Anlaşamadılar

Güncelleme Tarihi:

Anlaşamadılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2023 11:20

2024 yılı bütçesinde oluşan boşluğu kapatmak isteyen Scholz, Habeck ve Lindner, Başbakanlık’ta yaptıkları saatler süren görüşmeden anlaşamadan ayrıldı. Ortakların yılbaşından önce çözüm bulmak için yeniden görüşecekleri açıklandı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Federal Anayasa Mahkemesi, SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin pandemi döneminden kalma 60 milyar Euro’yu 2024 yılı bütçesinde ‘İklim ve Dönüşüm Fonu’ (KTF) olarak adlandırıp sanayiyi ve iklim korumasını desteklemek amacıyla aktarmasını anayasaya aykırı buldu. Bu kararın ardından ortaklar arasında başlayan tartışma bir türlü bitmedi. Şansölye Olaf Scholz (SPD), Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck (Yeşiller) ile Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP Genel Başkanı), mahkeme kararıyla bütçede meydana gelen 30 milyar Euro açığı taze borç almadan kapatmanın yolunu bulmak için dün akşam (Pazar) yeniden bir araya geldi. Başbakanlık’ta yapılan ve saatlerce süren ‘üçlü’ görüşmede yine uzlaşma varılamadı. Görüşmelerdeki tartışmalı konularla ilgili detaylı açıklama yapılmadı ancak liderlerin en kısa zamanda yeniden bir araya geleceği ve Noel tatiline kadar bir çözüm yolu bulunması için görüşmeleri sürdüreceği belirtildi.

Haberin Devamı

BORÇ FRENİ TARTIŞMASI
SPD, Ukrayna’ya yardım ve Almanya’ya sığınan Ukraynalılara yapılan 20 milyar Euro’nun üzerinde olan ödemeleri gerekçe göstererek ‘borç freninin’ 2024 yılı bütçesi için geçerli olmamasını savunurken, FDP buna karşı çıkıyor. FDP Genel Başkanı Lindner, Federal Anayasa Mahkemesi kararına uygun olması için taze borç yerine 2024 yılı bütçesinde farklı alanlarda tasarrufa gidilmesini savunuyor. Ana muhalefet CDU/CSU gibi FDP’li bazı politikacılar da özellikle Yurttaş Parası’nda öngörülen artıştan vazgeçilmesini ve sığınmacılar başta olmak üzere sosyal yardımlarda kısıntıya gidilmesini istiyor. Hafta sonu SPD’nin kurultayında “Sosyal devleti koruyacağız” sözü veren Şansölye Scholz ise sosyal alanda kısıntıya kesinlikle sıcak bakmıyor. Yeşiller ve SPD özellikle yüksek gelirlilerden daha fazla vergi alınmasını ve Varlık Vergisi’nin artırılmasını gündeme getirirken, küçük ortak FDP buna da karşı çıkıyor. Çeşitli alanlarda yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen koalisyonun dağılmasının her üç partiye de zarar vereceği bilindiği için liderlerin bu yıl içinde uzlaşmaya vararak 2024 yılı bütçesini yeni yılın başlarında karara bağlamaları bekleniyor.

 

BAKMADAN GEÇME!