Dünyadan en güncel haberler, Türkiye'den sondakika haberleri, ekonomi dünyasından en flaş gelişmeler için Hürriyet'in uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Sonbaharda vücudumuzu sağlam tutmak ve mevsim hastalıklarından korunmak için beslenme düzenimizi tekrar gözden geçirmek gerekiyor.
Yazdır
A
Yazı Tipi
Yazdır
A
Yazı Tipi
1
Abone Ol
“Sonbaharda vücudumuzu sağlam tutmak ve mevsim hastalıklarından korunmak için beslenme düzenimizi tekrar gözden geçirmek gerekiyor” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, sonbaharda sağlıklı beslenmenin ipuçlarını paylaştı.
2
Abone Ol
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, metabolizma hızını korumak ve sağlıklı bir mevsim geçişi yapmak isteyenlere “Mevsim sebzelerine ve meyvelerine sofranızda daha fazla yer verin ” tavsiyesinde bulundu.
Mevsimine uygun taze meyve ve sebzelerle beslenmenin, metabolizmayı güçlü kıldığına dikkat çeken Gürhan, “Havaların soğuması iştah metabolizmasına etki yaparak yemek yeme isteğini artırır. Bu durumda yolumuz mutfaktan daha çok geçer ve abur cubur dediğimiz gıdalara yönelme artar. Sonuç olarak kilo almak kaçınılmaz olur” dedi.
3
Abone Ol
SONBAHAR SAĞLIKLA YENİLENME ZAMANI!
Mevsimler değişirken genellikle kendimizi yorgun, halsiz ve isteksiz hissederiz. Sonbahar mevsimi ile birlikte, güneşin etkisinin yavaş yavaş azalması, ısının düşmesi de psikolojimizi ve vücudumuzu oldukça etkiler. Sağlıklı ve düzenli bir beslenme programı ile mevsim geçişini formunuzu koruyarak ve yenilenerek geçirebileceğiniz bu dönemde Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, “Özellikle her besin grubundan gün içinde vücudumuza uygun miktarlarda almak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve mevsim hastalıklarından korur” dedi.
4
Abone Ol
SONBAHARA ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ
Günlerin kısaldığı ve havaların soğumaya başladığı sonbahar ayında, uzman tavsiyelerine kulak vererek sağlıklı bir başlangıç yapmanın tam zamanı. Nil Şahin Gürhan, sonbahar yorgunluğunun olumsuzluklarını yok edecek beslenme önerilerini açıkladı:
5
Abone Ol
Her sabah uyandıktan sonra 1 saat içinde kahvaltıyı yapmış olmalısınız. Kahvaltıda yumurta, peynir, mevsim yeşillikleri, tam buğday veya çavdar ekmeği ana besinler olmalı.
6
Abone Ol
Kahvaltıdan 2-3 saat sonra ara öğün alternatifi olarak taze sütle yapılmış kahve içmek sonbaharın tadını çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
7
Abone Ol
Sonbahar sebzelerinden karnabahar, bamya, barbunya, ıspanak, kereviz, semizotu, lahana gibi sebzelere sofranızda yer verin. Mevsimine uygun taze sebzelerle beslenmek metabolizmanızı güçlü kılar.
8
Abone Ol
Öğle yemeğinizde sebze yiyecekseniz yanında mutlaka protein grubu yoğurt veya ayran tüketmeye özen gösterin. Süt grubu besinlerin içeriğindeki protein ve yağ uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır.
9
Abone Ol
Öğlen yemeğinde sebze yerseniz akşam yemeğinde et grubuna yönelmenizde fayda var. Zeytinyağlı salata ve tam buğday ekmeği ile birlikte kendinize sağlıklı bir öğün oluşturabilirsiniz.
10
Abone Ol
Meyve alternatifi olarak başrolleri; armut, ayva, elma, incir, kivi, mandalina, nar ve portakal alsın. Mevsim meyvelerini porsiyonlarına uygun tüketmek günlük almanız gereken besin elementleri ihtiyacınızı karşılamanız için en sağlıklı yoldur.
11
Abone Ol
Gün içinde 2.5 litre su için. Su her mevsimde tüketilmesi gereken en temel gıdadır.
12
Abone Ol
Spor yapmak metabolizmanızı hızlandırır. Mevsim geçişlerine adapte olmaya çalışan vücudunuza dost olur. Her gün yarım saatlik orta tempolu yürüyüşler bedeninize yapacağınız en büyük iyilik olacaktır.