Ekonomistler uyardı: ‘Emeklilik yaşı 70 olsun’

Güncelleme Tarihi:

Ekonomistler uyardı: ‘Emeklilik yaşı 70 olsun’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2023 11:00

Federal Ekonomi Robert Habeck’e bir mektup yazan 41 bilim insanı, 63 yaşında emekliliğin sınırlandırılmasını ve emeklilik yaşının 70’e yükseltilmesini önerdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da emeklilik yaşının kademeli olarak yükseltilmesi ve kazancın yüzde 48’i oranında emekli aylığı ödenmesinin, ülkeye altından kalkılmayacak düzeyde yük getireceği tartışmaları yeniden gündeme yerleşti. Başbakan Olaf Scholz, “Emeklilik yaşının yükseltilmesi hükümetin gündemine yok” derken, 41 ekonomist, Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’e bir mektup yazarak, 63’ünde emekliliğin sınırlandırılmasını ve yaşam beklentisi ortalamasına göre emeklilik yaşının yükseltilmesini önerdi. Geçerli yasalara göre Almanya’da emeklilik sigortalarına 45 yıl prim ödeyenler, istemeleri halinde 63’ünde emekli olabildikleri halde, bilim insanları bu yasada reforma gidilmesini istedi. Şu anda bu yasadan yararlanarak erken emekli olanların sayısının 3 milyonu bulduğu ve bu rakamın her yıl en az 260 bin daha artacağı belirtilen mektupta, bu nedenle nitelikli eleman açığının da yükseleceğine dikkat çekildi. 63’ünde emekli olma imkânının sadece sağlık sorunu başta olmak üzere ‘yeterli gerekçeleri’ olanlara tanınmasını önerildi. Bilim insanları, bu önerilerin hayata geçirilmesi halinde nitelikli eleman açığının önemli bir bölümünün kapatılabileceğini savundu. Almanya’da 63’ünde emekliye ayrılanların Batı’da 1650, Doğu’da da ortalama 1350 Euro emekli aylığı aldıkları açıklandı.

Haberin Devamı

Ekonomistler uyardı: ‘Emeklilik yaşı 70 olsun’
Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck

70’İNDE EMEKLİLİK
Almanya’da emeklilik konusu Federal Çalışma Bakanlığı’nın görev alanına girdiği halde mektup Ekonomi Bakanı Habeck’e gönderildi. Emeklilik yaşının yaşam beklentisine göre belirlenmesini öneren ekonomistler, konunun Alman ekonomisini de etkileyeceğini belirterek Habeck’ten devreye girmesini istedi. Dünyanın çeşitli kesimlerinde olduğu gibi Almanya’da da insanların eskiye nazaran daha uzun yaşadığına dikkat çekilen mektupta, emeklilik yaşının bu alandaki gelişmelere göre belirlenmesine yer verdi. 2020/2022 yıllarında Almanya’da ortalama ölüm yaşının erkeklerde 78.3, kadınlarda 83.3 olduğu hatırlatılırken, böyle devam etmesi halinde 2040 yılından itibaren bütçenin yarıdan fazlasının emekli aylıklarının ödemesine ayrılacağı belirtildi. Emekli aylıklarına her yıl zam yapılmasının da son dönemlerdeki kazancın yüzde 48’i oranında emekli aylığı ödenmesi garantisinin de devletin yükünü artıracağına yer verilen mektupta, bu alanlarda reforma gidilmesi önerildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!