Ankara’nın Balkan kardeşi

Osmanlı döneminde 500 yıl Anadolu’yla içiçe yaşayan, Cumhuriyet döneminde Ankara ile kardeş şehir ilan edilen Sofya artık gerçek bir Avrupa başkenti. Sofya’yı geniş parklar, meydanlar, Bizans ve Roma kalıntıları süslüyor. Osmanlı eserleri de kentin mimarisinde, kültüründe önemli bir yer tutuyor.

Komşumuz Bulgaristan, kayak merkezleri, Karadeniz kıyısındaki sahil kasabaları, manastırları ve Roma eserleriyle ilgi çeken küçük bir ülke. 681 yılından bu yana bugünkü adıyla varlığını sürdürüyor. Çalkantılı tarihine karşın, Avrupa kıtasında ismini korumayı başarmış en eski ülke. 1014’de Bizans İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiş; 1396’da Osmanlılar ele geçirmiş. 500 yıl Osmanlı İmparatorluğu’nun parçası olduktan sonra 50 yıl da Sovyet bloğunda yer almış. 1973’de SSCB ile birleşmeleri bile gündeme gelmişti. 2004’de NATO’ya ve 2007’de Türkiye’nin hâlâ sırada beklediği AB’ye girdi. Bugün kalkınma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Nüfusun yüzde 4’ü Ortodoks Hıristiyan; Müslümanlar yüzde 12’lik grubu oluşturuyor. Nüfusunun yüzde 10’u Türk.
Bulgaristan, yazın Karadeniz kıyılarındaki geniş plajlarıyla, deniz, kum ve güneş severlerin ilgi alanına giriyor; kışın ise ülkenin yarısı dağlık olduğundan kayak turizmi gündeme geliyor. Türkler çoğunlukla çok ucuz kumar turlarıyla, casinolara gidiyor.
Karadeniz sahillerindeki Varna, Bulgaristan’ın sahil başkenti. Burgaz ise Karadeniz’de Bulgaristan’ın sınırımıza en yakın kenti. Bulgaristan’da kayak merkezleri denince akla ilk gelen yerler sezonun aralıktan mart sonuna kadar devam ettiği Borovetz ve Pomporovo oluyor. Ülkenin en yüksek noktası 2 bin 925 metrelik zirvesiyle Musala Dağı.
Önemli yapılardan Rila Manastırı, Rila Dağları’nın kuzeybatısında, başkent Sofya’ya 120 kilometre uzaklıkta. Kutsal İvan’a adanan manastır 10’uncu yüzyılda yapılmış ve Bulgar kültürünün merkezi olmuş. Bugünkü bina 1834-1837 arasında inşa edilmiş ve 1200 freskle süslenmiş. Koprivshtitsa, Osmanlı’ya karşı yapılan isyanın ilk başladığı kasaba ve Sredna Gora Dağları’nda. 2 bin 600 nüfuslu bu tarihi kasabanın sokaklarında geçmişe yolculuk yapabilirsiniz. Bulgaristan’ın ikinci büyük manastırı Bachkovo’nun da bulunduğu Plovdiv (Filibe) Roma dönemine ait şaheserleri de bünyesinde barındırıyor. Veliko Tarnovo ise Yantra Nehri’nin kıyısındaki dik tepelerde kurulmuş ve Bulgaristan’ın ilk anayasasının hazırlandığı şehir. En tepedeki kale tüm görkemiyle şehri yukarıdan seyrediyor. Eğer Bulgaristan’da bir haftanız varsa programınıza Sofya, Plovdiv (Filibe), Rila Manastırı, Veliko Tarnovo ve Koprivshtitsa’yı koyun.

KENTİN SEMBOLÜ NEVSKİ KATEDRALİ

Sofya 545 metrelik rakımıyla Madrid gibi Avrupa’nın en yüksek başkentlerinden biri. Binalarının büyük bir kısmı 2’nci Dünya Savaşı sonrası inşa edilmiş. Şehri güzel parklar, Bizans ve Osmanlı eserlerini süslüyor. Yakındaki Vitosha Dağı da güzellik katıyor. Sofya, 1,2 milyon nüfusuyla AB’nin 12 büyük şehrinden biri. Ankara’nın kardeş kenti.
Sofya’da çok sayıda Osmanlı eseri var. Bulgar Milli Bankası’nın arkasında, bugün Ulusal Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan dokuz kubbeli Büyük Cami (1496) bulunuyor. Banya Başı Camii ise şehirdeki en zarif Osmanlı eserlerinden. Caminin yanında aynı isimde bir Türk hamamı bulunuyor. Banya Başı’nın yakınlarında Paris tarzında 1800’lerin sonunda yapılan bir pazar yeri var.
Alexander Nevski Katedrali, şehrin sembolü sayılıyor. 1892-1912 yılları arasında Neo Bizans tarzında inşa edilmiş. 1878 yılında Osmanlılarla yapılan savaşta, Bulgaristan’ın özgürlüğü uğruna hayatını kaybeden 200 bin Rus askeri anısına yapılmış. Katedralin yanında devamlı yanan meşalesiyle Meçhul Asker anıtı var. Katedralin orta bölümü mozaikler, vitray camlar, mermer, ahşap oymalar ve fresklerle süslü. 5 bin kişilik katedral adını çarların azizinden almış. Yeraltı türbesinde 5’inci yüzyıl ile 18’inci yüzyıl arası ikonaların sergilendiği İkona Müzesi yer alıyor. Salı günleri kapalı. Katedralin önündeki meydanda Bit Pazarı kuruluyor. Devamındaki caddeden gittiğinizde, Bulgarların özgürlüğüne büyük katkıları olan Rus çarı 2’nci Alexander’ın heykeli var. Aynı bölgedeki St. Nedelya Katedrali 1925’deki darbe girişiminde 100 önemli kişiyle havaya uçurulmuş, daha sonra 14’üncü yüzyıldaki haliyle tekrar inşa edilmiş.
St. Sofia Kilisesi, Balkanlar’daki erken Hıristiyan döneminin en önemli örneklerinden. Şehirdeki en eski Ortodoks kilisesi. 6’ncı yüzyılda, İstanbul’daki Aya Sofya’yı yaptıran Jüstinyen inşa ettirmiş. Yapı, 14. yüzyılda şehre “kutsal bilgelik” anlamına gelen “Sofia” adını vermiş. Osmanlı döneminde camiye dönüştürülen bu eser, depremler sonrası harap olmuş ve tekrar kiliseye çevrilmiş. 4’üncü yüzyıldan kalma St. George Rotunda Kilisesi, antik Roma kenti Serdika’nın kalıntıları arasında. Zarif mimarisi ve ortaçağ freskleriyle ünlü. Muhteşem kubbesi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde ve müze olarak hizmet veriyor.

