Yenilikçi üniversiteler açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Yenilikçi üniversiteler açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2021 18:55

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen Etki Analizi Çalışmaları Değerlendirme Çalıştayı’nda TÜBİTAK tarafından hazırlanan ‘2021 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksini’ açıkladı.

Haberin Devamı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, '2021 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) 83,7 puanla ilk sırada yer aldığını, Sabancı Üniversitesi’nin 75,7 puanla ikinci, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) de 72,5 puanla üçüncü olduğunu duyurdu. 

ENDEKS, ÜNİVERSİTELERİN PERFORMANSLARINI ÖLÇÜYOR
TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan ‘2021 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nin bu yıl 10’uncusunun açıklandığını ifade eden Bakan Varank, “Endeks çalışmaları, bugün başta üniversitelerimiz olmak üzere kamuoyu tarafından merakla beklenen bir sıralamaya dönüştü. Bu endeks, üniversitelerin birçok açıdan performansını ölçerek etki analizi çalışmalarına da önemli girdiler sağlıyor. Biz bu çalışmayla üniversiteler arası girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabetin artmasını, böylelikle de girişimcilik ekosisteminin gelişmesini hedefliyoruz. Etki analizi orta ve uzun vadeli sonuçları irdeleme imkanı sunarken, performans analizleri ise kısa ve orta vadeli çıktıları takip imkanı yaratmakta ve ihtiyaca cevap verecek şekilde yapılandırılmış verilerin üretilmesini sağlamaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜBİTAK, GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNİ HAREKETLENDİRDİ
Üniversitelerimiz bünyesinde son yıllarda girişimcilik ve yenilikçiliğe dair önemli adımlar atıldığına işaret eden Varank, “Özellikle TÜBİTAK’ın bu alanda verdiği önemli desteklerin de katkısıyla, akademide girişimcilik ekosistemi ciddi bir atılım ve hareketlilik içinde. Elbette bu iş arz-talep işi. Gençlerimiz de artık kendi işlerini kurmanın, girişimci olmanın hayallerini kuruyor. Şimdi bakın dünyaya, geleceğe, teknolojiye yön verenler hep girişimciler, yeniliğin peşinde koşanlar. Bu sebeple akademisyen ve araştırmacılar da artık çalıştıkları kurumlarda girişimciliğe, yenilikçiliğe dair fırsat ve kaynakların olduğu yerlerde toplanıyor. Dolayısıyla artık üniversitelerimiz için, girişimci ve yenilikçi olmak bir tercih meselesi değil, bir zorunluluk” dedi.

ENDEKS NASIL HAZIRLANIYOR?
Girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi sıralamasının nasıl hazırlandığına dair bilgi veren Bakan Varank, “Öğretim üye sayısı 50'nin üzerinde olan 191 üniversitemizden toplanan 1 milyon hücrelik veri seti 9 aylık yoğun ve titiz bir çalışmayla değerlendirilmiştir. TÜBİTAK öncülüğünde yürütülen bu çalışmaya, Bakanlığımız, YÖK, Savunma Sanayii Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOSGEB, TÜRKPATENT, TAGEM, TENMAK, TÜBA, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ve üniversitelerimizin de aralarında bulunduğu 287 kurum katkılarını sunmuştur" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BU YIL ENDEKS ETKİLEŞİMLİ GRAFİKLER İLE AÇIKLANIYOR
Bakan Varank, “Bu sayede üniversitelerimizin kendilerini hem ortalama değerlerle, hem de diğer üniversitelere görece kıyaslayabileceklerini vurguladı. Nihayetinde bu seneki endeksimizde, ‘bilimsel teknolojik araştırma yetkinliği’, ‘fikri mülkiyet havuzu’, ‘işbirliği ve etkileşim’ ile ‘ekonomik ve toplumsal katkı’ olmak üzere dört boyutta 23 göstergeye göre sıralamamızı yaptık” diye konuştu.

2021 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde yer alan ilk 10 üniversite ve puanları şöyle:

Sıra ÜniversiteToplam Puan
1ODTÜ83,7
2Sabancı Üniversitesi75,7
3İTÜ72,5
4Bilkent Üniversitesi68,3
5YTÜ67,0
6Koç Üniversitesi65,5
7GTÜ62,7
8Boğaziçi Üniversitesi62,3
9İYTE59,7
10Özyeğin Üniversitesi 58,2

BAKMADAN GEÇME!