Huawei MateBook 16s incelemesi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2022 16:12

Bu videomuzda yepyeni bir dizüstü bilgisayar modelini sizlerle tanıştıracağız. Huawei MateBook 16s, hem güçlü, hem şık, hem de portatif bir dizüstü bilgisayar arayanlar için çok güçlü bir seçenek. Şimdi gelin, MateBook 16s’in dikkat çeken tüm özelliklerine yakından bakalım.

Öncelikle şunu çok net ifade edeyim: Yaklaşık 3 yıldır günlük işlerimde MateBook serisini kullanıyorum ve farklı bir çözüme hiç ihtiyaç duymadım. Yeni MateBook modelleri geldikçe de hem serinin ne kadar hızlı değiştiğini yakından görme şansım oldu hem de Huawei’nin kullanıcıların görüşlerini ne kadar fazla dikkate aldığını fark ettim. MateBook 16s de işte tüm bunların toplamı diyebileceğimiz, MateBook serisinin en yeni gözdesi.

Huawei, MateBook serisini kullanıcıların ihtiyaçlarına göre sınıf sınıf ayırmış. Premium sınıf, ultra ince ve yumuşak hatlı sınıf, ana akım performans sınıfı ve çok daha portatif sınıf olmak üzere marka bize dört farklı koldan ulaşıyor. Yani ihtiyacınıza göre bu segmentlerden birine bakarak kendinize en uygun MateBook’u tercih edebilirsiniz. İncelemekte olduğumuz MateBook 16s, güçlü donanım özellikleriyle birlikte ince tasarımı ve yumuşak hatlarıyla ön planda olan bir model ve bunun avantajlarını fazlasıyla görüyoruz.

Huawei MateBook 16s incelemesi

Bu bilgisayarı ilk olarak geçtiğimiz aylarda İstanbul’da gerçekleştirilen ve Avrupa’dan da pek çok yayıncının katıldığı Huawei zirvesinde sahneye çıktı. O gün bugündür de MateBook 16s’i yakından deneyimlemek için sabırsızlanıyordum açıkçası. Ve gördüğünüz gibi o büyük gün de geldi.

Öncelikle MateBook 16s’in tasarım tarafında MateBook çizgisini koruduğunu görüyoruz. Benim de sevdiğim uzay grisi renkli kasasıyla geliyor. Ağırlığı 2 kiloyu aşmadığından hafif bir bilgisayar. Güç tuşu, aynı zamanda parmak izi sensörü olarak iş görüyor. Böylece tek bir dokunuşla bilgisayarı açabiliyoruz. Bağlantı yuvaları bakımından da zengin. Cihazın üzerinde 3.5 mm kulaklık yuvası, Thunderbolt 4 ve USB Type-C ve HDMI 2.0 girişleri ile birlikte iki de USB 3.2 portu bulunuyor. 

Huawei MateBook 16s incelemesi

MateBook 16s’in ekranıyla ilgili konuşacak çok şeyimiz var. 16 inç büyüklüğünde FullView yapıda bir ekran kullanıyoruz. 3:2 en boy oranıyla dikkat çeken bu özel ekran, 2.5K çözünürlüğünde görüntü sunuyor ve IPS panel kullanıyor.

Ekran çerçevelerinin ne kadar ince olduğunu ilk bakışta fark etmek mümkün. Üst çerçeve 7.3 mm, sağ ve sol çerçeveler ise 5.2 mm inceliğinde. Ön kameranın ekranın tepesinde konumlandırılmasına rağmen bu inceliğe ulaşılması da önemli bir nokta.

Huawei MateBook 16s incelemesi

Çerçeveler bu kadar ince olunca, haliyle daha büyük bir ekran kullanıyoruz. Ekran/gövde oranı yüzde 90 seviyesini yakaladığından 16 inç’lik ekran, aynı sınıftaki rakip modellere kıyasla daha fazla görüntüleme alanı sunuyor.

1.07 milyar renkli 10 noktalı dokunmatik ekranıyla aslında çok yönlü bir cihaz kullanıyoruz. Touchpad’le, mouse’la veya doğrudan ekrana dokunarak MateBook 16s’i dilediğimiz gibi kullanabiliyoruz. Ekranın sağladığı bu esneklik, beraberinde dayanıklı bir yapıda sunuyor. Çizilme ve kırılma riskini olabildiğince azaltan 7H sertliğe dayanıklı camdan söz ediyoruz. Ekran üzerinde gezinmek de oldukça basit ve hızlı. Ayrıca üzerinde AF kaplama olan bu özel cam, leke tutmayan yapısıyla da büyük bir avantaj sunuyor. Yani ekrana dokunurken parmak izi kalacak diye endişelenmeye gerek yok.

Huawei MateBook 16s incelemesi

Ekran özelinde Huawei’nin pek çok ince dokunuşu söz konusu. Mesela renkler çok daha gerçekçi. MateBook 16s'in ekranı profesyonel çalışma alanları için donanım bazında kalibre edilmiş.

MateBook 16S, özellikle de profesyonel düzeyde video veya fotoğraf düzenleme yapanların yanı başından ayırmayacağı kalitede bir ekrana sahip. 

Diğer MateBook serisinde olduğu gibi kullanıcıların göz sağlığı bu modelde de ihmal edilmemiş. Ekrandan yayılan zararlı mavi ışık oldukça düşük seviyede ve gözleri bir süre sonra mahveden görünmez titreşimlerle de karşılaşmıyoruz.

