Oruç tutarken zamanı durdurmayın

Ruh ve beden sağlığımızın bütünleşmesine katkı sağlayan sabır ve empati ayı Ramazanın başladığı ilk günlerde saatler bir türlü geçmek bilmez. İnsan bir aktiviteyle uğraşmadığı zaman açlık ve susuzluk hissi çok daha zorlayıcı olabilir. Oysaki bazı aktivitelerle uğraşırken zamanın nasıl geçtiğini anlamayız. İşte 11 ayın sultanı Ramazanda hem ruhunuza hem de bedeninize iyi gelip yapmayı denediğinizde zamanı daha verimli hale gelmesine katkı sağlayacak öneriler…

Haberin Devamı

Oruç tutarken vakit geçmiyor dememek için 3 etkili öneri!

 Sürekli saate bakmayın: Oruç tutarken kendinizi zamanın akışına bırakın. Sürekli saate bakarak ‘orucumu açmaya şu kadar zaman kaldı’ diyerek zaman ve mideniz arasında yarışmayın.

 Tüm günü uyuyarak geçirmeyin:

Oruç tutarken kan şekeriniz düştüğü için uykunuz gelmiş gibi hissedebilirsiniz. Böyle bir durum hissettiğiniz de kendinizi yatağa değil biraz hava alıp enerji depolamak için dışarı atın.

 Hareketsiz kalmayın: Ramazan boyunca hareketsiz kalmayın ama aşırı egzersizden de kaçının. Hareketsiz kalmak miskinliğe aşırı egzersiz yapmak da terlemenize ve halsiz hissetmenize sebep olabilir.

Oruç tutarken zamanı durdurmayın

Haberin Devamı

Evde geçirenler için öneriler

 Kitaplar ve filmlerle ruhunuzu dinlendirin

Uzun zamandır okumak istediğiniz kitaplar ve izlemek istediğiniz filmler var fakat bir türlü vaktiniz olmadığı için erteliyorsanız Ramazan bunun için ideal bir zaman. İftarı beklerken artık hiçbir şey yapacak gücünüz kalmasa bile kitap okumak ve eğlenceli bir film izlemek size kendinizi iyi hissettirirken vaktin de su gibi akmasına yardımcı olur.

 Yeni bir hobi edinin

Ramazan ayında yeni bir hobi edinebilirsiniz. Koleksiyon yapmak, çok merak ettiğiniz bir alanı araştırmak ya da yeni bir dil öğrenmek, bisiklete binmek, resim yapmak, müzikle ilgilenmek hatta şiir yazmak!

30 gün boyunca iftarı beklerken yapacağınız birkaç saatlik çalışma sonunda kendinize yeni özellikler kazandırabilirsiniz.

 Ramazan ayının huzurunu yakalayın

Tüm Müslüman aleminin enerjisini ibadete ve Allah’a yönlendirdiği bu dönemde günün belli saatlerinde dua, meditasyon, arınma ve şifalanma için kendinize izin verin.

Bazen doğada yapılan bir yürüyüşün ardından edilen şükür, bazen kutsal metinleri ve peygamberlerin hayatını okumak size huzur verebilir. Ramazan ayını kendi içsel huzurunuz için aktiviteler yaparak bitirebilirsiniz.

 Yeni lezzetler deneyin

Haberin Devamı

Ramazan ayında aç karnına yemek hazırlamak hatta yemek videosu izlemek bile çok zor gelebilir. Ama iştahınızın yerinde olduğu ve lezzetli yemeklere odaklandığınız bu dönem yeni tarifler denemek için ideal. Farklı dünya mutfaklarından hafif ve lezzetli yemekleri araştırabilir ya da mutfak becerinizi bu süreçte geliştirebilirsiniz.

Çalışanlar için ramazanda verimliliği artıracak tavsiyeler

 Yiyeceklerinizi önceden planlayın:

İftar ya da sahur esnasında sağlıklı seçeneklere kolayca erişebilmek için evden işyerine gelmeden bir gece önce planlayın.

 İş planı yapın:

Üretkenliğinizi en üst seviyeye çıkarmak için plan yapın ve işlerinizi düzenli şekilde yaptığınızdan emin olun.

Haberin Devamı

 Mola verin: Dinlenmek ve yeniden şarj olmak için gün boyunca kısa molalar verin.

 Enerji seviyelerinize dikkat edin: Gün boyunca nasıl hissettiğinizin farkında olun ve çalışma programınızı buna göre ayarlayın.

 Kendinize karşı sabırlı olun:

Ramazan ayında oruç tutmaya ve çalışmaya alışmanın zaman alabileceğini unutmayın, bu nedenle kendinize karşı sabırlı olun.

 Düzenli egzersiz yapın:

Enerji seviyenizi korumak için oruç tutmadığınız saatlerde düzenli egzersiz yapın.

Oruç tutmanın psikolojik etkileri

 

∆ Psikolojik savunma gücünü geliştirir.
∆ Duyguları terbiye eder.
∆ Dürtü kontrolünü kolaylaştırır.
∆ İradeyi güçlendirir.
∆ Sabır ve minnettarlık duygusu kazandırır.
∆ Merhamet ve şefkat duygularını hatırlatır.
∆ Nimetlere şükür duygusu uyandırır.
∆ Kişinin yalnızlık duygusuna ve benlik gelişimine katkı sağlar.

Haberin Devamı

Oruç tutmanın fizyolojik etkileri

∆ Yağ yakımını hızlandırır.
∆ Mide ve bağırsakları dinlendirir.
∆ Vücudu zor şartlara karşı güçlendirir.
∆ Cildi canlandırır ve parlaklık verir.
∆ İnsülin direncinde olumlu etkileri vardır.
∆ Bağışıklık sistemini güçlendirir.
∆ Kalp sağlığını korur.
∆ Hücreleri onarır.
∆ Yaşlanma etkilerini geciktirir.
∆ Zararlı alışkanlıklar azalır.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları