Avrupa’da bayram coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da bayram coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2021 10:28

Avrupa’nın birçok ülkesinde camilere akın eden Müslümanlar bayram namazını koronavirüs önemleri çerçevesinde maske ve mesafe kurallarına uyarak kıldı. Verilen vaazlarda İsrail’in, Filistin’e saldırısı kınandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, DİTİB Berlin Şehitlik Camisi’nde kılınan bayram namazının ardından açıklamada bulundu. Bu yıl salgından dolayı buruk bir ramazan geçirdiklerini belirten Aydın, yine de manevi güçle birlik, beraberlik ve dayanışmayı koruyarak ramazanı Almanya’da idrak ettiklerini ifade etti. İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarına değinen Aydın, şöyle devam etti: “Bu bayram tüm dünyadaki Müslümanlar bakımından pandeminin yanı sıra ramazanın son günleri başlayan ve halen devam eden, Filistin’de İsrail’in Kudüs’e, Mescid-i Aksa’ya karşı yürüttüğü baskı ve zulmün devam ettiği bir bayramdan geçiyoruz. Türkiye olarak bu kardeşlerimizin yanında durmaya ve en güçlü desteği vermeye çalışıyoruz. Biliyorsunuz bizim girişimimizle İsrail’in insanlığa karşı suç işlediği ve Kudüs’e uluslararası bir güç yerleştirilmesi konuları da uluslararası gündeme taşınmış oldu, bu konuları da takip edeceğiz.”

Haberin Devamı

Avrupa’da bayram coşkusu

BİRLİK VE DAYANIŞMANIN ÖNEMİ
Büyükelçi Aydın, “Öte yandan yine hem Almanya’da hem Avrupa’da Müslümanlara karşı, insanlarımıza karşı ayrımcılığın, yer yer şiddetin ve ırkçılığın da arttığı bir dönemden geçiyoruz. İnşallah bu zorlu günleri de hep birlikte geride bırakırız. Bunun için de birliğimizi korumamız ve dayanışma içerisinde birbirimize yardımcı olarak buradaki hayatımızı sürdürmemiz önemli diye düşünüyorum” dedi.

Avrupa’da bayram coşkusu

KÖLN’DE ÜÇ KEZ BAYRAM NAMAZI KILINDI
DİTİB Genel Merkezindeki Köln Merkez Camisi’nde yoğun ilgiden dolayı bayram namazı üç kez kılındı. Camide Kovid-19 salgını nedeniyle maske, mesafe ve hijyen kuralına uyuldu. DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, camide verdiği vaazda, ramazanın Kur’an ve oruç ayı olmakla birlikte birlik ve beraberliğin, paylaşmanın, yeniden hatırlamanın ve kaynaşmanın zirve yaptığı ve gönülleri birleştiren bir ay olduğunu söyledi. Ramazan ayında elde edilen manevi ve uhrevi kazanımların aynı hassasiyetle devam ettirilmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Türkmen, “Ramazan ayı, bünyesinde birçok güzelliği barındıran muhteşem bir iklimdi. Onun gelişiyle birlikte gönüllerimizdeki rahmet tohumları, vahiy yağmurlarının da etkisiyle filizlendi, büyüdü, çiçek açtı. Bu rahmet çiçekleri ruhumuzu adeta cennete çevirdi. Mağfiret rüzgarlarıyla birlikte gelen bu manevi bahar, bizlere, ailemize, komşularımıza, hasılı tüm dünyaya rahmetin, umudun, öz benliğe dönüşün cemresi oldu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Avrupa’da bayram coşkusu

‘SUSUZLUK VAR FAKİRLİK VE YOKSULLUK VAR’
Caminin din görevlisi Gökhan Uygun ise hutbesinde bayramların neşe, sevinç ve huzur günleri olduğunu belirtti. Uygun, şunları kaydetti: “Ancak ne var ki, bizim huzur, refah, varlık ve saadetle idrak ettiğimiz bu bayram günlerini bizim gibi karşılayamayan kocaman bir dünya var bizim dışımızda. O dünyada, ne yazık ki açlık var, susuzluk var, fakirlik ve yoksulluk var. O dünyada çatışma var, evlerinden, yurtlarından sökülüp atılmış milyonlar var. O dünyada yaşama sevincini kaybetmiş, gelecek umudunu yitirmiş kardeşlerimiz var. O dünyada, bayramın tadını ve heyecanını hissedemeyen nice anneler evlatları için gözyaşı döküyor. Bayramda ailesine kavuşamayan nice babalar, savaşın ortasında bayramın huzurunu özlüyor. Nice masum yavrular, bayrama hüzünlü ve yıkılmış hayalleriyle giriyor.” Köln başkonsolosu Turhan Kaya’nın da katıldığı namazın ardından cemaat ellerini semaya açarak hep birlikte dua etti.

