AB'de, İngiltere’den sonra İtalya korkusu

Güncelleme Tarihi:

ABde, İngiltere’den sonra İtalya korkusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2018 09:44

İtalya'da aşırı sağ ile sol popülist parti arasında kurulacak yeni hükümet, Almanya başta olmak üzere AB'yi korkuttu. Yatırımcılar, iş çevreleri, ekonomi uzmanları tedirgin. Euro bölgesinin üçüncü büyük ekonomisi İtalya'nın da eurodan çıkmasından korkuluyor.

Haberin Devamı

İTALYA'da ırkçı Lig ile euro karşıtı sol popülist 5 Yıldız Hareketi (M5S) arasında kurulacak yeni koalisyon hükümeti Avrupa'yı endişelendirdi. Yeni hükümetin programında kemer sıkma politikasına son verip daha fazla borçlanma ve vergi indirimi hedeflerinin yer alması, ekonomi, hükümet, iş çevreleri ve Avrupa Merkez Bankası'nı tedirgin etti. İtalya 2.3 trilyon euro kamu borcuyla, gayri safi milli hasılasına göre Yunanistan'dan sonra euro bölgesinin en yüksek borçlu ikinci ülkesi. Kamu borçlarının gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 131.8 seviyesinde. 

Yeni kurulacak hükümetin programı, dar gelirlilere ayda 780 euro temel gelir, emekli yaşının indirilmesi ve vergileri düşürmeyi öngörüyor. 80 bin euro kazanca kadar yüzde 15, 80 bin euro üzeri kazançtan yüzde 20 vergi kesilecek. Ekonomi uzmanları bu programla devletin giderek çok daha borç batağına düşeceğinden ve İtalya'nın Yunanistan gibi hızla iflasın eşiğine sürükleneceğinden korkuyor.

Haberin Devamı

SİNYALLER OLUMSUZ
Aşırı sağ ile sol popülistlerin hükümeti kuracağı daha açıklanır açıklanmaz, İtalya hisse senedi piyasası ve borsa inişe geçti. İtalyan devlet tahvilleri düşerken, faiz oranları yükseldi. Bu olumsuz gelişmenin yanında, yeni hükümetin programında olmasa bile, eurodan çıkmasından korkuluyor.
Sol popülist parti, eurodan çıkılması için referanduma gidilmesini istiyor. İki parti de seçim kampanyasında euroyu hedef aldı. Özellikle euro bölgesinin üçüncü güçlü ekonomisi olan İtalya'daki mevcut durumun yol açtığı tedirginlik, piyasaları daha çok sarsıyor. Euro karşıtı Paolo Savona'nın Ekonomi Bakanlığı’na adı geçtiği haberleri bu korkuyu daha da körükledi. Ekonomi uzmanı Savona, euroyu ‘Alman hapishanesi’ olarak niteliyor.

‘YENİ BİR KRİZ TEHDİDİ’
Alman iktisadi araştırmalar enstitüsü ifo Başkanı Clemens Füst, İtalya'da kurulacak yeni hükümet ve programını, “Euro bölgesinde yeni bir kriz tehdidi” olarak niteledi ve “Avrupa Merkez Bankası İtalyan devlet tahvilleri almayı devam edip etmeyeceğini gözden geçirmeli” diye uyardı.

AfD ÇOK SEVİNDİ
İtalya'daki gelişmelere en çok sevinen ise Almanya'nın en güçlü muhalefet partisi aşırı sağcı AfD oldu. Euro karşıtı AfD'nin Meclis Grup Başkanı Alexander Gauland, İtalya'daki durumu euronun sonu olarak niteledi ve “Bu İtalyan hükümetiyle programı baştan beri yanlış bir para birimi olan euro için son tabut çivisi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!