Uzun süreli işsizlere ‘fasulyeden’ iş

1dk okuma

Haberin Devamı

Personel yönetimi şirketi Axisco’nun insan kaynakları çalışanı Anna Manoukian, iş kazası geçiren torna-tesviye ustası Gaston Coupé’nin tazminatını hesaplamakla meşgul. Ancak şirketin bu isimde bir çalışanı yok. Aslında böyle bir şirket de yok. Çünkü Anna Manoukian bir ‘uzun süreli işsiz’ ve ‘sanal şirket’ Axisco’da ‘antrenman’ mahiyetinde, yani ‘şakacıktan’ çalışıyor.

Sanal sermayeli sanal şirket

Fransa’nın Sannois kentinde 500 m2’lik son derece modern bir binada çalışan Axisco’da aslında her şey ‘fasulyeden’. Masalarının başında, gözleri bilgisayar ekranında harıl harıl çalışan, yahut dört tarafı camlı toplantı odalarında heyecanla tartışan 40 çalışanın 40’ı da aslında işsiz. Daha doğrusu eğitim almakta olan iş-arayanlar. Şirket de zaten 100 bin avro ’sanal’ sermayeli bir ‘sanal’ şirket. Tedarikçilerinin ve müşterilerinin de tamamı, Fransa’da veya diğer ülkelerde ‘faaliyet gösteren’ benzer ‘sanal’ şirketler.
Reuters’in haberine göre söz konusu konsept 2.Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’da ortaya çıktı. Çoğu ziraat kökenli malûl gaziler böyle bir ‘uygulamalı eğitim’den geçirilerek devlet kadrolarında görevlendirilmiş. Hedef, teoriyle vakit kaybetmeden en kısa sürede işin pratiğini öğretmek imiş.

Uzun süreli işsizleri hayata hazırlıyor
Batı ülkelerinde çok farklı sektörlere eleman hazırlayan yüzlerce ‘sanal şirket’ var. Bunlar aralarında ‘uluslararası sanal ticaret’ ve işbirliği de yapıyorlar.
Hepsinin hedefi aynı: Uzun süre iş bulamadıkları için çalışma dünyasından kopan, alışkanlıklarını ve reflekslerini kaybeden ve bu yüzden iş bulma olasılığı giderek daha da azalan eski çalışanları ‘formda tutmak’ ve çalışma hayatına tekrar ısıtmak.
Axibco’nun bir eğitmeni “Her sabah kalkıp belli bir saatte işe gelmek, ekip çalışması yapmak, toplantılara hazırlanmak, raporlama yapmak... Bütün bunlar hem uzun süreli işsizleri yeniden çalışma hayatına hazırlıyor, yeni yöntem ve teknikleri kullanmalarını sağlıyor; hem de çalışma hayatına yeniden uyum sağlamalarını mümkün kılıyor” diyor.
4-5 ay süren bu uygulamalı ve tam zamanlı eğitimin ardından iş arayanlar gerçek bir şirkette kısa süreli bir staj yapıyorlar. Ardından, ellerinde Çalışma Bakanlığı tarafından verilmiş sertifikalarıyla, çalışma hayatında yeniden şanslarını deniyorlar. Aynı eğitmenin verdiği bilgiye göre, Axisco’nun ‘fasulyeden’ çalışanlarının yüzde 75-80’i kısa sürede bir ‘gerçek iş’ bulmayı başarıyorlarmış.

Haberle ilgili daha fazlası: