70 yıllık ortaklık bir imzayla bitti! Panzerler’e ABD’li sponsor

Güncelleme Tarihi:

70 yıllık ortaklık bir imzayla bitti Panzerler’e ABD’li sponsor
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2024 11:38

Serbest pazar ekonomisi kurallarının geçerli olduğu Almanya’da, milli futbol takımı üzerinden alışılmışın dışında millilik ve yerlilik vurgusu yapıldı. Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Alman Futbol Federasyonu’nu, Alman markası Adidas’tan ABD’li üretici Nike’a geçiş yapması nedeniyle eleştirdi.

Haberin Devamı

ALMANYA Milli Futbol Takımı’nı 2027’den itibaren Nike giydirecek. Alman Futbol Federasyonu (DFB), 2026 sonunda sözleşmesi sona erecek olan Alman markası Adidas yerine, 2027’den itibaren ABD’li dünya markası Nike ile çalışma kararı aldı. 70 yılı aşkın süredir Adidas’la çalışan DFB, bu kararla bir döneme son verdi ve yeni bir sayfa açtı. Nike’ın açık ara en yüksek teklifi verdiğini açıklayan DFB, rakam konusunda bilgi vermedi. Ancak ekonomi gazetesi Handelsblatt, sektör uzmanlarına dayandırdığı haberinde Nike’ın 2027’den itibaren her yıl için 100 milyon Euro’dan fazla ödeme yapacağını duyurdu. Mevcut forma tedarikçisi Adidas’ın ise sözleşme tutarına göre şu anda yılda 50 milyon Euro ödediği belirtildi.
DFB Başkanı Bernd Neuendorf, Nike’la çalışma kararını açıklarken, “Gelecekteki ortaklık, DFB’nin önümüzdeki on yılda Almanya’da futbolun kapsamlı bir şekilde geliştirilmesi amacıyla kilit görevleri yerine getirmeye devam etmesini sağlayacak. Nike ile çalışmayı ve bize duydukları güveni dört gözle bekliyoruz” dedi. DFB’nin Nike’la yaptığı sözleşme Ocak 2027’de başlayacak ve 2034 yılına kadar sürecek. Nike bu süre zarfında tüm milli takımları giydirecek.

70 yıllık ortaklık bir imzayla bitti Panzerler’e ABD’li sponsor

DFB Başkanı Bernd Neuendorf

Haberin Devamı

‘EN İYİ TEKLİFİ VERDİ’
Almanya’nın şampiyon olduğu 2006 Dünya Kupası’ndan kısa bir süre sonra ABD’li şirketten yine milyonlarca dolarlık bir teklif geldiği ancak o dönemde DFB’nin Alman markası Adidas lehine karar verdiği belirtildi. DFB bu sefer farklı bir karar aldı. ‘DFB GmbH&Co. KG’ CEO’su Holger Blask, “Nike açık ara en iyi ticari teklifi sundu ve ayrıca amatör ve alt yapı sporlarını teşvik etme ve Almanya’da kadın futbolunun sürdürülebilir gelişimine yönelik açık bir taahhüt içeren vizyonuyla bizi etkiledi” dedi. Blask, Nike’ın ihaleyi şeffaf ve ayrımcı olmayan bir ortamda kazandığını vurguladı. Adidas, bu süre içinde erkekler için dört Dünya Şampiyonası şampiyonluğu ve üç Avrupa Şampiyonası şampiyonluğunun yanı sıra kadınlar için iki Dünya Şampiyonası şampiyonluğu ve sekiz Avrupa Şampiyonası kupasının tedarikçisiydi.

Haberin Devamı

70 yıllık ortaklık bir imzayla bitti Panzerler’e ABD’li sponsor

30 Mayıs 1974 / Kaptan Franz Beckenbauer (solda) ve orta saha oyuncusu Uli Hoeness (sağda) Adidas’ın yeni kramponlarını deniyor.

YERLİ VE MİLLİ VURGUSU
Aldığı bu kararla bir dönemi kapatan DFB, yeni tartışmalara da yol açtı. Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Alman Futbol Federasyonu’nun Adidas’tan Nike’a geçme kararını eleştirdi. Habeck, dpa’ya yaptığı açıklamada yerlilik ve millilik vurgusu yaparak, “Alman formasını üç çizgili olmadan hayal bile edemiyorum. Adidas ve siyah-kırmızı-altın rengi benim için her zaman birbirine ait olmuştur. Alman kimliğinin bir parçası. Biraz daha yerel vatanseverlik isterdim” dedi. Adidas’ın merkezinin yer aldığı Frankonya bölgesi CSU’lu Federal Meclis milletvekili Dorothee Baer de, ‘X’ hesabından yaptığı paylaşımda kararı ‘acımasız bir hata’ olarak nitelendirdi. Spor ürünlerinde dünya markası olan Adidas’ın da bu değişikliği beklemediği belirtildi. Şirketin bir sözcüsü yaptığı açıklamada, “DFB tarafından, 2027’den itibaren yeni bir tedarikçiye sahip olacağı konusunda bilgilendirildik” dedi.

70 yıllık ortaklık bir imzayla bitti Panzerler’e ABD’li sponsor

Alman Milli Futbol Takımı, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (UEFA EURO 2024) bu formaları giyecek.

Haberin Devamı

Olayın duyulmasından sonra birçok taraftar da sosyal medyada federasyonu eleştirdi. DFB eleştirilere X üzerinden yaptığı bir paylaşımla yanıt verdi. DFB’nin paylaşımında, “Her türlü duygusallığı anlıyoruz. Kurum olarak bizim için de pek çok özel anın yaşandığı ve yaşandığı bir ortaklığın 70 yılı aşkın bir sürenin ardından sona erdiğinin anlaşılması önemli bir olay” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!