‘BND büyük bir itibar kaybına uğradı’

Güncelleme Tarihi:

‘BND büyük bir itibar kaybına uğradı’
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2024 11:15

İstihbarat çalışmaları denince dünyada örnek gösterilen teşkilatlarından biri olan Almanya Federal Haber Alma Servisi (BND), bir çalışanının Rus istihbaratına bilgi sızdırması nedeniyle ciddi bir imaj sorunu yaşıyor.

Haberin Devamı

BND’nin teknik biriminde üst düzey bir memurun vatana ihanet suçlamasıyla açılan duruşmada Almanya Federal Haber Alma Servisi (BND) Başkanı Bruno Kahl tanık sıfatıyla ifade verdi. Kahl’in ifadesi, sanıkların suçlu bulunmaları halinde alacakları cezanın ne kadar ağır olacağının belirlenmesinde rol oynayacak. “Bir gizli servisin başına gelebilecek en kötü şeylerden biri, içeriden bir failin hain olmasıdır” diyen BND Başkanı Bruno Kahl, sanık BND eski çalışanı Carsten L. ve suç ortağının yol açtığı zararı bu şekilde tanımladı. Savcılığın iddianamesine göre iki sanık, BND’ye ait belge ve bilgileri Rus iç istihbarat servisi FSB’ye aktardı. Ancak Kahl, BND’nin uğradığı zararı sınırlı olarak tanımladı. Kahl, daha önce Tagesspiegel gazetesine verdiği röportajda davada ‘talihsizlik içinde şanslı’ olduklarını belirtmişti. “Hiçbir talihsizlik, daha da büyük hale gelemeyecek kadar büyük değildir” diyen Kahl, olabilecek daha büyük zararların meydana gelmediğini söyledi. Kahl, olayın, 100 yolcudan 80’inin olduğu ve 20’sinin hayatta kaldığı bir uçak kazası ile aynı şekilde kategorize edilebileceğini kaydetti.

‘BND büyük bir itibar kaybına uğradı’

Haberin Devamı

‘HASAR ÇOK BÜYÜKTÜ’
Kendi kurumu içinde bir hain olmasını ‘felaket’ olarak tanımlayan Kahl, bu vakada sızdırılan bilginin süresi, kapsamı ve derinliğinin yönetilebilir nitelikte olduğunu vurguladı. Kahl, BND’nin, başka bir gizli servisin ihbarı üzerine şüpheli ihanet vakasını kendisinin soruşturmaya başladığını da belirtti. Kahl, ancak her şeye rağmen olayın BND üzerindeki etkisini “Hasar çok büyüktü” diyerek tanımladı. İstihbarat servisinin altı ay boyunca uluslararası ortaklarıyla vakanın nasıl ortaya çıkmış olabileceğini görüştüğünü ve güvenlerini yeniden kazanmak için nelerin iyileştirilmesi gerektiği konusunda iletişim kurduklarını ifade eden BND Başkanı Kahl, aynı zamanda BND’nin kamuoyu nezdinde ‘büyük bir itibar kaybına’ uğradığını da söyledi. Bruno Kahl, diğer istihbarat teşkilatlarıyla ilgili kurulan iletişimle ilgili olarak ancak medya temsilcileri ve dinleyicilerin dışarı çıkartılması durumunda konuşabileceğini söyledi. Bunun üzerine duruşmanın öğleden sonraki kısmı basına ve dinleyicilere kapalı yapıldı.

Haberin Devamı

İYİ BİR KONUMA SAHİPTİ
Bruno Kahl, duruşmada birinci derecede sanık Carsten L.’yi kişisel olarak tanımadığını da belirtti. Olayın ortaya çıkmasından sonra, kendisine Carsten L.’nin kişisel ve mesleki hayatı ve hayal kırıklığıyla ilgili rapor sunulduğunu söyledi. Carsten L.’nin Bavyera’daki Pullach BND tesisinden Berlin’e kendi isteğiyle taşındığını kaydetti. Genel olarak Carsten L.’nin BND’de iyi bir konuma sahip olduğu, profesyonel ve lider olarak tanındığı ve personeliyle iyi bir ilişkisi olduğu belirtildi. Alman Ordusu’nda bir asker olarak nasıl liderlik edileceğini öğrendiği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!