Temmuz 2023’ten itibaren Doğu ve Batı Almanya’da geçerli olan güncel emekli değeri birleşik olarak 37.60 Euro olacak. Emekli değeri, emekli maaşının hesaplanmasında belirleyici bir rol oynuyor. Bu durumda daha fazla sayıda emekli, yıl sonunda vergi beyannamesi vermek zorunda kalabilir.

Haberin Devamı

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
Almanya’da işletmeler, 30.06.2023 tarihine kadar kolaylaştırılmış kısa çalışma ödeneğinden ve işçi kiralama hizmetinden yararlanabiliyorlardı. İşletmelere, en az yüzde 10 - normalde üçte biri- çalışanların ücret kaybından etkilendiği örneğin koronavirüs salgını gibi durumlarda tanınan bu kolaylıklar, 1 Temmuz itibariyle yürürlükten kaldırıldı.

E-REÇETE GELİYOR
Hollanda, İsveç, Danimarka veya Portekiz gibi birçok Avrupa ülkesinde reçeteler uzun süredir elektronik yolla kullanılıyor. Almanya’da yaygın bir teknoloji olmadığı için bu uygulamanın yürürlüğe girmesi ise gecikti. Ancak 01.07.2023’ten itibaren e-reçete Almanya’da da uygulamaya girdi. Bu tarihe kadar eczanelerin yüzde 80’inin okuyucularla donatıldığı gelen bilgiler arasında. Yapılan son açıklamalara göre, söz konusu uygulamanın yürürlüğe girdiği an itibariyle tüm muayenehane ve hastanelerde e-reçete düzenlenmesi mümkün gözükmediği için, 01.01.2024 tarihinden itibaren e-reçete uygulamasının zorunlu hale getirilmesi planlanıyor.

İLAÇLAR İNTERNETTEN ALINABİLECEK
Edinilen bilgiye göre, bunun yerine, hastalar alıştıkları pembe reçetenin yerine bir kod da alabilirler. E-reçete sayesinde sosyal güvencesi olan kişiler, ihtiyaç duydukları ilaçları internet üzerinden de temin edebilecekler. Bilindiği e-reçete, bilinen pembe kasa reçetelerinin yerini alacak. Daha sonra ise uzman hekimlerin, e-reçete üzerinden çeşitli tedavi yöntemleri, yardımcı madde, araç ve gereçler veya evde bakım hizmetleri gibi yönlendirmelerinin de dijitalleştirilmesi hedefleniyor. Özel sigortalılara tanzim edilen mavi reçete ise şu anda kâğıt formunda sunulmaya devam edilecek. Ancak ileride özel sağlık sigortalılar da e-reçete uygulamasına dahile edilecek.

Haberin Devamı

DOĞALGAZ DEPOLAMA ÜCRETİ ARTIYOR
Doğalgaz fiyatının küçük bir bölümünü oluşturan doğalgaz depolama ücreti, 1 Temmuz’da Megawatt saat başına 54 Cent’ten 1,45 Euro’ya yükseltildi. Yaklaşık 20 bin kilowatt saatlik yıllık tüketimi olan dört kişilik bir hane için bu, yılda yaklaşık 20 Euro daha fazla maliyet anlamına geliyor. Uygulama, gaz krizinde depolar için doldurma gereksinimleri belirleyen federal hükümet tarafından karara bağlandı. Bunun üzerine ek maliyetlere neden olan özel ihalelerle bu depolar doldurulmuştu. Doğalgaz depolama ücretine ilişkin bir sonraki ücret ayarı Temmuz 2024’te yapılacak.

