AOK, emekliden yine prim kesti

Güncelleme Tarihi:

AOK, emekliden yine prim kesti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2018 09:31

Almanya’da yaşayan ve Türkiye’de emeklilik maaşı alan B.G. İle E. Ö. de, sağlık kasası AOK’ya geriye dönük olarak prim ödemek zorunda kaldı. B.G. toplam 2 bin 300, E.G. bin 650 euro ödedi. B.G. ayrıca her ay 49, E.Ö. ise her ay emekli maaşından 38 euro sağlık ve bakım primi olarak AOK’ya ödemesi gerekiyor.

Haberin Devamı

AOK, emekliden yine prim kesti
AOK emekli maaşı aldığını tespit ettiği R.A.’ya da mektup gönderdi. Mektupta, 1 Temmuz 2011’de yürürlüğe giren yasa hatırlatılarak Almanya’da ikamet edip de başka ülkelerde emekli maaşı alanların sağlık ve bakım primi ödemesi gerektiği yer alıyor. AOK, hak sahibinden hangi kurumdan ve ne kadar emekli maaşı aldığını kendilerine bildirmesini de istedi. AOK başka emekli maaşı alıp olmadığını da ilgili kişiye sordu.

YASA 2011’DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
AOK ve benzeri sağlık kasaları, 1 Temmuz 2011 yılında yürürlüğe giren yasa gereği vatandaşlığına bakılmaksızın Almanya’da ikamet eden ve başka bir ülkeden emekli maaşı alanlardan sağlık ve bakım primi alama hakkına sahip. Emekli maaşından alınacak primlerin miktarı ise alınan maaşa ve çocuklarının olup olmasına göre hesaplanıyor. Bu miktar da yaklaşık yüzde 10 civarında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!