 

Haberin Devamı

Avrupa’da bayram coşkusu

MÜSLÜMANLAR CAMİLERE AKIN ETTİ
Duisburg DİTİB Merkez Camisi, Ramazan Bayramı namazını kılmak isteyen Müslümanların adresi oldu. Yoğun kalabalığı hesap eden vatandaşlar, camide yer bulabilmek için sabahın ilk saatlerinden itibaren Duisburg Merkez Camisi’nin yolunu tuttu. Duisburg DİTİB Merkez Cami yönetimi belirlenen pandemi kurallarına uyulması için gerekli organizasyonu sağlarken, vatandaşlar maske, mesafe, seccadelerini yanında getirme ve abdesti evde alıp gelme kuralına uyarak bayram namazı kılındı. Cami içerisinde tüm katlarda belirlenen alanlar çok erken doldurulurken, geri kalan cemaat cami avlusu ve bahçesinde mesafeye uyarak saf tuttu.

 

Haberin Devamı

Avrupa’da bayram coşkusu

‘BURUK BİR BAYRAM YAŞIYORUZ’
Bayram namazı öncesi vaaz eden Duisburg Din Görevlisi Niyazi Tok, “Müslümanlar için bugün bayram, bayram sevinci var. Ama Müslüman beldelerde, İslam coğrafyasında yaşanan zulümlerden dolayı buruk bir bayram geçireceğiz. İsrail’i Gazze saldırılarını işaret eden Niyazi Tok, babasının kucağında ölen yavruların vefat etiği günleri yaşıyoruz. Mesci-di Aksa, Gazze, Doğu Türkistan’da Müslümanlara zulüm yapılıyor. Bundan dolayıda hüzünlüyüz” diye vaaz etti.

Avrupa’da bayram coşkusu

‘CEMAATIN NAMAZI KILABİLMESİ İÇİN ÇOK UĞRAŞTIK’
Duisburg DİTİB Merkez Camisi Başkanı Yusuf Aydın, “Kovid-19 salgını nedeniyle zor bir süreç yaşıyoruz. Yine de, cemaatimizin bayram namazı kılabilmesi ve bunun için izin alabilmek için, Duisburg Belediyesi ile yoğun bir çalışma yaptık. Kurallara harfiyen uyacağımızı uzun uzun anlatarak, namaz kılınması için gerekli müsaadeyi alabildik. Yönetim olarak da, gerekli organizeyi yaptık. Belirlenen kurallara uyarak cemaatimizle birlikte huzur içinde namazımızı kıldık. Bundan dolayıda sevinçliyiz” dedi. Bayram namazı öncesinde ve sırasında belediye zabıtaları cami avlusundan, kurallara uyuluyor mu kontrolleri yaptığı gözlendi.

Haberin Devamı

Avrupa’da bayram coşkusu

Avrupa’da bayram coşkusu

Avrupa’da bayram coşkusu

AVUSTURYA’DA DA KORONA ÖNEMLİ NAMAZ
Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaşayan Müslümanlar, bayram namazını, camilerde koronavirüs önlemlerine uyarak kıldı. Müslümanlar, bayram namazı için sabahın ilk saatlerinden itibaren Avusturya Türk Kültür Sosyal Yardımlaşma Derneği (ATİB) Merkez Camisi’ni doldurdu. Bayram namazı kılındıktan sonra Viyana Din Hizmetleri Müşaviri İbrahim Yazar, okuduğu hutbede bayramlarda birlik ve beraberliğin önemine işaret etti. Yazar, daha sonra, başta Filistin olmak üzere İslam coğrafyasında yaşanan sorunların giderilmesi, kan ve gözyaşının bir an evvel dinmesi için dua etti. Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun ve Başkonsolos Asip Kaya da bayram namazını cemaatle kıldı.

‘BURUK SEVİNÇ YAŞANIYOR’
Büyükelçi Ceyhun, bütün İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı tebrik ederek geçen yıla göre bu bayram namazını kılabiliyor olmanın mutluluk verici olduğuna ancak bu bayramda buruk bir mutluluk yaşandığına dikkati çekti. Ceyhun, salgın nedeniyle Avusturya’da hayatını kaybedenlere başsağlığı, hastalara ise acil şifa dileğinde bulundu. Bir yandan salgın nedeniyle yaşanan acıların verdiği üzüntü, öte yandan İslam coğrafyasında son günlerde meydana gelen gelişmelerin bu bayramı buruk geçirmeye neden olduğunu vurgulayan Ceyhun, “Hepimiz günlerdir Filistin’le yatıp kalkıyoruz, orda yaşananları izliyoruz ve gerçekten yüreğimiz kan ağlıyor” dedi.

