Türk aile mahkemede hesap soracak

Güncelleme Tarihi:

Türk aile mahkemede hesap soracak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2022 11:58

Almanya’nın Hannover kentinde naaşı yakılan Abdülkadir Sargın’ın yeğeni Barış Sargın DHA’ya konuştu. Yapılan yanlışlığa tepki gösteren Sargın, Almanya’da naaşların yakılmasının 3 haftalık bir süreç olduğunu, buna karşılık amcasının naaşının neden 2 gün içinde yakıldığı konusunda açıklama beklediklerini söyledi. Aile dava olayla ilgili dava açacak.

Haberin Devamı

ALMANYA’da yaşayan Türk vatandaşı Abdülkadir Sargın (71), aldığı ciddi yaralar sonucunda 13 Aralık’ta Hannover Tıp Fakültesi’nin acil servisine kaldırıldı. 1951 yılında Ereğli’de doğan Sargın, 14 Aralık’ta ise yaşamını yitirdi. Sargın’ın naaşı, ailenin talebi doğrultusunda İslami usullere göre defin edilmesi için hastane yetkilileri tarafından cenaze işleri firmasına gönderildi. Naaş, 20 Aralık’ta yıkanırken Abdülkadir Sargın’a ait olmadığı ortaya çıktı ve Sargın’ın ailesi hatanın düzeltilmesi için hastaneye başvurdu. Merhum Abdülkadir Sargın’ın yeğeni Barış Sargın, yaşadıkları süreci Demirören Haber Ajansı’na (DHA) anlattı:

‘İKİ GÜN İÇİNDE YAKTILAR’
“Merhum amcam Abdulkadir Sargın’ın oğlu Kerem Sargın, naaşın yıkanırken başkasına ait olduğunu tespit ederek Hannover’deki hastaneye başvurdu. Hastanenin morgunda stajyer olduğunu belirten görevli hanım, kendisinin bir hata yaptığını ve amcamın naaşının yakılmak üzere krematoryuma gönderildiğini ifade etmiş. Hemen gerekli iletişimi sağladık ve merhumun naaşının ölümünden iki gün sonra burada yakıldığını öğrendik. Almanya’da naaş yakılma işlemleri ortalama 3 haftalık bir süreç. Neden 2 gün içinde amcamın naaşı hızlıca yakıldı? Bu acele bizi çok şüphelendirdi. ‘Alman yetkililer naaşı yakmak için neden bu kadar hızlı hareket etti? Burada saklanmak istenen nedir?’ diye kendime soruyorum açıkçası. Bize merhum amcamın küllerini teslim etmek istediler ancak biz nereden bileceğiz bunların amcama ait olduğunu? Zaten amcamızı kaybederek bir acı yaşadık, üstüne naaşın karıştırılmasının ve yakılmasının acısını yaşıyoruz. Şimdi bizim şüphelerimizi nasıl giderecekler?”

Haberin Devamı

KONSOLOSLUKTAN AVUKAT DESTEĞİ
Barış Sargın, bu süreçte Hannover Başkonsolosluğu’nun çok yardımcı olduğunu, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan kendilerinin hemen arandığını ve olayın takipçisi olacaklarının belirtildiğini söyledi. Hannover Başkonsolosluğu’nun Sargın Ailesi’ne avukat tahsis edeceği ve ailenin hukuki süreç başlatacağı vurgulandı. Barış Sargın, Hannover Polisi’nin de ayrı bir soruşturma açtığını belirtti. Olayın ardından harekete geçen Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Hannover Başkonsolosluğumuz, merhumun Türkiye’deki yakınları ve Almanya’daki çocukları ile yakın temas içinde olmuş, acılarını paylaşmış, gerekli desteği sağlamıştır. Konu tüm yönleriyle Dışişleri Bakanlığımızın yakın takibi altında kalmaya devam edecektir” denildi. 

Haberin Devamı

 'ALMANYA’DAN BEKLENTİLERİMİZ VAR'
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Abdulkadir Sargın’a ilişkin açıklamalarda bulundu. Abdulkadir Sargın’a rahmet, ailesine ise başsağlığı dileyen Bilgiç, şunları söyledi: “Maalesef vatandaşımızın naaşının bir Alman vatandaşın cenazesiyle karıştırılması sonucu yakıldığını öğrendik. Bu olayı öğrenir öğrenmez Hannover Başkonsolosluğu, vatandaşın ailesiyle temasa geçti. Eyalet bakanları dahil gerekli girişimler yapıldı. Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ve Bakan Yardımcımız Yasin Ekrem Serim, bu konuyla meşgul oluyorlar ve konuyu hassasiyetle yakından takip ediyorlar. Burada Alman makamlarından bazı beklentilerimiz var. Bunun ilki suçluların cezalandırılması ve aileden özür dilenmesi. Merhumun küllerinin ivedilikle ülkemize gönderilmesi beklentilerden bir tanesi. Benzeri olayların yaşanmasını engellemek için gerekli önlemlerin alınmasını yine Alman makamlarından bekliyoruz. Konunun takipçisi olacağız.”

BAKMADAN GEÇME!