Bülend Ürük, tutuklu Rus gazetecinin serbest bırakılması için girişim başlattı

Güncelleme Tarihi:

Bülend Ürük, tutuklu Rus gazetecinin serbest bırakılması için girişim başlattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2023 11:25

Alman medyasında tanınan Türkiye kökenli gazetecilerden Bülend Ürük’ün girişimiyle Almanya’nın büyük yayınevlerinin yöneticileri ve gazetelerin genel yayın yönetmenleri Rusya’da tutuklanan gazeteci Evan Gershkovich’in serbest bırakılması için ortak çağrı yaptı.

Haberin Devamı

WALL Street Journal gazetesinin Rusya muhabiri olan Evan Gershkovich, geçen haftalarda casusluk suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Gershkovich’in 20 yıla kadar hapse mahkûm edilebileceği belirtiliyor. Bir dönem Birlik Partileri Federal Meclis Grubu Medya Yöneticiliği görevini de üstlenen Bülend Ürük’ün girişimiyle hazırlanan mektup Rusya’nın Berlin Büyükelçiliği’ne gönderildi. Mektuba, Alman Dijital Yayıncılar ve Gazete Yayıncıları Birliği Başkanı Sigrun Albert, Axel Springer Yayınevi Yönetim Kurulu Başkanı Mathias Döpfner, Spiegel Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Steffen Klusmann, Die Zeit gazetesi Yayın Yönetmeni Giovanni di Lorenzo, Süddeutsche Zeitung gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Wolfgang Krach, Taz gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Barbara Junge gibi Almanya’nın her kesimden önde gelen yayıncıları imza attı.

Haberin Devamı

‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE KARŞI SİYASİ BİR KEYFİLİK’
Rus Büyükelçi Netshaev’e hitaben yazılan mektupta, “Bizler, Alman medya kuruluşlarının editörleri, yayıncıları ve medya profesyonelleri olarak, Rus hükümetini Mart 2023 sonunda Ekaterinburg’da tutuklanan Evan Gershkovich’i derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya çağırıyoruz. ABD vatandaşı olan Evan Gershkovich, Wall Street Journal için çalışan saygın bir gazetecidir. Evan Gershkovich, şu anki işvereni ve diğer birçok yayın için Rusya hakkında sürekli olarak doğru, adil ve kapsamlı haberler yapmıştır. Kendisine yöneltilen casusluk suçlamaları temelsizdir ve basın özgürlüğüne karşı tamamen siyasi bir keyfiliktir” denildi.

‘GAZETECİLİK BİR SUÇ DEĞİLDİR’
Mektupta, Evan Gershkovich’in tutuklanmasının Batı medyasını bir kez daha Moskova’dan muhabirlerini çekmeye sevk ettiği belirtilirken, “Bu durum Rusya’daki basın özgürlüğünü daha da aşındırmaktadır zira bu muhabirler artık Rusya’daki durumu uzaktan (çoğu Berlin’den) bildirmek zorunda kalmaktadır. Bu, dünyanın Soğuk Savaş döneminden bu yana görmediği bir gelişmedir. Gazetecilik bir suç değildir. Evan Gershkovich’in yeri Moskova’daki bir hapishane değildir. Evan Gershkovich derhal serbest bırakılmalı ve işine devam etmesine izin verilmelidir” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!