İSLAM COĞRAFYASI İÇİN BÜYÜK ŞANS
Ceyhun, bayramların küslüklere son verilen, kardeşlik ve beraberlik günleri olduğunu belirterek “İslam coğrafyası için büyük bir şans, sadece lafta değil pratikte de bayram vesilesiyle, bir arada olmanın, barışı sağlamanın ve dayanışmayı gerçekleştirmenin ne kadar önemli olduğunu birbirimize hatırlatmamız gerekiyor. Şu anda gerçekten İslam coğrafyasının tüm Müslümanların birliğine, beraberliğine ve dayanışmasına ihtiyacı var” diye konuştu.

Avrupa’da bayram coşkusu

İSVEÇ’TE İSRAİL SALDIRISI KINANDI
Göçmenlerin çoğunlukla bulunduğu başkent Stockholm’un Bredeng Camisi’nde Ramazan Bayramı namazı, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak kılındı. Caminin din görevlisi Harun Salihoğlu, Müslümanların birlik ve beraberlik içinde hareket etmeleri gerektiğini belirtti. İsrail’in, Gazze ve Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarını kınayan Ahmet, Filistinliler için de dua etti. Namazın ardından cemaattekiler birbirleriyle bayramlaştı, cami yönetimi cemaate hurma ikram etti. Namaz sonrası gurbetçilerin defnedildiği mezarlığa giden çok sayıda kişi yakınları için dua okudu. Öte yandan, İsveç Halk Sağlığı Müdürlüğünün açıkladığı son rakamlara göre, 10 milyon nüfuslu ülkede Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 14 bin 217’ye, vaka sayısı da 1 milyon 21 bin 600’e yükseldi.

Avrupa’da bayram coşkusu

DANİMARKA’DA CEMAAT CAMİYE SIĞMADI
Danimarka’da başkenti Kopenhag’ın batısındaki İshöj kenti ve çevresinde yaşayan Müslümanlar, Danimarka Türk Diyanet Vakfı (DTDV) çatısı altında faaliyet gösteren Mevlana Camisi’ne akın etti. Vatandaşlar, Kilise Bakanlığı tarafından belirlenen ibadet yerlerine seccadelerini yanlarında getirerek maske ve mesafe kurallarına uygun şekilde safları doldurdu.

Avrupa’da bayram coşkusu

Danimarka’da resmi tatil olması ve mesafe kuralları nedeniyle camide yer bulamayan vatandaşlar, caminin oto parkında da saf tuttu. Mevlana Camisi İmam Hatibi Faik Uslu’nun vaazının ardından bayram namazı kılındı ve dua edildi. Duada, Kudüs’teki Filistinliler unutulmadı. Namaz sonrası vatandaşlar sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde bayramlaşarak camiden ayrıldı. Ülkede geçen yıl Ramazan Bayramı’nda Kovid-19 tedbirleri nedeniyle DTDV çatısı altında faaliyet gösteren camilerde bayram namazı kılınmamıştı.

Avrupa’da bayram coşkusu

İTALYA’DA GENİŞ KATILIMLI NAMAZ
İtalya’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı camilerde Ramazan Bayramı dolayısıyla bayram namazı geniş katılımla kılındı. DİTİB’in Venedik, Milano, Como, Modena ve Imperia’daki camilerinde bayramı namazı maske, mesafe ve hijyen tedbirleri çerçevesinde eda edildi. Venedik-Mestre’de bulunan camide, yaklaşık 500 kişi bayram namazı için bir araya geldi.

Avrupa’da bayram coşkusu

DİTİB Venedik Din Görevlisi Tahir Uysal, bayram hutbesinde, “Hastalığın yayılmasına sebep olmadan ve kul hakkına girmemek için bu bayramda ziyaretlerimizi mümkün mertebede ertelemeye çalışalım. Ancak, iletişim imkânlarımızı kullanarak ana-babamızla, dost, akraba ve komşularımızla bayramlaşıp, hallerini hatırlarını soralım. Bayram günlerini dargınlıkları ve küskünlükleri sonlandırmak için fırsat bilelim. Ramazanı şerifte kazandığımız güzel alışkanlıklarımızı kaybetmemeye özen gösterelim” ifadelerini kullandı.