GİRO KARTLARINDA DEĞİŞİKLİK
Maestro özelliği olan bankamatik kart kullanıcıları, 1 Temmuz’dan itibaren değişikliklere hazır olmalı. Çünkü mavi-kırmızı logolu ödeme sistemi, yeni kartlarda kalkıyor. Bu ayın başından itibaren banka müşterilerine Maestro özelliğine sahip yeni banka kartları verilmeyecek. Halihazırdaki Maestro kartları ise geçerlilik tarihinin sonuna kadar kullanılabilecek. Edinilen bilgiye göre, Maestro özelliği olmasa da yeni banka kartları Almanya genelinde tam olarak kullanılabilecek. Kartların geçerlilik tarihi kartın üzerinde yazılı olacak. Genellikle banka kartları birkaç yıl geçerli olduğundan Maestro özelliği hemen sona ermeyecek. Bu nedenle Maestro özellikli kartlar, örneğin 2027 yılına kadar kullanılabilecek.

Haberin Devamı

YÜKSEK HACİZ MUAFİYET SINIRLARI ARTIRILDI
1 Temmuz’dan itibaren Almanya’da net gelir için yeni haciz muafiyet sınırları geçerli olacak. Federal hükümet, söz konusu haciz tablosunda yer alan miktarları artırdı. Buna göre, aylık olarak 1.409,99 Euro’ya kadar olan miktar haczedilemez olacak. Şimdiye kadar bu sınır 1.339,99 Euro idi.

10 KİLOLUK DHL PAKETLERİ PAHALANIYOR
Almanya’da 10 kiloluk paket için taşıma ücreti, bu ayın başından itibaren mevcut 9.49 Euro’dan 10.49 Euro’ya yükseltildi. Ayrıca, ‘posta hizmeti ile ödeme’ adı verilen gönderiler de 6.90 Euro’dan 8.99 Euro’ya çıktı. Ayrıca, taşıma sigortası maliyetleri de arttı. Buna göre, 1 Temmuz’dan itibaren 2 bin 500 Euro değerine kadar olan ürünler için bu maliyet, 6 Euro’dan 6.99 Euro yükseltildi. 25 bin Euro sigorta değerine kadar olan ürünler için temmuz ayından itibaren 19.99 Euro ödenecek. Bu gönderi için önceki fiyat 18 Euro idi.

Haberin Devamı

VERGİ BEYANNAMESİ İÇİN EK SÜRE
Bu yıl da Alman maliyesine vergi beyannamesinde bulunma süresi istisnai olarak uzatıldı. 2022 yılı için yapılması gereken vergi beyanı için 30 Eylül 2023’e kadar süre tanınmıştı. Ancak bugün bir cumartesi gününe denk geldiği için beyannamenin en geç 2 Ekim’de Alman maliyesine ulaşması gerekecek.
Normalde vergi mükellefleri, vergi beyannamesini en geç 31 Temmuz 2023’e kadar vermeleri gerekiyor. Koronavirüse bağlı salgın ve muhtemelen biriken arazi vergisi beyannameleri nedeniyle bu süre iki ay uzatıldı.

İHBARCI KANUNU YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR
Almanya’da da 2 Temmuz’da İhbarcı Koruma Kanunu (HINSCHG) yürürlüğe girdi. Bu kanun, ihbarcı kişilere (İngilizce karşılığı Whistleblower) karşı her türlü baskıyı yasaklamakta ve şirketlerin yanlış uygulamaların bildirilmesi için güvenli iletişim kanalları oluşturmasını zorunlu kılıyor. İşletmelerde ve kurumlarda çalışanlar genellikle yanlış uygulamaları ilk fark eden kişiler oldukları için, yapacakları bildirimleriyle hukuka aykırılıkların gün yüzüne çıkarılmasını, araştırılmasını, takip edilmesini ve engellenmesini sağlayabilirler. Federal Alman Adalet Bakanlığı’nın görüşüne göre, ihbarcılar, toplum için sorumluluk üstleniyor ve bu nedenle bildirimleri nedeniyle maruz kaldıkları dezavantajlardan ve korkutucu durumlarından korunmayı hak ediyorlar. BİTTİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!