‘Eğitimde fırsat eşitliği şart’

Güncelleme Tarihi:

‘Eğitimde fırsat eşitliği şart’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2023 11:23

Almanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTED) ‘PISA 2022’ araştırma sonuçlarına göre eğitimdeki olumsuz sonuçların göçmen öğrencilerden kaynaklandığını dillendiren yetkililere tepki gösterdi. FÖTED Eş Başkanı Mehtap Çağlar ve FÖTED Eş Başkanı Kemal Ülker tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

Haberin Devamı

“FIRSAT eşitliği, eğitimin temel taşlarından biridir ve eğitim bakanlıklarının hemen harekete geçmeleri hayati öneme sahiptir. Veli birlikleri, ilgili devlet kurumları ve eğitim sendikaları ile birlikte, öğrencilerin özel ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilen önlemler alınmalıdır. Bireysel öğrenme yollarının teşvik edilmesi ve dezavantajlı öğrenci grupları için kaynak sağlanması da dahil olmak üzere çeşitli önlemleri içermektedir. Eğitim politikasını yeniden şekillendirmenin ve kapsayıcı, eşit fırsatlar sunan bir eğitim sistemi oluşturmak gerekmektedir. Eğitim bakanlıkları mevcut sorunların aşılması için eğitim programlarını çok kültürlülüğü kabul eden programlar hazırlamalıdırlar. Ancak bu şekilde fırsat eşitliğine katkı sağlanmış olacaktır.”

Haberin Devamı

COVID-19 OLUMSUZ ETKİLEDİ
PISA 2022 araştırma sonuçları, Federal Almanya ve mevcut eyalet hükümetleri için bir sınav niteliğinde. Göçmen kökenli çocukların performanslarının, sonuçları nasıl etkilediği elbette tartışılabilir. Fakat ana nedenlerin başında gelmediği, pandemi sürecinde uygulanan eğitim modelinin de sonuçlara büyük katkısı olduğu unutulmamalıdır. Pandemi krizi sosyo ekonomik açıdan zor durumda olan aileler ile eğitim olanaklarından daha rahat yararlanabilen aileler arasındaki uçurumu genişletmiştir. Pandemi, eğitim alanındaki mevcut eşitsizlikleri artırmıştır. Eğitimle ilgili sorunları olan ailelerin durumları pandemi ve sonrasında daha da zorlaşmıştır. PISA araştırma sonuçlarını bir uyarı olarak algılayarak tüm öğrencilerin eğitim fırsatlarını iyileştirmek için gerekli kaynakların sağlanmasına, çok kültürlülüğü içselleştirmiş eğitim programlarını yapmaya, fırsat eşitliği yaratmaya odaklanmak gerektiğini belirtiyor, kararlı bir şekilde hareket etmek için ilgili tüm sorumlulara çağrıda bulunuyoruz. Unutmayalım ki, toplumumuzun geleceği çocuklarımızın alacağı eğitimle şekillenecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!