‘Avrupa’ya gaz akışı devam edecek’

Güncelleme Tarihi:

‘Avrupa’ya gaz akışı devam edecek’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2022 15:01

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tamiri devam eden ‘Kuzey Akım 1’ üzerinden bu gece (çarşamba) itibariyle Almanya ve Avrupa’ya doğal gaz akışına devam edileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

RUSYA’nın enerji devi Gazprom şirketinin sorumluluklarını şimdiye kadar yerine getirdiğini belirten Putin, “Gazprom bundan sonra da sorumluluklarını yerine getirmeyi sürdürecektir” dedi. Rusya ile Almanya arasındaki ‘Kuzey Akım 1’ doğal gaz boru hattındaki tamire rağmen dün (salı) saat 14.00-17.00 arasında Almanya’ya 50 bin kilovatsaat doğal gaz aktığı da açıklandı. Kanada’da tamir edilen türbinlerin kendilerine iade edilmemesi halinde gönderilecek gaz miktarının büyük ölçüde azaltılacağı tehdidinde de bulunan Putin, böyle bir durumda temmuz ayı sonu itibariyle 167 milyon metreküp kapasiteye sahip olduğu halde ‘Kuzey Akım 1’ üzerinden günde sadece 30 milyon metreküp gaz gönderileceğini söyledi. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş nedeniyle, yapımı tamamlandığı halde, yaptırımlar nedeniyle açılması iptal edilen ‘Kuzey Akım 2’ doğal gaz boru hattının faaliyete geçmesi yönünde de Putin olumlu sinyaller verdi. “Bizim bir güzergâhımız daha var. O da Kuzey Akım 2. Onu da faaliyete geçirebiliriz” dedi.
Batı’nın, yaptırımlar çerçevesinde Rusya’dan daha az petrol satın alarak fiyatları düşürme planları yaptığını ileri süren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Biz, Rusya’dan satın alınacak petrol hacminin azaltılması ve fiyatların sınırlandırılması gibi çılgın planlar yapıldığını duyuyoruz. Rus petrol fiyatlarının sınırlandırılması dünya metrolar piyasasını istikrarsızlaştırır” uyarısında da bulundu.

Haberin Devamı

YENİ ENERJİ KAYNAKLARI ARAYIŞI
Almanya’da muhalefet partileri, Rusya ile yaşanan gerginlikler ve uygulanan yaptırımlar nedeniyle ülkeyi ciddi bir enerji krizinin beklediğine dikkati çekerek, hükümete zaman kaybetmeden yeni enerji kaynakları arama çağrısında bulundu. SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’la yaptığı sözleşmeler çerçevesinde satın alınacak doğal gazın bugünden yarına Almanya’da devreye sokulmasının mümkün olmadığını hatırlatan muhalefet partili bazı politikacılar, bu yıl itibariyle kapatılması karara bağlanan son 3 nükleer santralda üretime devam edilmesini önerdi. Ayrıca “Putin’e güven olmaz” diyerek, kış ayları gelmeden yeni enerji kaynaklarının devreye sokulmasını talep ettiler.
Almanya’da tüketilen doğal gazın yüzde 90’ı yurt dışından ithal ediliyor. Rusya yüzde 38.2’yle ilk sırada yer alırken, yüzde 34.8’i Norveç’ten, yüzde 22.4’ü de Hollanda’dan alınıyor. Almanya, Rusya’dan geçen yıl 19.2 milyon ton petrol ithal etti. Aynı zamanda ülkede tüketilen maden kömürünün yüzde 50’si de Rusya’dan ithal ediliyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!