Bu kez ‘vergi indirimi’ kavgası çıktı

Güncelleme Tarihi:

Bu kez ‘vergi indirimi’ kavgası çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2024 12:10

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinde yaşanan görüş ayrılıkları yeniden alevlendi. Başbakan Olaf Scholz (SPD), içte yaşanan görüş ayrılıklarının ve tartışmaların dışa yansıtılmamasına özen gösterilmesi çağrısında bulunduğu halde, Yeşiller ile FDP yine birbirine girdi.

Haberin Devamı

KOALİSYONUN küçük ortağı FDP’nin karşı çıkmasına rağmen Yeşiller’in bastırması üzerine Almanya’da faaliyetteki son 3 nükleer santralın 15 Nisan 2023’te kapatılması ve Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in (Yeşiller) yeni yapılan bina ve konutlara en az yüzde 65 yenilenebilir enerji tüketilecek ısı sistemi monte edilmesini içeren ‘Kalorifer Yasası’ kavgası bitmeden, vergi indirimi sürtüşmesi başladı. Bakan Habeck, işletmelere vergi indirimi yoluyla destek verilmesi için ‘özel varlık fonu’ oluşturulması önerisine aynı zamanda Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) karşı çıktı. Bunun taze borç alınması anlamına geleceğini belirten Lindner, partisinin dengeli bütçede ısrarlı olduğunu yineledi. Bakan Habeck ise Almanya’da işletmelerin vergi yükünün diğer ülkelere göre çok daha yüksek olduğunu hatırlatırken, “Bu yüzden Alman şirketleri uluslararası düzeyde rekabet gücünü yitiriyor. Buna mutlaka bir çözüm yolu bulmalıyız” diyerek tutumunda ısrar etti.

Bu kez ‘vergi indirimi’ kavgası çıktı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock

Haberin Devamı

‘BİRLİKTELİK SERGİLENMELİ’
Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller), koalisyonda yaşanan tartışmalara son verilmesini isterken, ortaklara ‘yapıcı iş birliği’ çağrısında bulundu: “Son dönemlerde koalisyon partileri sürtüşme anlamlıymış gibi bir tutum sergiliyor. Görüş ayrılıkları demokrasilerde her önemli kararların alınmasında iyidir. Ama son dönemlerde koalisyonda yaşanan sürtüşmeler yanlış yankılara yol açıyor. O nedenle daha dikkatli davranmalıyız. Güvensizlik yaşanan bir dünyada politik sorumlular güven duygusu yansıtmaya özen göstermelidir. Zor dönemlerde ülkelerinde bütünlüğün korunması için birliktelik sergilemeyi ön planda tutmalıdır. Her zaman hatalar aranmaması da önemlidir.”

Bu kez ‘vergi indirimi’ kavgası çıktı

Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki

Haberin Devamı

‘SPD VE YEŞİLLER DİRENİYOR’
FDP’li Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki de kendi partisinden “Koalisyonu terk edelim” diyenlere tepki gösterdi. İktidardan uzaklaşmanın hem Almanya’ya hem de partiye zarar vereceğini belirten Kubicki, FDP’nin liberal politikada ısrar etmesinin herkesin yararına olacağını söyledi. Kubicki, 2025 yılına yönelik bütçe görüşmelerinde kendilerini daha alevli tartışmalar beklediğini söyledi. FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai de koalisyon ortakları SPD ile Yeşiller’e ‘politik değişim’ çağrısında bulundu. Djir-Sarai, “Vatandaşlarımızın, işletmelerin ve iş insanlarının yükünü azaltmalıyız. Ekonomimizin kalkınması ve ülkemizin geleceği için bu önemli ve kaçınılmazdır. SPD ve Yeşiller bu gerçeği kabullenmemekte direniyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!