Dört yıl geçti halen sır dolu

Güncelleme Tarihi:

Dört yıl geçti halen sır dolu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 08:56

Seri cinayetlerden sorumlu neonazi terör örgütü NSU'nun ortaya çıkmasının üzerinden tam 4 yıl geçti. Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz 4 yıla rağmen cinayetlerin perde arkasını aydınlatmada halen soru işaretleri olmasını eleştirdi.

Haberin Devamı

Sekiz Türk, 10 kişiyi öldüren, iki bombalı saldırı ve 15 banka soygunundan sorumlu neonazi terör örgütü NSU 4 Kasım 2011 tarihinde tam bir tesadüf sonucu ortaya çıktı.

4 Kasım sabahı Eisenach kentinde başarısız bir banka soygunundan kaçan iki kişinin bir karavana saklandığını gören emekli bir Alman polise haber verdi.

Polis şüpheli karavanın etrafını çevirdi. Buradan çıkış yolu görmeyen çetenin elebaşları Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt karavanı ateşe verip intihar etti. Aynı anda çetenin üçüncü elebaşı Beate Zchaepe, Zwickau'daki hücre evini ateşledi. NSU terör örgütünün ortaya çıkmasıyla 14 yıldır çözülemeyen seri cinayetlerin sır perdesi aralandı.

HALEN AÇIK SORULAR

Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz'un girişimiyle Berlin'de dört yılın bir bilançosu çizildi. Başbakanlıkta düzenlenen toplantıda bu tür olayların yaşanmaması için ne gibi önlemler alındığı tartışıldı.

Bakan Aydan Özoğuz, olayın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen çetenin kurbanlarını nasıl seçtiği, kimlerin kendilerine yardım ettiği sorularının halen açıklığa kavuşmamış olmasını eleştirdi. Özoğuz, Federal Meclis'te kurulacak ikinci NSU Araştırma Komisyonu'na bu konuda önemli görevler düştüğünü belirtti.

YENİ BİR HAYAT

Toplantıya katılan kurban ailelerden sorumlu Barbara John, terör örgütünün tamamen tesadüfen ortaya çıktığını anlattı ve „Eğer emekli kişi bu ikiliyi görmeseydi, bugün halen seri cinayetleri kimin işlediğini bilemeyecektik. Bu çok önemli. 4 Kasım tarihi kurban aileler için yeni bir yaşamın başlangıcı oldu“ dedi. Kurban ailelerin içlerini kemiren, kim öldürdü, sorusunun 4 Kasımla aydınlığa kavuştuğunu belirten Barbara John, ama aynı zamanda zan altından da kurtulduklarını vurguladı.

Barbara John bu tarihe kadar zanlı gibi görülen, kendi aileleri ve toplumdan dışlanan kurban aileleri için bu tarihin çok ağır bir yükten kurtuluş tarihi olduğunu belirtti. Kurban ailelerin rahatladığını kaydeden John, ancak halen normal bir yaşama da geçemediklerini söyledi. John kurban ailelerle aşırı sağ ve ırkçı kurbanları için bir dernek kurma çalışması içinde olduklarını açıkladı ve „Onların seslerini kamuoyuna duyurmak için böyle bir derneğe önemle ihtiyaç var“ dedi. Derneği NSU davası sonuçlanıncaya kadar kurmayı hedeflediklerini söyleyen Barbara John, bu derneğin hedefinin polis ve yargı hatalarını da araştırıp kamuoyuna açıklamak olacağını belirtti.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!