Bugün Avrupa için dönüm noktası

Güncelleme Tarihi:

Bugün Avrupa için dönüm noktası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2016 15:02

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere’deki referandum sonucuyla ilgili “Bugün Avrupa için bir dönüm noktasıdır“ dedi. Hollande ve Tusk ile telefonla görüşen Merkel, Hollande, Renzi ve Tusk’ı, AB’nin geleceğini görüşmek üzere Berlin’e davet etti.

Haberin Devamı

İngiltere’deki referandum sonucu kesinleşince, Almanya’nın başkenti Berlin’de baş döndürücü görüşme trafiği yaşandı. Başbakan Angela Merkel, sabah erken saatlerde Başbakanlık Binası’na geldi. Kulağında telefonla telaşlı bir şekilde arabasından inip makamına geçen Merkel, günün neredeyse tüm mesaisini İngiltere’deki referandumun sonuçlarına ayırdı.

ÜÇLÜ TELEFON GÖRÜŞMESİ

Merkel, gün içindeki kimi randevularını iptal, kiminin de saatlerini değiştirdi. Sabah ilk mesaisini kurmaylarıyla durum değerlendirmesi yaparak başlayan Merkel, ardından Fransa Devlet Başkanı François Hollande ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile 20 dakikalık telefon konuşması yaptı. Merkel, daha sonra Başkan Yardımcısı Sigmar Gabriel ile birlikte mecliste grubu bulanan partilerin grup başkanlarıyla buluştu. Hükümet ortağı ve muhalefet partilerin grup başkanlarıyla görüş alışverişinde bulunan Merkel, yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından kameraların karşısına geçerek basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

AVRUPA YETERİ KADAR GÜÇLÜ

Son derece durgun ve üzgün olan Merkel, donuk bir konuşma yaptı. Elindeki yazılı metni son derece dikkatlice okuyan Merkel, AB’nin bugünkü sorunlara cevap vermek için yeteri kadar gücü olduğunu söyledi. Gazetecilerden soru almayan Merkel, “Lafı çevirmeye gerek yok. Bugün Avrupa için bir dönüm noktasıdır. Avrupa’nın birlik süreci için de bir dönüm noktasıdır“ dedi.

HALK İKNA EDİLMELİ

Referandum kararını sakin şekilde değerlendirilmesi çağrısı yapan Merkel, “Hızlı hareket edemeyiz“ dedi. AB’nin devamı için Almanya’nın çok özel ilgisi ve sorumluluğunun bulunduğunu söyleyen Merkel, “AB içinde tabi Almanya’da da halkın farklı beklentileri var. Bu yüzdende AB’nin işleyişine yönelik şüpheler var. Ancak halk, AB’nin yaşamlarını iyileştireceği konusunda inandırılmalı“ dedi.

BERLİN’DE DÖRT LİDER BULUŞUYOR

Merkel, Fransa Devlet Başkanı François Hollande, İtalyan Başbakanı Matteo Renzi ve AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk’ı, Berlin’e davet ettiğini ve üç liderle pazartesi günü Berlin’de bir araya geleceğini de duyurdu. Merkel, Hollande, Renzi ve Tusk’un Berlin’deki dörtlü zirvede bir araya gelecek olması AB’nin içinde bundan sonra Almanya, Fransa ve İtalya’nın daha fazla etkili olacağı yorumlarına yol açtı.

Haberin Devamı

Öte yandan Almanya Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert de referandum sonucunu görüşmek üzere meclisin Salı günü özel oturum yapacağını duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!