Almanya’da enflasyon düştü ama...

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da enflasyon düştü ama...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2024 10:51

Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik açıdan en büyük kaybedenleri arasında yer alan Almanya’da, ekonomik büyümenin bu yıl beklenenin altında gerçekleşeceği iddia edildi.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en güçlü 5 sanayi ülkesinden biri ve Avrupa’nın büyümedeki en önemli gücü olan Almanya’da, enflasyon düşmeye başlasa da ekonomide hâlâ rahatlama görülmüyor. Reuters haber ajansı, Alman hükümetinin, 2024’teki ekonomik gelişme görünümünü önemli ölçüde aşağıya doğru revize etmek zorunda kalacağını yazdı. Hükümet çevrelerinden bir kaynağa dayandırılan habere göre, önümüzdeki hafta yayımlanacak yıllık ekonomik rapor taslağında gayrisafi yurtiçi hasılada (GSYH) yalnızca yüzde 0.2’lik bir artış öngörülüyor. Alman hükümeti, daha önce yüzde 1.3’lük bir büyüme tahmini yapmıştı. Ancak uzmanlar gelinen noktada geçen yıl ekim ayına dayanan bu tahminin gerçekçi görülmediğini belirtti. Federal Ekonomi Bakanlığı sözcüsü, konuyla ilgili sorulan soruya yüzde 0.2’lik rakamın ne doğrulanabileceğini ne de yalanlanabileceğini söyledi. Hükümetin, yıllık ekonomik raporun yayımlanmasından sonra açıklama yapacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Almanya’da enflasyon düştü ama...

HÜKÜMET İYİMSER
Hükümet çevrelerinde büyüme tahmininin sert bir şekilde revize edilmesinin nedeni olarak küresel ekonomideki gelişmeler gösterildi ve yaşanan çok sayıda krizin şirketler ve tüketiciler arasında belirsizliği körüklediği kaydedildi. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin bütçe kararından sonra hükümetin bütçe konsolidasyonu yapması nedeniyle zaten daha düşük bir ekonomik büyüme tahmini bekleniyordu. Yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve durgun küresel ekonomi 2023 yılında Alman ekonomisini yavaşlatmıştı. Bir hükümet temsilcisi, krize rağmen iş gücü piyasasının sağlamlığını koruduğunu, enflasyonun belirgin bir şekilde zayıfladığını ve enerji fiyatlarının istikrar kazanmaya başladığını belirterek iyimser yaklaştıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!