Tüm bu iyileştirmeler, haliyle çok daha uzun saatler gözlerimizi yormadan ekrana bakmamızı sağlıyor.

Huawei MateBook 16s incelemesi

MateBook 16s’in öne çıkan yanlarından biri de klavye tasarımı ve tuşların yapısında kendini gösteriyor. Yumuşak basma tasarımı sayesinde tuşlama yaparken zorlanmıyoruz, oldukça yumuşak dokunuşlarla keyifli bir yazma deneyimi elde ediyoruz. Klavyenin arkadan aydınlatma özelliğinin de bulunduğunu ve farklı seviyelerde bu aydınlatmayı kullanabildiğimizi de belirtelim.

Klavyedeki bu ergonomik tasarım anlayışını touchpad’de de görüyoruz. Oldukça büyük bir alan kaplıyor ve dokunmatik cam yüzeyi ile birlikte uzun süreli kullanımlar için de cilt dostu bir yapıda. Touchpad’in aynı zamanda önemli bir işlevi de var. Huawei Share teknolojisini bu dokunmatik yüzey üzerinden kullanıyoruz ve telefonumuza çok daha pratik ve hızlı bir şekilde bağlanabiliyoruz.

Huawei MateBook 16s incelemesi

Ses tarafında da MateBook 16s geride kalmıyor. Ön kısımda yer alan çift hoparlör, surround ses efekti sunan yapısıyla öne çıkıyor. Böylece sadece günlük işlerinizi yaparken değil, dizi ve film izlemek istediğinizde de MateBook 16s, tercih edebileceğiniz bir çözüme dönüşüyor. 

Sesten bahsetmişken yapay zeka destekli gürültü önleme özelliğini de atlamayalım. Kenardaki çift mikrofon, 5 metre mesafeye kadar sesleri algılayabiliyor. Daha da önemlisi, yapay zeka sayesinde insan sesi gürültüden ayrıştırılabiliyor ve arka plandaki gürültü etkili bir şekilde bastırılabilirken sizin sesiniz çok daha net bir şekilde mikrofona ulaşıyor.

Kamera üst çerçevenin bulunduğu noktaya konumlandırılmış. 88 derece geniş görüş açısıyla birlikte 1080p çözünürlüğünde görüntü yakalayabiliyor. Bu sayede bulanık bir görüntü kalitesiyle toplantılara katılmak zorunda kalmıyorsunuz. 

Huawei MateBook 16s incelemesi

Şimdi biraz da performanstan konuşalım. MateBook 16s’in 12. Nesil Intel Core i9 ve i7 işlemcili modelleri mevcut.

Huawei’nin en güçlü notebook’larından biri ve çoklu görevlerden yüksel işlem gücünün gerektiği uygulamalara kadar birçok farklı senaryoda yüksek bir performans gösteriyor. Kullanırken her şeyin çok akıcı olduğunu görebiliyoruz. Uygulamalar son derece hızlı açılıyor ve çalışıyor.

16 GB LPDDR5 RAM bu güçlü işlemciye eşlik ederken, depolama tarafında da 512 GB veya 1 TB depolama kapasitesi mevcut. MateBook 16s, aynı zamanda Intel Evo sertifikasına da sahip. Bu etiketi gördüğümüzde kullandığınız cihazın Intel'in birçok test sürecinden geçtiğini, yüksek performans gösterdiğini, hafif yapısıyla birlikte uzun bir pil ömrü sunduğunu anlayabiliriz. 

Yüksek performansın korunması için etkin bir soğutma şart. Çift Huawei Shark Fin fanı ve çift ısı borusuyla birlikte ısı dağılımı gerektiği gibi sağlandığından yoğun kullanım söz konusu olsa bile performansta bir kayıp yaşamıyorsunuz. Aşırı ısı hissetmediğiniz gibi bu etkin soğutma tasarımı gürültü problemi de yaratmıyor.

Huawei MateBook 16s incelemesi

MateBook 16s, batarya noktasında da beklentilerimi karşıladı. 84W kapasiteli pili ve bu pili verimli kullanan donanım bileşenleri sayesinde 11 saate kadar kesintisiz video izleyebilirken 9 saate kadar da günlük ofis uygulamalarını kullanabiliyoruz. Bataryayı oldukça kısa sürelerde şarj edebiliyoruz. i9 işlemcili model 135W, i7 işlemcili olan ise 90W adaptörle birlikte kutusundan çıkıyor.

Diğer Huawei cihazlarla etkileşim içinde olduğundan telefon ve tablet gibi diğer Huawei cihazlarınızı kolayca MateBook 16s’e bağlayabiliyorsunuz. Huawei PC Cloud’ı kullanarak da verilerinizi hızlıca yedekleme şansı bulurken, dosyalarınıza farklı cihazlardan kolayca ulaşma şansı yakalıyorsunuz.

Sonuç itibariyle MateBook 16s, tasarımından donanım bileşenlerine kadar her yönüyle başarılı bulduğum ve kendi segmentinde oldukça iddialı özelliklere sahip bir notebook. Uzun yıllar boyu hızınıza ayak uydurabilecek bir bilgisayar arayışınız varsa MateBook 16s’e mutlaka şans verin.



İlandır

BAKMADAN GEÇME!