NAMAZDAN SONRA CEMAAT BİRBİRİYLE BAŞRAMLAŞTI
Bayramı bu yıl DİTİB Venedik şubesinde vatandaşlarla birlikte karşılayan Milano Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Abdülmetin Yalçın, “Salgından ötürü 2 yıldır bayramlar buruk geçiyor. Bu sene bir de bayramımızı zehir eden İsrail’in aşırı saldırıları oldu malum” dedi. Yalçın, ramazan ayına özgü iftar topu, ramazan davulcusu gibi kültürel öğelerini Avrupa’da yaşatamadıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Bunların haricinde ramazanı çok iyi değerlendiriyoruz. Bütün vecibelerimizi yerine getiriyoruz. Bayramlar da aynı şekilde coşkuyla geçiyor. Bugün 450-500 kişiyle bayram namazı kıldık. Tabii pandemi koşullarında oldukça zor. Mesafe ve diğer sebeplerden dolayı ama oldukça coşkulu geçti. Keşke tam bir bayram yapabilseydik. İsrail’in bu aşırı saldırıları olmasaydı daha mutlu olurduk. Biz istiyoruz ki dünyanın bütün her yerindeki tüm kardeşlerimiz güzelce bayram yapabilsinler. İnşallah bir dahaki bayramda hep birlikte daha güzel bayram yaparız.” Diğer yandan, İtalya’nın diğer kentlerinde de Müslümanlar, bayram namazı için bir araya gelirken bazı kent ve bölgelerde Kovid-19 önlemleri çerçevesinde kalabalık oluşmaması için katılım, mesafeli şekilde 1000 kişiyle sınırlandırıldı.

Avrupa’da bayram coşkusu

LONDRA'DA  3 KEZ BAYRAM NAMAZI KILINDI
Londra’da da, bayram namazı, sosyal mesafe kurallarına uyularak kılındı. Bayram namazına Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın ve AK Parti İngiltere Temsilcisi Abdurrahim Boynukalın da katıldı. Büyükelçi Yalçın, Aziziye Camisi Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Zorlu, Başkan Yardımcısı Mustafa Nalbant, Genel Sekreter Hakan Camuz ve Ebu Bekir Tezgel, iş insanı Osman Cinik ve Nuri Bulgurcu tarafından karşılandı. Havanın yağmurlu olmasına rağmen yoğun ilgiden dolayı 3 kez bayram namazı kılındı.

Avrupa’da bayram coşkusu

VAAZ ETTİ HUTBE OKUDU
Namazı Aziziye Cami İmamı Halim Yazıcıoğlu kıldırdı. Yazıcıoğlu, vaaz etti, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırlamış olduğu hutbeyi okudu. Yazıcıoğlu, Kovid- 19 kurallarına uyulması gereklilikliğinden bahsetti beraberinde, bayram ziyaretleri yapılmamasının hastalığın yayılmasını engellemek için gerekli olduğunu ifade etti. Bayramlaşmanın sosyal medyadan iletişim araçları kullanılarak yapılması gerekliliğini bildirdi.Özellikle burada bulunamayan anne ve babaların görüntülü görüşmeyle bayramlaşarak hal ve hatırlarının sorulmasını, gönüllerini ve dualarını almaya davet etti. Hutbenin diğer konusuda Kudüs meselesi oldu. Yazıcığlu şunları aktardı: “Bu bayram, mahsunuz; çünkü ismiyle mukaddes, çevresiyle mübarek kılınmış Kudüs yaralıdır.

Avrupa’da bayram coşkusu

MESCİDİ- AKSA MÜSLÜMANLARA AİT
Mescid-i Aksa’ya ve Filistinli kardeşlerimize karşı azgın ve zorba bir topluluğun barbarca saldırısına şahit oluyoruz. Kudüs meselesi, sadece Filistinlilerin değil bütün Müslümanların ortak meselesidir. İslam’ın ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa, Müslümanlara aittir. Dün olduğu gibi bugün de desteğimiz ve duamız, Filistinli kardeşlerimizin yanındadır. Yüce Rabbim, bu bayram sabahının hürmetine bütün mazlumlara, evlerinden ve yurtlarından çıkarılmış mağdurlara kurtuluş nasip eylesin. Ümmet bilincimizi ve iman kardeşliğimizi pekiştirmeyi bizlere lütfeylesin. Kudüs, Mescid-i Aksa ve işgal altındaki bütün İslam beldelerinin özgürce kutlayacağı gerçek bayramlara bizleri kavuştursun.”

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!