Almanya’da bayram şöleni

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da bayram şöleni
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2022 10:55

Almanya’da bulunan yaklaşık 2 bin 800 cami ve mescitte bayram namazı dolayısıyla yoğunluk yaşanırken, başkent Berlin’de de bayram namazı kılındı.

Haberin Devamı

RAMAZAN Bayramı’nın ilk günü haftanın ilk iş gününe denk gelmesine rağmen Almanya’da camiler bayram namazı için doldu taştı. Ülkede’ki Müslümanların tercih ettiği camilerden biri de merkezde yer alan Mevlana Camisi oldu. Özellikle Kovid-19 salgın tehdidinin azalmasıyla Berlin’de de Müslümanlar camilere akın etti. Sabahın erken saatlerinde dolan caminin avlusuna, bayram namazı için halı ve kilimler serildi. Geçen sene salgın nedeniyle 2 seansta sırayla kılınan bayram namazlarında bu yıl saflar sıklaştırıldı ve namazlar omuz omuza kılındı.

ACILARA ORTAK OLUNMASI İSTENDİ
Türkçe, Arapça ve Almanca okunan vaazda, aileyle birlikte komşuların da bayram neşesine ortak edilmesi belirtildi. Komşulardan bayramlarda güler yüzün ve ikramın esirgenmemesi gerektiğinin vurgulandığı vaazda, savaş, şiddet ve kıtlık gibi nedenlerden dolayı mültecilere yardım edilmesi ile acılarına ortak olunması istendi. Okunan duanın ardından cemaat birbiriyle bayramlaştı.

Haberin Devamı

Almanya’da bayram şöleni

‘RAMAZAN HOŞGÖRÜSÜNÜN DEVAMINI DİLERİM’
Almanya’da ki tüm camilerde olduğu gibi, Müslümanlar Lehrte Selimiye Camisi’ni de sabahın erken saatlerinde doldurdular. Hannover yakınlarında bulunan ve yaklaşık iki bin Müslümanın yaşadığı Lehrte kasabasında DİTİB’e bağlı Selimiye Camisi’ne sabahın erken saatlerinde gelen Müslümanlar, sabah namazı sonrası din görevlisi Davut Sağlam’ın verdiği vaazı dinlemek için camide saf tuttlar. Ramazan ayı boyunca toplumda oluşan hoşgörü kültürünün tüm yaşantımıza hakim olması en büyük temennimizdir diyen Sağlam “Ramazan ayı boyunca birlik ve beraberliğin, paylaşmanın yeniden hatırlandığını, kaynaşmanın tavan yaptığını düşünüyorum. Umarım bundan sonra da bu güzel değerleri sürekli hale getiririz. Bayramlar, küskünlerin barıştığı, hoşgörü ve empatinin daha da güçlendiği nadide günler arasındadır” dedi. Anne-babaların yerlerinin önemine de değinen Davut Sağlam “Bu bayram günlerinde düşkünleri, yaşlıları, hastaları ve ebediyete intikal eden ecdadımızı ziyaret edelim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Almanya’da bayram şöleni

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE BAYRAM
Sağlam, “Günümüzde dünyanın birçok bölgesinde silahların gölgesinde, bombaların altında bayram kutlayan nice Müslüman kardeşlerimiz var. Umarız ve dileriz ki o kardeşlerimiz de tez zamanda huzur ve barış içinde bayramlarını kutlayacak günlere ulaşırlar” dedi.

Almanya’da bayram şöleni

Lehrte Selimiye Cami Başkanı Güner Çınar, “Allah’a hamd olsun, cuma ve bayramlarda da olsa camimiz dolup taşıyor. Bu bayram merdivenlerde de bayram namazını kılmak durumunda kalan cemaatimiz oldu. Son senelerde Suriye, Irak ve diğer Müslüman ülkelerden gelenlerle artan Müslüman nüfusa şimdilik yeterli gelse de ileride burasının da küçük geleceği aşikar. Tüm cemaatimizin ve Müslümanların Ramazan Bayramı’nı kutlarım” diye konuştu. Hannover Din Hizmetleri Ataşeliği ve Merkez Cami tarafından ikinci Viyana kuşatması sırasında 1683 yılında esir düşüp, Hannover prensi Georg Ludwig tarafından sarayına getirilen Hasan ve Mehmet’in Hannover Andreas Mezarlığı’ndaki kabirlerine ziyaret gerçekleştirildi.

