Almanya’da ‘Reichsbürger’ baskınının yankıları sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da ‘Reichsbürger’ baskınının yankıları sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2022 12:22

Almanya’da darbe planı yapan aşırı sağcı ‘Reichsbürger’ adlı gruba yönelik yapılan baskın ve tutuklamaların yankıları sürüyor. İç İstihbarattan Sorumlu Federal Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Thomas Haldenwang, ‘Reichsbürger’ ve darbe planlayan aşırı sağcı gruba yönelik operasyonun arka planını anlattı.

Haberin Devamı

HALDENWANG, yakalanan grubun aylardır, eyalet ve federal istihbarat daireleri tarafından takip altında olduğunu belirtirken, “Silah zoruyla şiddet içeren bir darbe için somut planlar olduğu giderek daha açık hale geldiğinde, polisi, savcılığı ve başsavcıyı çağırmanın zamanı gelmişti” dedi. Haldenwang, baskınların, ‘Reichsbürger’ çevresine açık bir sinyal olduğunu kaydederken, güvenlik makamlarının çok dikkatli ve olay yerinde neler olup bittiğini bildiklerini belirterek, “Herkese sadece Reichsbürger ve komplo teorisyenleri sahnesinden uzak durmalarını tavsiye edebilirim” diye konuştu.

‘YÜZDE 10 KESİNLİKLE ŞİDDET ODAKLI’
Haldenwang, devlet ve demokrasi için bir tehdit oluşturan ‘Reichsbürger’lere karşı uyardı ve “Şu anda bu camiaya ait olarak sınıflandırdığımız 21 binden fazla kişi var. Yüzde 10’u kesinlikle şiddet odaklı” açıklamasında bulundu. Haldenwang Tagesthemen haber programına yaptığı açıklamada, birçoğunun yasal ve yasa dışı silahları da olduğuna da dikkat çekti ve “Amacımız bu grupları art arda silahsızlandırmaktır” dedi.

Haberin Devamı

TUHAF BİR KARIŞIM
Korona salgınıyla birlikte ‘tuhaf bir karışım’ ortaya çıktığını kaydeden istihbarat başkanı, “Ayrım çizgileri artık o kadar keskin değil: Reichsbürger’in aşırı sağcılarla ve aynı zamanda komplo teorisyenleriyle birlikte hareket ettiğini görüyoruz. Birçok QAnon takipçisi Reichsbürger ideolojisinin kendisine hitap ettiğini düşünüyor. Böylece farklı gruplar bir araya geliyor ama tek bir hedefleri var. Bu devleti istiyorlar, özgür demokratik temel düzenimizi yıkmak istiyorlar” diye konuştu. Haldenwang, yapılan baskında gözaltına alınanlar arasında polis ve askerlerin olmasını da değerlendirdi. Haldenwang, “Şu kadarını söyleyebiliriz. Bunlar münferit vakalardan daha fazlası” dedi. Haldenwang, polis ve diğer güvenlik kurumlarına başvuranların istihbarat tarafından taranması gerektiğini savundu. Buna ek olarak, aşırı sağcı çalışanlarla nasıl başa çıkılacağı ve raporlama yükümlülükleri konusunda amirlere yönelik kurum içi eğitimlere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

‘AŞIRILIKLA PANDEMİ ARASINDA BAĞLANTI VAR’
Reichsbürger baskınından sonra siyasi TV programı ‘Maischberger’e konuk olan Federal İçişleri Bakanı Faeser, aşırı sağla suçlanan kişilerin gelecekte kamu hizmetinden daha kolay uzaklaştırılması gerektiğini söyledi. Faeser, bu tür çevrelerde aktif olan devlet memurlarına karşı daha sert bir yaklaşım sergileneceğini duyurdu. Faeser, “Bence silahları bulunan ordu ve federal polis gibi kurumları daha yakından incelememiz gerekiyor” dedi. Bakan, bu nedenle memur disiplin yasasını değiştirmek istediğini ve suçlanan kişilerin kamu hizmetinden çıkarılmasını kolaylaştırmak istediğini ifade etti. SPD’li siyasetçi, Reichsbürger hareketini tehlikeli yapan şeyin, askeri bir kolunun bulunması olduğunu söyledi. Bakan Faeser, aşırılıkla pandemi arasında bir bağlantı gördüğünü de kaydetti. Zorunlu korona aşısı tartışmasının daha önce klasik aşırı sağcı çevrelere mensup olmayan insanları da radikalleştirdiğini ifade etti. Bakan, düşman imgesi olarak devletin, birleştirici bir faktör haline geldiğini söyledi. Moderatör, kendisi ve ailesinin güvenliği açısından endişe edip etmediği sorusunu yöneltti. İçişleri Bakanı, Hessen’deki NSU araştırma komisyonunun başkanı olduğu dönemde de ölüm tehditleri aldığını söyledi ve eyalet parlamentosundaki meslektaşı Walter Lübcke’nin aşırı sağcı bir kişi tarafından öldürüldüğünü hatırlattı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!