6 milyarlık blokeye isyan etti

Güncelleme Tarihi:

6 milyarlık blokeye isyan etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2023 10:25

Almanya’da Yeşiller ile FDP arasında yaşanan sürtüşmeler, hükümetin büyük ortağı SPD’nin Eş Başkanı Lars Klingbeil’ı isyan ettirdi. Yeşiller’li Federal Aile Bakanı Lisa Paus’un FDP’li Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’in yatırımların artırılması hedefiyle işletmelerin vergi yükünün hafifletilmesi planlarını bloke etmesi, Klingbeil’ı kızdırdı.

Haberin Devamı

FRANKFURT’ta düzenlenen bir etkinlikte katılımcıların sorularını yanıtlayan Klingbeil, ekonominin canlandırması için hayata geçirilmesi planlanan Kalkınma Şans Yasası’nın bloke edilmesinin kendisini hayrete düşürdüğünü ve buna çok şaşırdığını söyledi. “Böyle tarihi bir dönüşüm zamanında hükümetin görevi ‘güvenlik, yönlendirme ve istikrarı sağlamak’ olmalı. Ben bunu herkesin anladığını düşünmüştüm” diyen Klingbeil, koalisyonda yeni bir tartışma başlatılmasını çok saçma bulduğunu vurguladı.

‘GİDERİLMESİNİ UMUYORUM’
Başbakan Olaf Scholz gibi kendisinin de koalisyon ortaklarının parlamento yaz tatilinden sonra daha uyumlu bir tutum sergilemesini beklediğini söyleyen Klingbeil, ‘Kalorifer Yasası’ tartışmalarından sonra hükümette yeni bir sürtüşmenin kabul edilemeyeceğini belirtti. Klingbeil, bu ay sonunda hükümet ortaklarının Berlin yakınlarındaki Meseberg’de yapacakları ‘değerlendirme toplantısı’nda yaşanan sorun ve sürtüşmelerin giderilmesini umduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘ENERJİ DESTEĞİ VERİLSİN’
Öte yandan, Almanya’da SPD’li bazı bölge teşkilatlarının, işletmelere enerji giderleri için devlet desteği verilmesinden yana olduğu ve Şansölye Scholz’a baskı yapmaya hazırlandıkları ileri sürüldü. Ancak hükümetin küçük ortağı FDP’nin buna kesinlikle karşı olduğu belirtilirken, böyle bir yaklaşımın koalisyonda kavgaların artmasına yol açacağına dikkat çekildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!