Almanya’da bayram şöleni
Almanya’da bayram şöleni
Almanya’da bayram şöleni

Almanya’da bayram şöleni
Almanya’da bayram şöleni
Almanya’da bayram şöleni

CAMİLER DOLDU, TAŞTI
Köln’de mesafesiz kılınan ilk bayram namazında izdiham yaşandı. Köln’de yaşayan Müslümanlar sabahın erken saatlerinde Köln DİTİB Merkez Camii’ne akın etti. Cami iç mekânlarının dolmasıyla Türk vatandaşları başta olmak üzere Afrika’dan Asya’ya Orta doğuya kadar çeşitli milletlerden Müslümanlar cami avlusunda ve cami çarşı bölümlerinde namazlarını eda ettiler. Köln Ehrenfeld DİTİB Merkez camideki bayram namazı öncesi minber sohbetinde Din işleri Yüksek Kurul Üyesi Prof. Dr. Halis Aydemir, “Yaptığı işlerde Allah’a hesap vereceği düşüncesi takvanın adıdır. Kitabı sağ tarafından almanın ölçüsüdür bu” diyerek takva konulu sohbet verdi.

Haberin Devamı

BİZ BAYRAM YAPARKEN...
DİTİB genel başkanı Kazım Türkmen namaz öncesi cemaate yaptığı kısa hatırlatmada Ramazan fitresini henüz veremeyenler için hatırlatmada bulunarak Müslümanların bayramını tebrik etti. Ramazan Bayramı hutbesinde cemaate seslenen DİTİB Merkez
Cami imam hatibi Gökhan Uygun kısaca şu ifadelere yer verdi: “Bu bayramda da gönüllerimizi sızlatan görüntülere şahit oluyoruz. Biz bayram yaparken bayramı bayram gibi yaşayamayan, silahların gölgesinde hayat mücadelesi veren garip ve mahzun kardeşlerimiz var. Yerlerinden yurtlarından edilmiş, ölüm korkusuyla evlerini terk etmiş insanlar, kadınlar, çocuklar, yaşlılar, mülteciler ve kimsesizler var. Bize düşen, yüreklerimiz mahzun olsa da bayramımızı mahzun etmemek; tek vücut olup kardeşliğimizi, birlik ve beraberliğimizi muhafaza edip güçlendirmektir. Bu vesileyle bu bayramda, hürmete ve ikrama en çok layık olan anne-babamızla, acı tatlı günlerimizin ortağı, can yoldaşımız eşimizle, evlerimizin tazecik neşesi ve ümidi olan çocuklarımızla birlikte bu sevinci yaşayalım. Aile büyüklerimizi, akrabalarımızı, komşularımızı, arkadaş ve dostlarımızı ziyaret edip uzaktan da olsa birbirimizin yaralarına merhem olalım. Hatırı sorulmamış hiçbir hasta, gönlü alınmamış hiçbir yaşlı bırakmayalım. Yetimlerin, gariplerin ve kimsesizlerin tebessümleriyle bayramımızı gerçek bayram yapalım. Dünyanın neresinde olursa olsun, darda ve sıkıntıda olan kardeşlerimiz için el açıp Rabbimize yalvaralım. Bu duygu ve düşüncelerle, başta siz aziz cemaatimiz olmak üzere, bütün İslam âleminin Ramazan Bayramı’nı tebrik ediyorum.”

Haberin Devamı

BAYRAM ŞEKERİ İKRAM EDİLDİ
Kılınan bayram namazının ardından Köln Başkonsolosu Turhan Kaya DİTİB Genel Bakanı Kazım Türkmen, Prof. Dr. Halis Aydemir, Din Ataşesi Muharrem Kuzey ve Merkez Camii imam hatibi Gökhan Uygun camiyi dolduran cemaatle bayramlaştı. Yaşlısından gencine binlerce insanın akın ettiği DİTİB Merkez Camii’nde namaz sonrası bayram şekeri ikram edildi. Cami avlusunda bayramlaşma şöleni yaşandı.

