Ambargo sonrası mazot fiyatları artacak mı?

Güncelleme Tarihi:

Ambargo sonrası mazot fiyatları artacak mı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2023 10:50

AB’nin Rusya’ya uyguladığı benzin ve mazota yönelik 3. ambargo paketinin hayata geçmesinden sonra Almanya’da ve AB ülkelerinde akaryakıt fiyatlarının atmasından endişe ediliyor. Commerzbank’ta emtia uzmanı olan Carsten Fritsch, tedbir alınmadığı eleştirisinde bulundu.

Haberin Devamı

RUSYA’nın deniz yolu ve Druzhba boru hattı üzerinden AB’ye petrol ithalatının durdurulmasının ardından şimdi de mazot, kalorifer yakıtı ve parafin gibi rafine madeni yağ ürünlerine ambargo başladı. Lobi kuruluşu ‘En2x’in İcra Kurulu Başkanı Christian Kuchen, Almanya’nın, Rusya’dan ithal edilen yılda yaklaşık 4 milyon ton mazotun yerine yeni tedarikçi bulmak gibi bir zorlukla karşı karşıya olduğunu kaydetti. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) aylık petrol raporuna göre AB ülkeleri ekonomileri, Rus mazot kaynaklarına bağımlı. Rapora göre, AB aralık ayında Rusya’dan günde 700 bin varilden fazla mazot ithal etti.
‘HİÇBİR ŞEY YAPMADILAR’
Bu noktada Almanya’ya ve AB’ye yönelik eleştirilerini dile getiren Commerzbank’ta emtia uzmanı olan Carsten Fritsch, Tagesschau haber sitesine yaptığı açıklamada, “Petrol ambargosunun ardından AB ülkelerinin Rusya’dan gelen mazot kaynaklarına daha az bağımlı hale gelmeleri için 8 ay süreleri vardı. Ancak hiçbir şey yapmadılar” dedi. Rusya’ya yönelik petrol ambargosunun 3. aşamasının hayata geçmesinden sonra piyasanın bundan etkileneceğini kaydeden Fritsch, “Piyasa katılımcıları şu ana kadar ambargoyu oldukça sakin karşılamış görünüyor. Ancak petrol ambargosunun yeni aşamasının piyasalarda iz bırakmadan geçip gideceğinden şüpheliyim” açıklamasında bulundu. Fritsch, mineral yağ ürünlerinin 5 Şubat’tan itibaren Rusya yerine, Asya, ABD veya Arap bölgesinden yapılacak ek ithalatla ikame edilmesi gerekeceğine dikkati çekti. Bu durumun, mazot ve kalorifer yakıtı için nakliye yollarını önemli ölçüde uzatacağını kaydeden Fritsch, aynı zamanda Avrupa’ya mazot ve kalorifer yakıtı taşıyan tankerlere olan talebin de artacağını ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!