Almanya'dan Türkiye'ye sinyal

Güncelleme Tarihi:

Almanyadan Türkiyeye sinyal
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2015 00:00

Almanya'nın Türkiye'de konuşlu patriot birliğini geri çekme kararı, Türkiye'ye bir uyarı sinyali olarak görülüyor. Meclis'teki tüm partiler Patriotların çekilmesi kararına destek verdi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Kahramanmaraş'ta konuşlu Patriot birliğini çekme kararı hükümet ve muhaleft partilerinden tam destek gördü. Patriotların çekilmesi kararına karşı ses çıkmadı. NATO yetkilileri de Almanya'nın kararını tamamen saygıyla karşıladığını açıkladı.

Almanya Patriotları çekme kararına resmi olarak, Suriye'den Türkiye'ye balistik füze tehdidi tehlikesinin düştüğünü gösterdi. Ancak bazı milletvekilleri çok açık konuştu. Türkiye'nin IŞİD'le mücadele yerine PKK hedeflerini vurması, kararın ana nedeni olarak gösterildi.

Berlin'de Patriotların geri çekilmesi konusunda siyasi kulislerde şunlar konuşuluyor:

Türkiye'nin IŞİD'le eşzamanlı PKK hedeflerini vurması, Almanya'da Patriotların geri çekilmesi tartışmasını zaten başlamıştı. Ama Merkel hükümeti Türkiye'yi savunmada Patriotların sembol olarak kalmasından yanaydı. Ancak Türkiye'deki son gelişmeler Başbakan Merkel'i Türk hükümetine karşı tavır değişikliğine götürdü. Merkel Türk hükümetine karşı tavır değişikliğini artık gizlemiyor. Almanya aslında görev süresi 31 Ocak 2016'da dolacak olan Patriotların kalmasını uzatmayıp geri çekebilirdi. Erken karar almasının sebebi Türk hükümetine açık sinyal.

Haberin Devamı

PKK'YI VURMASI

Alman Meclisinin silahlı kuvvetler raportörü Hans Peter Bartels (SPD), kararı doğru bulduğunu açıkladı: Bartels, “Şayet Türkiye'de Alman ordusunun kullanımı için bir temel kalmadıysa, o zaman sona erdirilmesi doğru. Bizim askerlerimiz özel amaçla orda görev yapmıyor” dedi.

SPD savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold daha açık konuştu ve Patriotları geri çekmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mesaj olduğunu söyledi. Arnold, “Değişen tehdit durumu, mutlaka nedenlerden biri. Alman hükümeti bunu söylüyor. Ben Türkiye'ye çok açık bir sinyal verilmesinden yanayım. NATO bir değerler birliği. PKK hedeflerinin vurulması bizim IŞİD terörüne karşı ortak mücadelemize zarar verici” diye konuştu.

Hükümetin bu kararla ilgili görüşmelerini yakından takip eden bir Alman yetkili ise, Patriotları çekme kararının ana nedeni olarak Türk hükümetinin IŞİD yerine PKK'ya yönelmesini gösterdi.

Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) savunma politikaları sözcüsü Florian Hahn, “Alman Patriot birliğinin çekilmesinin zaman çoktan gelmişti” dedi.

KONROLDEN ÇIKTI

Muhalefet Partileri Sol Parti ve Yeşiller de Patriot birliğinin çekilmesine tam destek verdi. Meclis Başkan Yardımcısı Yeşillerli Claudia Roth, “Giderek kontrolden çıkan NATO ortağı Erdoğan'a karşı bu, doğru ve gerekli bir adım. Erdoğan'ın izlediği politika tüm bölge için son derece tehlikeli. Dayanışma artık bu noktada bitmiştir mesajı doğru” dedi. Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen ise “Türkiye'ye Alman silah ihracatı derhal durdurulmalı” talebinde bulundu.

STEİNMEİER SAVUNDU

Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier ise gelişmeleri dengelemeye çalıştı. Suriye'deki iç savaşın Türkiye'nin güney sınır bölgelerinde tehlike yarattığını belirten Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, “Türkiye'yi savunmada Almanya'nın yükümlülüğü devam ediyor” diyerek güvence verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!