Çin Avrupa’yı bölmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Çin Avrupa’yı bölmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2023 09:49

CDU’lu dış politika uzmanı Norbert Röttgen, Çin’in Ukrayna’da barışın sağlanması için devreye sokulmasının yanlış ve tehlikeli olacağı uyarısında bulundu. Röttgen, Çin’i, Avrupa’yı bölmek ve ABD’den uzaklaştırmak istemekle de suçladı.

Haberin Devamı

FRANSA Devlet Başkanı Emmanuel Macron, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşa son vermesi için Çin’in arabulucu olarak devreye sokulmasını önerirken, Almanya’da ana muhalefet CDU/CSU buna hiç de sıcak bakmadı. CDU’lu Federal Meclis milletvekili ve partinin dış politika uzmanı Norbert Röttgen, Çin’in barıştan ziyade kendi çıkarlarının peşinde olduğuna dikkati çekerek, “Böyle bir düşünce tehlikeli sonuçlar doğurur. Ben gerçekten Avrupalı bazı politikacıların, Çin’in ‘barış elçisi’ olarak devreye sokulması önerisini anlamakta güçlük çekiyorum. Bu yönde öneride bulunan politikacılar, hangi kafayla Çin’in bizim güvenlik politikamızın bir parçası olmasını isterler? Böyle bir şey gerçekten Avrupa için hem çok yanlış hem de çok tehlikeli olur” dedi. Röttgen, Çin’i, Avrupa’yı bölmek ve ABD’den uzaklaştırmak istemekle de suçladı.

Haberin Devamı

‘SAVAŞTAN YARARLANIYOR’
Çin’in şimdiye kadar Rusya’nın, Ukrayna’nın bağımsızlığına göz dikmesini ve uluslararası hukuka aykırı biçimde savaş sürdürmesini eleştirmediğini hatırlatan Norbert Röttgen, “Evet, Çin bir barış planı hazırlamıştır. Ama bu planda Çin’in kendi çıkarlarının ön planda olduğu çok açık bir biçimde görülmektedir. Çin, ekonomik olarak bu savaştan yararlanmaktadır. Çünkü Rusya’dan daha ucuza petrol ve doğal gaz satın almaktadır” diye konuştu. Röttgen, Çin’in Tayvan’da girişeceği bir savaşın Avrupa’yı da etkileyeceğinin altını çizen Röttgen, bunun engellenmesi için Batılı ülkelerin ağırlığını koymaları çağrısında bulundu. Uzun süre Federal Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanlığı da yapan Norbert Röttgen, Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un yaklaşık 3 hafta önce Çin’e yaptığı resmi ziyaret sırasında çok açık bir biçimde Rusya’ya destek vermemesi için Çin’i uyarmasını çok doğru bulduklarını söyledi.

BAKMADAN GEÇME!