63 yaşında kesintisiz emekli olabilir miyim?

Güncelleme Tarihi:

63 yaşında kesintisiz emekli olabilir miyim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2023 10:48

Almanya’da sosyal güvenlik alanındaki emeklilik uygulamaları ile ilgili dilden dile dolaşan birtakım varsayımlar var.

Haberin Devamı

BUNLARDAN bazıları kısmen doğru olsa da büyük bir bölümünün yanlış kanıdan ibaret olduğunu söyleyebiliriz. Geçen hafta başlattığımız yazı dizimizde sizler için araştırdığımız 10 doğru ve yanlış varsayımdan beşini açıklamıştık. Bugün ise diğer beşi hakkında aydınlatıcı bilgileri vermeye devam ediyoruz.
6) Emeklilik başladığında emekli maaşı otomatik olarak bağlanır.
Bu varsayım büyük bir yanılgıdır. Temel emeklilik aylığına yapılan zamlar hariç, sosyal güvenlik kapsamında yapılan tüm ödemeler için kısa adı DRV olan Alman Emeklilik Sigortası’na yazılı başvuruda bulunulması gerekiyor. Bu yüzden siz değerli okurlarımıza, emeklilikle ilgili başvurunuz için son ana kadar beklememenizi, emeklilik yaşına gelmeden en az üç ay önceden emeklilik başvurusunda bulunmanızı tavsiye ediyoruz.
7) 45 yıl boyunca sigorta primi yatırırsam 63 yaşında kesintisiz emekli aylığı alabilirim.
Bu varsayım veya kanının, her zaman için doğru olmadığını belirtebiliriz. DRV’ye göre, 45 yıl sosyal güvenlik primi ödemiş olanlar, tabi oldukları yaş şartını yerine getirmeleri halinde kesintisiz olarak uzun vadeli sigortalı çalışanlar için emekli aylığı almaya hak kazanırlar. Bu yaş sınırı, doğum yılına bağlı olarak 63 ila 65 yaş arasında değişiyor.

63 yaşında kesintisiz emekli olabilir miyim

8) Erken yaşta emekli olduğumda, normal emeklilik yaş haddine ulaşınca aylığımdan yapılan kesintiler sona erer.
Erken emeklilikten dolayı aylıkta yapılan kesintilerin emeklilik yaşına gelindiğinde son ermesi birçok erken emeklinin arzusu olsa da bu yöndeki varsayım yanlıştır. Normal emeklilik yaş haddinden önce emekli olanlara bağlanan aylıkta, erkenden emekli olduğu her ay için yüzde 0.3 oranında kesinti yapılır. Bu kesinti, ömür boyu devam edeceğinden, emeklilik yaşınıza geldiğinizde de kesintili aylık aynen ödenmeye devam eder. Örneğin emeklilik yaşınız 67 ve siz 65 yaşında, yani 24 ay önceden emekliliğe ayrıldıysanız, aylığınızdan yüzde 7.2 (24x0.3=7.2) oranında kesinti yapılır. Bu kesintili aylık 67 yaşından sonra da devam eder.
9) Emekli olmadan önceki son çalışma yılları, bağlanacak aylığın miktarı açısından önemlidir.
Bu varsayımın pek doğru olduğu söylenemez. Emekli aylığı miktarı, emekli olmadan önceki sigortalı çalışma esnasında kesilen sosyal güvenlik primlerine göre hesaplanmaktadır. Emekli aylığı hesaplanırken, tüm çalışma hayatı boyunca kesilen primler dikkate alınmaktadır. Ancak çalışma hayatı ilerledikçe, kişilerin yapacağı mesleki kariyere bağlı olarak aylıkları arttığından, kendilerinden yapılan sosyal güvenlik prim kesintisi miktarı da doğal olarak artacaktır. Dolayısıyla emeklilik yaşına yaklaştıkça sigortalıların aylıkları, işe başladıkları dönemdekiyle kıyaslandığında daha yüksek olduğunu ve son yıllarda yapılan prim kesintisinin ileride bağlanacak emekli aylığının miktarını olumlu yönde etkileyeceğini söyleyebiliriz. Ancak bu varsayım herkesin kişisel gelir durumuna göre değişir.
10) Dul aylığı sadece kadına bağlanır.
Hayır bu sav doğru değil. Alman sosyal güvenlik mevzuatına göre hem kadınlar hem de erkekler dul maaşı talep edebilirler. Bunun için, ölen eşin en az beş yıl boyunca emeklilik kasasına emeklilik primi ödemiş olmasıdır.

