Anayasa Mahkemesi’nden hükümete: ‘AB konularında Meclis'i bilgilendir’

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesi’nden hükümete: ‘AB konularında Meclisi bilgilendir’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2022 10:16

Almanya’da Federal Anayasa Mahkemesi, hükümetin, Meclis’i, Avrupa Birliği ve Avrupa güvenlik politikasıyla ilgili konularda mümkün olduğunca erken ve kapsamlı bir şekilde dahil etmesi yönünde karar verdi.

Haberin Devamı

ANAYASA Mahkemesi’nin daha önce de benzer uyarıları olduğu belirtildi. Ancak son kararın, 2015 yılında, AB’nin askeri bir operasyon konseptiyle ilgili olduğu belirtildi. Buna göre AB, 2015 yılında Güney Akdeniz’deki insan kaçakçılarıyla mücadele edilmesi kararı aldı. Daha sonra bu, ‘Sophia Operasyonu’ olarak adlandırıldı. AB nisan ayında konsepti Alman hükümetine gönderdi. Ancak Federal Meclis’te bazı milletvekilleri defalarca talep etmesine rağmen hükümet konsepti vermedi. AB’nin insan kaçakçılığıyla ilgili mücadele konsepti mayıs ayında Avrupa Komisyonu’nda onaylandı. Federal Meclis’teki milletvekilleri ise bundan üç gün sonra konsepti okuyabildi.

Anayasa Mahkemesi’nden hükümete: ‘AB konularında Meclisi bilgilendir’

Haberin Devamı

DIŞ POLİTİKA DEĞİL AÇIKÇA AB KONUSU
Almanya Anayasa Mahkemesi üyeleri, bunun doğru olmadığı kararını verdi. Bunun herhangi bir dış politika değil, açıkça AB’nin konusu olduğu vurgulandı. Mahkeme kararındı, AB konuları söz konusu olduğunda hükümetin, Anayasa’da belirtildiği üzere ‘kapsamlı bir şekilde ve mümkün olan en erken zamanda’ Federal Meclis’i sürece dahil etmek zorunda olduğu ifade edildi. Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Doris König, dış politikada bazı gizlilik durumlarının da olabileceğine dikkati çekerken, “Ancak hükümet gizlilik gerekçelerini ileri sürmediği için bunun için geçerli nedenler olup olmadığına karar vermek mümkün değil” dedi.

‘DAHA ORTAK BİR GÜVENLİK POLİTİKASI İSTİYORUZ’
Yeşillerli politikacı Jürgen Trittin, mahkemenin kararını çok olumlu bulduğunu açıkladı. Mahkemenin, Avrupa dış politikasında yapılması gerekenleri oldukça net bir şekilde ortaya koyduğunu ifade eden Trittin, “Biz daha ortak bir Avrupa dış politikası, daha ortak bir güvenlik politikası istiyoruz. Eğer bunu istiyorsanız, demokratik kontrolü sağlamalısınız” diye konuştu. Trittin, Federal Meclis’in Rusya’ya yönelik Avrupa yaptırımları gibi güncel konulara da daha fazla müdahil olması gerektiğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi, daha önce de benzer şekilde Sol Parti tarafından verilen bir başka önergeyi haklı bulmuştu. Sol Parti, Eylül 2015’te dönemin Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun göç konusunda AB ile iş birliğine ilişkin bir mektubunun kamuoyuna açıklanmasını istedi. Federal hükümet, gizli yazışmaların asla ifşa edilemeyeceğini söyleyerek bunu kesin bir dille reddetmişti. Ancak Sol Parti’nin başvurusunu değerlendiren hâkimler, mektubun 28 AB hükümet başkanının tamamına gönderilmiş olduğuna dikkati çekti ve mektubun Meclis üyeleriyle paylaşılması kararını vermişti.

BAKMADAN GEÇME!