ALIŞVERİŞ

Mağazalar Vitosha Bulvarı, Graf Ignatiev ve Rakovski Caddesi civarında. Merkez Alışveriş Mağazası’nın (TSUM), üç katında aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Küçük butikler Shipka Caddesi, Oborishte ve San Stefano civarında. Araç trafiğine kapalı Pirotska Caddesi’nde hediyelik eşya mağazaları, kafeler var.

NASIL GİDİLİR

Metro Turizm İstanbul’dan Sofya’ya her gün dört sefer yapıyor. Bilet ücreti 40-55 TL. Yolculuk 9 saat sürüyor. İstanbul’dan her gün kalkan Bosfor Ekspresi 13 saatte Sofya’ya ulaşıyor. Bilet 29.4 Euro (www.tcdd.gov.tr). THY, İstanbul’dan her gün Sofya’ya gidiş dönüş 423 TL’den, Pegasus haftanın beş günü gidiş dönüş 228 TL’den başlayan fiyatlarla uçuyor. (www.thy.com.tr / www.flypgs.com) Sofya Havalimanı şehir merkezine yaklaşık olarak 10 kilometre mesafede. Şehir merkezine taksiyle gitmek isterseniz, 35-40 Leva ödemeniz lazım. Otobüs ve metro biletleri 0,40 Leva. Günlük kart ise 2 Leva. Ok Taksi’yi 973 21 21 numaradan arayabilirsiniz.

İNTERNETTE SÖRF

www.bulgariatravel.org, www.sofiacityguide.com, www.sofiaecho.com, www.sofiahotels.com

NEREDE YENİR

Bulgar Mutfağı çok tanıdık isimlerden oluşuyor. Kebabcheta (kebap), kavarma (kavurma), sarmi (sarma), gyuvech (güveç), shopska (çoban salatası), tarator (cacık), ayran, boza ve erik brendisi olan rakiya en popüler olanlar. Melnik ülkedeki iyi kırmızı şaraplardan, bira içinse Kamenitza veya Zagorka’yı tercih edin. Bizdeki meyhaneye ”mehana“ diyorlar. * Panorama Window over Sofia: Şehrin en lüks, en pahalı mekanlarından. Kempinski Hotel’in içinde. (100 James Bouchier Blvd. Tel: 686 096) * Otvad Aleyata: Bulgar mutfağından yemekleri deneyebileceğiniz restoran, şehrin en iyilerinden. (Budapeshta 31, Tel: 983 55 81) * Krim: Politikacıların, iş adamlarının mekanı. Zevkli döşenmiş, servisi iyi. Mönüsü Bulgar, Rus ve uluslararası mutfaktan oluşuyor. (17, Slavyanska. Tel:981 06 66) * La Capannina: Özgün bir İtalyan restoranı. Parlamento ve Nevski Katedrali manzaralı. (9, Narodno Subranie Meydanı. Tel:980 44 38) * Mahaloto: Mönüsünde Bulgar spesiyaliteleri ve uluslararası mutfak ağırlıkta. Güzel dekorlu bir Sofya klasiği. (51, Vassil Levski Blvd. Tel:0887 6179 72)

NEREDE EĞLENİLİR

Kentin gece hayatı hareketli. Heyecan arayanlar için kumarhane, pub ve barlar da mevcut. Vitosha civarındaki barlar çok gözde. Önde gelenleri: Bilkova Apteka, My Mojito (ul. Ivan Vazov 12), Toba&Co, Sweik (1A, Vitosha Bulvarı. Tel: 988 82 40) Chervilo Club (9, Tsar Osvobiditel. Tel: 981 66 33) ve The Barn.

NEREDE KALINIR

* Novotel Evropa: Merkezi Tren İstasyonu’nun yanında bulunan otel, konaklama için şehirdeki en iyi alternatiflerden biri. (131 Knyaginya Maria-Louisa Bulvarı Tel: 317 151) * The Maria Luisa: Merkezde, bina güzel ve tarihi ama odalar genelde ufak.
Maria Luisa, 29. www.marialuisa.bol.bg) * Sheraton Sofia Hotel: 188 odalı otelde 19 süit mevcut. Ayrıca bir sağlık kulubü bulunuyor. (5 Steva Nedelya Meydanı, www.luxurycollection.com/sofia) * Grand Hotel Bulgaria: Şehrin en güzel adreslerinden biri. (4, Tsar Osvoboditel Bulvarı, Tel: 871 977) * Crystal Palace Boutique Hotel: Şehrin kalbi denecek merkez bölgede, dört yıldızlı bir otel. (Skipka Caddesi. www.crystalpalace-sofia.com)
Yazarın Tüm Yazıları