‘Avrupa için kara bir gün’

Güncelleme Tarihi:

‘Avrupa için kara bir gün’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2022 10:46

Rusya’nın Ukrayna’nın çeşitli kesimlerinde başlattığı saldırılar Almanya da şiddetle kınandı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın bu tutumunun uluslararası hukuk ihlali olduğunu vurgularken, bunun kesinlikle kabul edilemeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

SCHOLZ, Rusya’nın uluslararası hukukla bağdaşmayan bu tutumunu şiddetle kınarken, Almanya’nın Ukrayna’nın yanında olduğunu yineledi. Başbakan Scholz, “Bugün Ukrayna için korkunç bir gündür. Bugün Avrupa’da için kara bir gündür” dedi. Putin’e “Askeri saldırıyı durdurun” çağrısında bulunan Scholz, bugün öğleden önce Güvenlik Kabinesi’nde yaptığı toplantıda Rusya-Ukrayna arasında yaşanan krizi ve gelişmeleri değerlendirdi, Rusya’ya katı yaptırımlar uygulanacağı tehdidini yineledi. G7 dönem başkanı olarak bugün öğleden sonra dijital ortamda liderle görüşeceğini bu akşam da Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) lideriyle bir araya geleceğini belirten Scholz, NATO ile birlikte devreye sokulacak katı yaptırımların karara bağlanacağını da açıkladı. Askeri saldırının Rusya’ya faturasının çok pahalıya mal olacağını belirten Scholz, Putin’in çok büyük hata yaptığını söyledi, NATO üyesi Polonya, Romanya ve Baltık ülkelerinin yanında olduklarını vurguladı. Scholz aynı zamanda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la birlikte NATO ülkelerinin ortak bir tutum belirlemeleri için en kısa zamanda bir ayaya gelinmesini önereceklerini de söyledi. Scholz, Ukrayna’da bulunan Alman vatandaşlarına “Zaman kaybetmeden derhal ülkeyi terk edin” çağrısında da bulundu. Aynı zamanda pazar günü Federal Meclis’in olağanüstü düzenlenecek oturumunda son gelişmelerin değerlendirileceğini ve kendisinin de ‘hükümet açıklaması’ yapacağını söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tutumunu eleştirdi. Baerbock, “Dünya, Rusya’nın yol açtığı bu utanç gününü unutmayacaktır” derken, Almanya’nın müttefikleriyle birlikte gereken reaksiyonu göstereceğini söyledi.
CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz de Rusya’nın saldırılarını kınadı. Merz, “Bu yalnız Ukrayna’ya saldırı değil, Avrupa’ya saldırıdır, demokrasiye ve özgürlüğümüze saldırıdır. Bunu kabullenmek mümkün değildir. Müttefikler kararlı bir biçimde birlik içinde hareket edip gereken tepkisini göstermelidir. Gereken yaptırımlar zaman geçmeden uygulanmalıdır. Ayrıca Avrupa kendi sınırlarını birlikte savunmalıdır” dedi. Öte yandan Almanya’dan Ukrayna’ya sembolik bir destek geldi. Başkent Berlin’de bulunan tarihi Brandenburg Kapısı’na Ukrayna’ya destek amacıyla Ukrayna bayrağının renkleri yansıtıldı.

Haberin Devamı

‘Avrupa için kara bir gün’

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!