Almanya’da bayram şöleni

NÜRNBERG’DE 3 BİN KİŞİLİK CAMİDE YER KALMADI
Ramazan Bayramı namazı Nürnberg’de binlerce kişinin iştiraki ile kılındı. 3 bin kişilik Kuzey Bavyera’nın en büyük camisi olan DİTİB’e bağlı Eyüp Sultan Camisi dolup taştı.

Haberin Devamı

Almanya’da bayram şöleni

İki yıllık bir aradan sonra maskesiz ve mesafesiz kılınan namazda Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu Serdar Deniz’de hazır bulundu. Serdar Deniz, namaz sonrası bir konuşma yaparak, “Uzun bir aradan sonra bir arada bayram sevinci yaşamak tarif edilemez bir duygu” dedi ve herkesin bayramını kutladı.

Almanya’da bayram şöleni

MÜSLÜMAN MEZARLIĞINA YOĞUN İLGİ
Arbeitkreis Muslime (Müslüman Çalışma Grubu) tarafından Ramazan Bayramı nedeniyle arife günü Nürnberg Güney Müslüman kabristanı ziyareti organize edildi. Ziyarete ilgi büyük oldu. Program DİTİB Nürnberg Başkanı Hasan Aslan’ın duası ile başladı. Sonra sırası ile, Türk, Boşnak. Afrikalı, Arnavut camilerinin imamları Kuran’ı kerim okudular. Başkonsolos Serdar Deniz’de konuşmasında, birlikte olmanın mutluluğunu dile getirdi ve birlik ve beraberliğimizi muhafaza ettiğimiz müddetçe sırtımızın yere gelmeyeceğini vurguladı. Nürnberg Din Hizmetleri Ataşesi Fuat Gökçebay’ da bitiş duasını yaptı. Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz, daha sonra sembolik olarak Ümit ve Abdurrahman Gümrükçü çiftinin kızları Fulya Gümrükçü’nün kabrini ziyaret ederek dua etti.

Almanya’da bayram şöleni

DUISBURG CAMİSİ’NİN BÜTÜN KATLARI DOLDU
Duisburg kentinde bulunan Duisburg Merkez Camisi de, vatandaşların bayram namazı için yoğun olarak tercih ettiği adres oldu. Duisburg’a komşu illerden de gelen vatandaşlarla birlikte, caminin bütün katları doldu.

Almanya’da bayram şöleni

Yaklaşık 1500’ü aşkın Müslüman Duisburg Merkez Camisi’nde, aynı anda bayram namazı kıldı. Kadir gecesi programları için Almanya’da bulunan Diyanet İşleri Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı Dr. Davut Kaya, bayram namazı öncesi Duisburg Merkez Camisi cemaatine vaaz etti.

Almanya’da bayram şöleni

Kaya, “Ramazan ayını yoğun ibadetlerimizle geçirdik. Ramazan sonrası da ibadetlerimize ara vermemeliyiz. İbadetlerimize, Ramazan sonrası da devam ettirmeliyiz. Özellikle namaz ibadetlerimizi aksatmayalım. Ramazan ayı boyunca ibadetlerimizle geldiğimiz bu durumumuzu, bayram sonrası da devam ettirmeliyiz. İbadette ara vermek olmaz. Ayrıca bayramda öncelikle anne babalarımızla, sonra akraba ve komşularımızla bayramlaşmayı ihmal etmeyiniz. Bayram boyunca yoksula, ihtiyaç sahibine yardımcı olalım, hal hatır soralım” tavsiyelerinde bulundu.

Almanya’da bayram şöleni

Dr. Davut Kaya, bayram namazını kıldırdı ve ardından da dua etti. Namaz sonrası Kaya, Duisburg Merkez Camisi Derneği Başkanı Yusuf Aydın ve caminin diğer din görevlileri, camide bulunan vatandaşlarla bayramlaştı.

Almanya’da bayram şöleni

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!