‘Demokrasimizi korumalıyız’

Güncelleme Tarihi:

‘Demokrasimizi korumalıyız’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2023 14:40

Ülkede demokrasi ve özgürlüğün korunması için herkese önemli görevler düştüğünü belirten Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, halka demokrasi ve özgürlük düşmanlarına karşı kararlı bir biçimde mücadele verme çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

23 Mayıs 1949 tarihinde kabul edilerek Almanya Federal Cumhuriyeti’nin kuruluşunun resmen ilan edilmesi yolunu açan Alman Anayasası’nın temelinin atıldığı Bavyera’nın Herrenchiemsee adasında bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Steinmeier, şunları söyledi: “Demokrasimizin, diktatörlük, savaş, halk katliamının gölgesinde kurulduğunu hatırlayalım. Ve bugün demokrasimizin tehlikede olduğunu da hatırlayalım. Demokrasimizi hor görenlere, demokrasimize saygı göstermeyenlere hadlerini bildirelim. Demokrasimizi korumak her politikacının, her yurttaşın görevidir. Hepimiz bu demokrasimizi korumak için sorumluluk taşıyoruz. Demokrasimizi korumalıyız.”

‘Demokrasimizi korumalıyız’
‘ANAYASA BURADA ŞEKİLLENDİ’
Steinmeier, Alman Anayasası’nın temeli konumundaki görüşmelerin yapıldığı Herrenchiemsee’deki eski şatonun yanında inşa edilen Fransız Versay Sarayı’nın kopyası yeni sarayda düzenlenen 75’inci yıl etkinliğinde, birlikte yaşamın temel ilkelerini oluşturan özgürlük, demokrasi ve hukuk içerikli anayasanın burada şekillendiğini vurguladı. Alman Anayasası’nın 1’inci maddesinde “İnsanın onur ve haysiyeti dokunulmazdır” söyleminin yer aldığını hatırlatan Steinmeier, “Herrenchiemsee görüşmelerinden beri günümüzde de geçerli olan bir şey var: Demokrasi, demokrasi düşmanlarına karşı dayanıklı olmalı. Demokrasi düşmanları, asla bir daha özgürlüğü ve demokrasiyi yok etmelere yol açacak istismar etme hakkına sahip olmamalı” dedi.
Cumhurbaşkanı Steinmeier, Almanya’da yaşayan herkese demokrasi ve özgürlüğü sonuna kadar savunma, demokrasi ve özgürlük düşmanlarına karşı da kararlı bir biçimde mücadele verme çağrısında da bulundu.
‘Demokrasimizi korumalıyız’

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile eşi Elke Büdenbender’e tekne gezisinde, Bavyera Eyalet Parlamentosu Başkanı Ilse Aigner ile Bavyera Başbakanı Markus Söder eşlik etti.

Haberin Devamı

‘SAYGI GÖSTEREREK AŞTIK’
Almanya’da toplumun geride kalan on yıllarda yeniden silahlanma, Oder-Neisse hattı, öğrenci hareketleri, sol terörizm, barış hareketi gibi farklı alanlarda ciddi sürtüşmeler, iki Almanya birleştikten sonra da sığınma hakkı, nükleer santrallardan feragat, sosyal ve ekonomik reformlar konularında ciddi tartışmalar yaşadığını hazırlatan Steinmeier, özgürlükçü, demokratik devlet ilkelerine hep saygı gösterildiğinin de altını çizdi. Steinmeier, “Biz farklı görüşlerde olabiliriz. Herkes birbirini sevmek zorunda da değil. Başkalarının düşüncelerini paylaşmayabiliriz de. Ama bu hakkı başkalarına da tanımalıyız. İşte biz geçmişte bu zorlukları anayasamızdaki kurallara uyarak ve saygı göstererek aştık. Hepimiz anayasamıza saygı göstermeliyiz” diye konuştu.
Demokratik bir ülkede siyasette rekabetin çok normal olduğunu ve olması gerektiğini vurgulayan Steinmeier, demokrasi ve özgürlük düşmanlarının Almanya’daki demokrasiyi ve demokratik sistemi ‘adaletsizlik rejimi’, ‘diktatörlük’ olarak nitelendirmelerine, ‘demokratik sistemi devre dışı bırakma’ planlarına kesinlikle göz yumulmaması çağrısında bulundu.

BAKMADAN GEÇME!