Haberin Devamı

- BİTTİ -

63 yaşında kesintisiz emekli olabilir miyim

KOMŞULUK İLİŞKİLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
KOMŞULAR arasında ilişkinin uyumlu olması, karşılıklı saygı ve kurallara uymaya bağlı. Alman televizyonundan da tanınan ünlü avukat Chripher Posch, komşular arasında sıkça husumet yaşandığını ve tarafların soluğu çoğu kez mahkemede alındığını hatırlatıyor. Posch, komşuluk ilişkisinin husumete dönüşmemesi için öncellikle kuralların bilinmesi ve bunlara uyulması gerektiğini söylüyor. Posch, komşular arasında en büyük kavga konularına ilişkin soruları ise şu şekilde yanıtladı:
Soru: Dairemde sigara içebilir miyim?
Kira sözleşmesi veya apartman kurallarında aksi belirtilmedikçe dairede sigara içilebilir. Dikkate alınması gereken şeyler arasında düzenli havalandırma ve diğer insanları rahatsız etmemek bulunur. Karşılıklı saygı ilkesi geçerlidir.
Soru: Komşum çimenleri kesmiyorsa ve bu beni rahatsız ediyorsa ne yapabilirim?
Maalesef bu konuda yapacak pek bir şey yok. Kendi araziniz bundan etkilenmediği sürece bunu kabul etmek zorundasınız, çünkü bu komşunun mülkiyetidir.
Soru: Komşum bana hakaret ediyorsa, kendimi nasıl savunabilirim?
Hakaret durumunda suç işlendiği için karokala suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Soru: Komşum sürekli olarak gece geç saatlere kadar eğlence düzenliyor. Buna karşı ne yapabilirim?
Komşunuz kendi konutunda istediği kadar eğlence düzenleyebilir, ancak yasal istirahat saatlerine uymak zorundadır. Komşuluk ilişkisi iyi olduğunda, genellikle sık ve abartılı olmadığı sürece coşkulu eğlencelere göz yumuluyor. Ancak eğlenceler her hafta aynı şekilde devam ederse komşuluk ilişkisi zedelenebilir ve konuşarak bir orta yol bulmak elzem hale gelebilir.
Soru: İstirahat saatleri ne zaman için geçerli?
Genel olarak iş günlerinde, yani hafta içinde pazartesiden cumartesiye kadar, gece saat 22.00 ile sabah saat 06.00 arasında istirahat saatleridir. Alman Avukatlar Derneği’nin (DAV) Mülkiyet Hukuku ve Emlak İşleri Çalışma Grubu’ndan avukat Thomas Pliester, pazar günleri ve resmi tatil günlerinde tam gün sessizlik kuralının geçerli olduğunu hatırlatıyor.
Pazar ve tatil günlerinde tam gün ne matkapla delme ne çivi çakma ne çim biçme ne de gürültülü bir şekilde eğlence veya kutlama yapma izni var. Birçok apartman kuralında ayrıca saat 13.00 ile 15.00 arasındaki öğle istirahati olduğu yazılıdır. Ancak bu yasal olarak bağlayıcı değildir. Hukukçular ne federal ne de eyaletler düzeyindeki yasalarda öğle istirahati konusunda herhangi bir düzenlemenin olmadığını belirtiyor. Geçerli olan, apartman düzenlemesinde yer alan kurallar. “Ev sahibi, tüm kiracıların buna uymasını sağlama yükümlülüğüne sahiptir” diyor Hamburg Kiracılar Derneği Başkanı Rolf Bosse.
Soru: Komşumun kendi dairesinde yapmak istediği yapısal değişiklikleri engelleyebilir miyim?
Eğer komşunuz yasal düzenlemeler çerçevesinde hareket ediyorsa, o zaman konutunda yapısal değişiklikler yapabilir. Yapılan değişiklikler sizin kişisel estetik zevkinize uymasa da bunu etmek zorundasınız.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!