Son Dakika Haberler×
  • HAMİLELİK
    • Doğum
    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelikte Beslenme
    • Hamilelikte Cinsellik
    • Hamilelikte Güzellik ve Bakım
    • Hamilelikte Sağlık
  • BEBEK
    • Bebek Beslenmesi
    • Bebek Sağlığı
    • Oyun Ve Aktiviteler
    • Yenidoğan
  • ÇOCUK
    • Eğitim
    • Çocuk Beslenmesi
    • Çocuk Sağlığı
  • ERGENLİK
    • Ergen Psikolojisi
    • Ergen Sağlığı
    • Eğitim
  • EBEVEYN
    • Sağlık
    • Kişisel Bakım
    • İlişkiler
    • Kanuni Hak ve Yasalar
  • YAŞAM
    • Etkinlikler
    • Dekorasyon
    • Alışveriş
    • Nasıl Yapılır?
    • Testler
  • YAZARLAR
Günlük Egazete
Hürriyet FacebookHürriyet TwitterHürriyet LinkedinHürriyet YoutubeHürriyet Instagram
© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.ŞKullanım Koşulları,Gizlilik Politikası,İletişim için bu linklerikullanabilirsiniz. Login olduğunuz taktirde kullanım koşullarınıve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Hürriyet sondakika haber ios uygulamasıHürriyet sondakika haber android uygulaması
HAMİLELİK BEBEK ÇOCUK ERGENLİK EBEVEYN YAŞAM YAZARLAR
GİRİŞ
HABERLERAile HaberleriEbeveyn Haberleri

100 yaşına kadar yaşamanın sırrı ne?

Güncelleme Tarihi: Temmuz 08, 2020 18:26

#Sağlıklı Beslenme#Sağlık#Uzun Yaşam
TwitterLinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2017 15:24

Bu adadaki insanlar 100 yaşına kadar yaşıyor. İşte bu adada yaşayanların uzun yıllar sağlıkla yaşamalarının sebepleri...

1/11100 yaşına kadar yaşamanın sırrı ne

Uzun ve zinde bir hayatın izini süren Amerikalı yazar Dan Buettner, 100 yaşını gören insanların sırrını, yazdığı kitapta (Eating and Living Like the World’s Healthiest People – Dünyanın En Sağlıklı İnsanları Gibi Yemek ve Yaşamak) özetliyor. İtalya’nın Sardinya Adası’nda yaşayanlar eserde özel bir yere sahip. Buettner, onları diri tutan formülleri akademik araştırmalar ışığında anlatıyor.

2/11Devedikeni

Devedikeni

Devedikenini bitki çayı olarak tüketen Sardinyalılar, böylelikle vücutlarını toksinlerden korumuş oluyor.

BAKMADAN GEÇME!

3/11Keçi ve koyun sütü

Keçi ve koyun sütü

Her ikisinin de besin değeri inek sütünden fazla; üstelik hazmı daha kolay. Keçi ve koyun sütü, kötü kolesterolü düşürüyor, kalp-damar rahatsızlıklarını önlüyor. Kolon kanserinden koruması da cabası. Keçi sütünün çinko ve selenyum açısından çok zengin olması bağışıklık sistemini güçlü kılıyor.

4/11Rezene

Rezene

Hem sebze hem ot hem de baharat olarak kullanılıyor. Lif bakımından zengin; A, B ve C vitaminleri içeriyor. İdrar söktürücü etkisi var.

BAKMADAN GEÇME!

5/11Cannonau şarabı

Cannonau şarabı

Sardinyalılar, Grenache adlı siyah üzümden yapılan bu şaraptan günde üç-dört kadeh içiyor. Mümkünse her öğünde bir kadeh olacak şekilde... Antioksidan bakımından zengin olan Cannonau şarabının, kalp krizi önlemede faydalı olduğu söyleniyor.Antioksidan bakımından zengin olan Cannonau şarabının, kalp krizi önlemede faydalı olduğu söyleniyor.

6/11Domates

Domates

C vitamini ve potasyum barındıran domates, ekmek, pizza ya da makarna başta olmak üzere hemen hemen bütün yemeklerde kullanılıyor. Özellikle zeytinyağında pişirilmiş domates, güçlü bir antioksidan olan likopen açısından çok daha zengin.

BAKMADAN GEÇME!

7/11Badem

Badem

İster atıştırmalık olarak ister tatlıların içinde... Her nasıl kullanılırsa kullanılsın araştırmalar şunu söylüyor: Bademin yer aldığı düşük kalorili diyetler, insanlara daha fazla kilo kaybettiriyor.

8/11Bakla ve nohut

Bakla ve nohut

Sardinyalıların mutfağında bakla ve nohut, çorbalarda veya et yemeklerinde sık sık kullanılıyor. Protein ve lif oranı yüksek. Bu da 100 yaşını görmek için en önemli ipuçlarından biri.

BAKMADAN GEÇME!

9/11Arpa

Arpa

Arpadan yapılmış bir ekmek, kan şekerini, buğday unuyla yapılmış bir ekmekten daha yavaş artırır. Bu da, pankreas ve böbreklere daha az yük olmak anlamına geliyor. Eski zamanlarda yoksulların besini olarak bilinen arpa, şimdilerde Sardinya mutfağının kıymetlisi.

10/11Ekşi mayalı ekmek

Ekşi mayalı ekmek

Sardinya’da mayalı ekmekler, aynı Amerika’daki gibi buğdayla yapılıyor ama içine mayanın yerine canlı laktik asit bakterileri konuyor. Kandaki insülin değerini yüzde 25 oranında düşüren bu ekmek, kişiyi obezite ve diyabet gibi hastalıklardan koruyor.

BAKMADAN GEÇME!

11/11Yufka ekmeği

Yufka ekmeği

Sardinyalıların en çok tükettiği ekmek türü. Yüksek proteinli, düşük glutenli ve durum buğdayı unundan yapılıyor. Lif oranı yüksek, işlenmiş ve rafine edilmiş yiyeceklerdeki gibi kandaki şeker oranını artırmıyor, aksine Tip 2 diyabet riskini azaltıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:
#Sağlıklı Beslenme#Sağlık#Uzun Yaşam

BAKMADAN GEÇME!

Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş
FacebookTwitter
HaberlerCanlı BorsaEuro TLPuan DurumuŞans OyunlarıAyetel KürsiAltın FiyatlarıKünye
Güncel HaberlerBurçlarAstrolojiMilli Piyango SonuçlarıDoğum Günü GazetesiRüya TabirleriYerel HaberlerSeçim Sonuçları
Son Dakika HaberleriBitcoinBorsaYayın AkışıE-GazeteGüzel Sözlerİstanbul İmsakiyeErkek İsimleri
Döviz KuruBilezik FiyatlarıYükselen BurçHava DurumuNamaz VakitleriSeri İlanlarAnkara İmsakiyeKız İsimleri
Dolar KuruDolar TLSporMagazinYemek TarifleriKişisel Verilerin KorunmasıYasin SuresiDoğum Günü Mesajları
Hürriyet'e Reklam VerYatırımcı İlişkileriBize UlaşınHürriyet Kurumsal

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberleri, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi Hurriyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.