Bu nasıl bir mantık?

Güncelleme Tarihi:

Bu nasıl bir mantık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2023 10:42

Anayasanın kabulüyle 23 Mayıs 1949’da resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde 1949-1969, 1982-1998 ve 2005-2021 yıllarında toplam 52 yıl iktidarda söz sahibi olan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) yeni ‘Temel İlkeler Programı’na bakıyorum. Tam 70 sayfadan oluşan programın 35’inci sayfasında, “Bizim değerlerimizi paylaşan Müslümanlar Almanya’ya aittir” deniliyor.

Haberin Devamı

Bu nasıl bir mantık
AYNI sayfada Almanya’da 6 milyona yakın Müslüman’ın yaşadığı da yer alıyor. Bunları okuyunca kafamdan hemen “Sizin değerlerinizi paylaşan Müslümanlar Almanya’ya aittir de onların kutsal dini İslam Almanya’ya ait değil midir?” demek geçiyor. Evet... Belli ki, CDU ilk kez 2006 yılında Alman İslam Konferansı’nın açılış konuşmasında dile getirdiği, dönemin CDU’lu Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin “İslam Almanya’ya aittir” söyleminden uzaklaşmakta.
Almanya’nın ‘partisiz’, ‘bağımsız’, ‘tarafsız’ ama CDU kökenli eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un iki Almanya’nın birleşmesinin 20’nci yıl dönümü vesilesiyle 3 Ekim 2010 tarihinde yaptığı konuşmasında “Şüphesiz Hıristiyanlık Almanya’ya aittir. Musevilik şüphesiz Almanya’ya aittir. Bu bizim Hıristiyan-Musevi tarihimizdir. Ama artık İslam da Almanya’ya aittir” söyleminden de.
Almanya’nın 2005-2021 yıllarında aralıksız 16 yıl başbakanlığını yapan CDU’lu Angela Merkel’in “Almanya’da milyonlarca Müslüman yaşıyor. Bu Müslümanlar Almanya’ya aittir. Onların dini İslam da Almanya’ya aittir” söyleminden de.
Bu nasıl bir mantık

Mario Voigt, Serap Güler, Carsten Linnemann

Haberin Devamı

NEYİ KAST EDİYORSUNUZ?
Evet...
CDU’ya göre onların değerlerini paylaşan Müslümanlar Almanya’ya aittir, ama onların dini İslam Almanya’ya ait değildir.
Bu nasıl bir mantıktır?
Daha doğrusu ‘mantıksızlıktır’...
CDU’lulara “Almanya Federal Cumhuriyeti’ni tanımayan, Alman Anayasası’nı kabul etmeyen İmparatorluk Vatandaşları (Reichsbürger) ile demokratik hukuk devletini, demokrasiyi devre dışı bırakmak isteyen sağ popülist Almanya için Alternatif’li (AfD) politikacılar ile onlara destek veren ‘saf kan’ Alman vatandaşları Almanya’ya ait midir?” diye de sormak gerekir.
Ayrıca CDU’lular “Bizim değerlerimizle” neyi kast etmekteler?
Hıristiyanlığın değerlerini mi?
Yoksa demokratik hukuk devleti Almanya Federal Cumhuriyeti Anayasası’nın temel değerlerini mi?
Bu ülkede yaşayan ve başka dinden olanların veya ateistlerin Hıristiyanlık değerlerine saygı göstermesi doğaldır.
Ama onlardan kendi değerlerinden vazgeçerek bu değerleri içselleştirmeleri beklenmemelidir.
Almanya gibi demokratik bir hukuk devletinde dinine, diline, milliyetine, cinsiyetine, ırkına, kökenine bakılmaksızın bütün insanlar, Alman Anayasası’nı kabullenerek, yasal düzenlemelere riayet ederek yaşamalıdır.
Alman Anayasası’nın temel değerlerini paylaşan her Alman vatandaşı gibi, uzun süredir burada yaşayan ve yıllardır ‘buralı’ olan göçmen kökenliler de Almanya’ya aittir.
Bunu artık CDU’luların da iyice kafalarına sokmaları gerekmektedir.
Durduk yerde “Bizim değerlerimizi paylaşan Müslümanlar Almanya’ya aittir” diyerek, diğerlerini dışlamak ve yeni bir tartışma başlatmak anlamsız ve yersizdir.

Haberin Devamı

YA ÖNCÜ KÜLTÜRE NE DEMELİ
CDU’nun programında yer alan ‘Alman öncü kültürü’ de öyle...
CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, CDU/CSU Federal Meclis Grup Bakanlığı döneminde 16 Ekim 2000’de Federal Meclis’te uyumla ilgili yaptığı konuşmasında, ilk kez ‘Leitkultur’ (öncü kültür) söylemini gündeme getirdi.
Merz, “Almanya’da yaşayan göçmenler ‘Alman öncü kültürünü’ kabul etmeliler” dedi.
Yani bir yerde Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerin kendi kültürlerinden, benliklerinden feragat ederek ‘asimile olmalarını’ istedi.
Çeşitli çevrelerin, hatta kendi partisinden bile bazı sağduyulu insanların tepki göstermesi üzerine “Özgürlükçü Alman öncü kültürü” söylemini yarattı.
Yani bir yerde çeşitliliğe, farklılığa açık olduklarının sinyalini vermek istedi.

Haberin Devamı

ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL
“Alman öncü kültürü” söylemi ilk kez 2007 yılında CDU’nun ‘Temel İlkeler Programı’na girdi.
Ama pek üzerinde durulmadı.
2017 yılındaki genel seçim öncesi, dönemin CDU’lu Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’in haftalık Bild am Sonntag gazetesinde Almanya’da yaşayan göçmenlerin uyumlarını içeren ve 10 maddeden oluşan bir ‘öncü kültür’ makalesi yayımlandı.
“Biz burka değiliz” manşetiyle yayımlanan makalede, “Biz biriyle karşılaştığımızda ismimizi söyleyip tokalaşırız. Biz yüzümüzü gösteririz, biz burka değiliz!” dedi.
“Almanya iniş ve çıkışlarla dolu tarihi bir mirasa sahiptir. Geçmişimiz geleceğimizi de belirliyor. Komşularıyla barış içinde yaşayan özgür bir Almanya ve İsrail’in varlık hakkının tanınması bu tarihin vazgeçilmez parçalarından biridir” dedi.
Almanlara özgü başka nitelikler de...
Ve Almanya’nın bir göç ülkesi olduğu gerçeğini yıllar sonra da olsa kabullenmek zorunda kalan CDU, işte yeniden “Alman öncü kültürü” tartışmalarını gündeme taşıdı.
İşte bu mantığı, daha doğrusu ‘mantıksızlığı’ anlamak mümkün değildir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!