Almanya, 61 yıl sonra misafir işçi alacak

Güncelleme Tarihi:

Almanya, 61 yıl sonra misafir işçi alacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2022 10:33

Koronavirüs salgını döneminde havalimanlarında görev alan binlerce personelini kaybeden Almanya, çözüm olarak Türkiye’den geçici ‘misafir işçi’ getirmek için harekete geçiyor.

Haberin Devamı

KONUYLA ilgili Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing (FDP), Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD) ve Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil’in (SPD) uzlaştığı belirtildi. Bild am Sonntag gazetesinde yer alan özel habere göre, bu konuda vakit kaybetmeden temmuzdan itibaren binden fazla ‘misafir işçi’ statüsünde personel alımı gerçekleştirilecek. Çalışma Bakanı Hubertus Heil, gazeteye yaptığı açıklamada, “Federal hükümet, acilen ihtiyaç duyulan personelin geçici olarak yurt dışından Almanya’ya girmesine izin vermeyi planlıyor” dedi. Bakan Heil, ancak her türlü sosyal sömürüyü engelleyeceklerini ve işverenlerin toplu sözleşme ücret tarifesi üzerinden ödeme yapması gerektiğini kaydetti. Heil, ayrıca işverenlerin geçici süre için gelecek personele konaklama imkânı sunması gerektiğini de ifade etti.

Almanya, 61 yıl sonra misafir işçi alacak
Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yurt dışından gelecek personelin bagajların taşınmasında ve uçağa yerleştirilmesinde görev alacağını açıkladı. Faeser, güvenlik konusunda asla taviz verilmeyeceğini kaydederken, bu konuda havalimanlarında güvenliği sağlayan Federal Polis’e özverili çalışmasından dolayı da teşekkür etti.

Almanya, 61 yıl sonra misafir işçi alacak
Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing

Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing de durumu çok ciddiye aldıklarını ve personel eksikliğinin giderilmesi için en kısa zamanda bulunan geçici çözümün tanıtılacağını söyledi.

Almanya, 61 yıl sonra misafir işçi alacak

Havalimanlarındaki yer hizmetleri ve güvenlik personeli eksikliği nedeniyle Easyjet ve Lufthansa, yaz aylarındaki binlerce uçuşunu iptal etmek zorunda kalmıştı. Alman Havayolu Taşımacılığı Şirketleri Birliği (BDL), havalimanlarındaki personel sorununa karşı çözüm olarak yaklaşık 1 ay önce ilgili bakanlıklara mektup göndermiş ve Türkiye’de 2 bine yakın gerekli kriterlere sahip kalifiye personelin Almanya’da çalışmaya hazır olduğunu belirterek özel izin verilmesini istemişti. Son olarak geçen hafta sonu Almanya’nın nüfus bakımından en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da okulların tatile girmesiyle başta Düsseldorf olmak üzere diğer havalimanlarında uzun kuyruklar oluştu. Personel eksikliğinden dolayı birçok kişi saatlerce güvenlik kontrolündeki kuyrukta beklediği için uçaklarını kaçırdı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!