Baltık ülkelerinden Almanya’ya: ‘Derhal gönderin’

Güncelleme Tarihi:

Baltık ülkelerinden Almanya’ya: ‘Derhal gönderin’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2023 11:17

NATO ülkeleri savunma bakanlarının Almanya’nın Ramstein kentindeki ABD Hava Üssü’nde geçen hafta yaptıkları görüşmelerde somut bir karar alınamazken, Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya, Almanya’nın, Ukrayna’ya derhal ‘Leopard 2’ tankları göndermesini istedi.

Haberin Devamı

BALTIK ülkeleri Dışişleri Bakanları Twitter hesaplarından paylaştıkları ortak mesajda, “Almanya’ya, Avrupa’nın en güçlü ülkesi olarak daha özel bir sorumluluk düşmektedir. Biz Letonya, Estonya ve Litvanya Dışişleri Bakanları olarak Almanya’nın, Ukrayna’ya derhal Leopard tankları göndermesini istiyoruz” talebine yer verdiler. Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, “Bu, Rusya’nın hırçınlığını durdurmak, Ukrayna’ya yardım yoluyla Avrupa’da barışın yeniden sağlanması için şarttır” görüşünü vurguladı. Almanya’da hükümet ortakları FDP ile Yeşiller, SPD’li Başbakan Olaf Scholz’un Ukrayna’ya ‘Leopard 2’ tankları gönderilmesi konusundaki çekimser tutumuna tepkiyi yinelediler. FDP’li Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Marie-Agnes Starck-Zimmermann, “Özellikle Başbakan Scholz’un sergilediği komünikasyon tam bir felakettir. Doğu Ukrayna’da Bolşoy Balesi ‘Kuğu Gölü’ oynamıyor. Orada öldüren, ırza geçen, insanları kaçıran, tecavüz ve işkence eden Rus askerleri var” diyerek, Ukrayna’ya yardımın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yeşillerli Federal Meclis Başkan Yardımcısı Katrin Göring-Eckardt da Ramstein’da bir sonuç alınamamasının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını vurgularken, “Ukrayna’nın Leopard 2’lere ihtiyacı var. Hem de çok acil” dedi. Ana muhalefet CDU/CSU da hükümetin çekimser davranmasına tepkisini sürdürdü. CDU’lu dış politika uzmanı Roderich Kiesewetter, “Scholz neyi bekliyor?” derken, Ramstein’daki buluşmanın Almanya’yı yalnızlaştırdığına dikkati çekti.

Baltık ülkelerinden Almanya’ya: ‘Derhal gönderin’
Savunma Bakanı Boris Psitorius, Başbakan Olaf Scholz

Haberin Devamı

SPD’DEN SCHOLZ’A DESTEK
SPD Federal Meclis Grup Bakanı Rolf Mützenich ile partinin SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil ise Scholz’a destek verdi. Mützenich, “Bayan Starck-Zimmermann ve diğerleri, bizi askeri sürtüşmenin içine çekmek istiyorlar. Bugün bizim tek başımıza ağır silah göndermemizi isteyenler yarın uçak ve askeri birlikler göndermemizi de isteyeceklerdir” dedi. SPD’li politikacı, savaş dönemlerinde politikanın öfkeyle değil sorumluluk ve mantıkla yapılması gerektiğini hatırlattı. Ukrayna’nın eski Berlin Büyükelçisi olan Dışişleri Bakan Yardımcısı Andriy Melnyk ise Mützenich’e hakaretler yağdırdı. Melnyk Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Bu, en alaycı, en tiksindirici Alman politikacıdır. Almanya’nın dünyadaki bu felaket imajının sorumlusu odur” yazdı. SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil da Scholz’un Almanya’nın tek başına değil, müttefikler ve partnerlerle birlikte hareket etmeyi içeren politikasının arkasında olduklarını yineledi.

Haberin Devamı

TANKLARA İHTİYACIMIZ VAR
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin ardından Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Oleksii Makeiev de Almanya’nın zaman kaybetmeden tankları göndermesini beklediklerini söyledi. Alman Haber Ajansı’na (dpa) konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Makeiev, “Bizim ‘Leopard 2’ tanklarına ihtiyacımız var. Hem de şimdi, çok acil. Bizim gözden geçirilmesine, çekimser kalınmasına zamanımız yok” dedi. Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanı Oleksij Resnikov da tanklar konusunda eğitim almaları için Polonya’ya asker göndereceklerini açıkladı.

19 ‘LEOPARD 2’ HAZIR
Almanya’nın yeni Savunma Bakanı Boris Psitorius, bakanlığın ilgili birimlerine ‘Leporad 2’ envanterinin çıkarılması için talimat verdiğini açıklarken, bu bilgilerin geçen yıl mayıs ayından beri elde olduğu ortaya çıktı. Haftalık ‘Der Spiegel’ dergisi, eldeki verilere göre Alman Ordusu’nun ‘Leopard 2’ tipi 312 tanka sahip olduğuna ve bunlardan 99’unun tamir edilmekte olduğuna, birinin de ıskartaya çıkarıldığına yer verdi. Derginin haberinde 2A5, 2A6, 2A7 ve 2A7V tipi 212 Leopard 2 tankından 19’unun Ukrayna’ya derhal gönderilebileceği yer aldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!