Yunanistan Türk düşmanlığını körüklüyor: Makedonya ismi üzerinde oyunlar

YUGOSLAVYA’nın dağılması ile bağımsızlığını ilan eden Makedonya, kullandığı Makedonya ismi yüzünden yıllardır özellikle Yunanistan ve Bulgaristan’ın engellemelerine ve baskılarına maruz kalıyor.

Haberin Devamı

Başta Türkiye olmak üzere birçok ülke, Makedonya’yı anayasal adı olan ‘Makedonya Cumhuriyeti’ ismiyle tanırken Yunanistan, kendi sınırları içinde ‘Makedonya’ isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyor.

Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den beri güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle AB ve NATO’ya üye olamıyor. Makedonya’nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin BM Genel Kurulu’nda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan’ın itirazıyla geçici referans olarak ‘Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya’ (FYROM) adıyla üyeliğe kabul edilmişti. Makedonya’nın kendi topraklarının bir parçası ve kültürü olduğu gerekçesiyle Makedon isminin kullanılmasını kabul etmeyen Yunanistan yıllardır Makedonya’yı her uluslararası platformda engelliyordu.

Haberin Devamı

Bulgaristan da Bulgar dili ve kültürüne sahip çıktığı gerekçesiyle Yunanistan ile birlikte Makedonya’nın NATO ve AB’ye ye girişini bloke ediyor. Bağımsızlığından bugüne kadar Yunanistan ve Bulgaristan’ın tüm sindirme çabalarına rağmen Türkiye’nin sağladığı politik ve mali desteklerle ayakta kalan ‘Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya’yı ilk tanıyanlardan birisi de Türkiye olmuştu.

‘İLİNDEN İSYANı’ NEDİR

Geçtiğimiz günlerde Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bir araya gelen Yunanistan ve Makedon liderler iki ülke arasındaki isim sorununu çözmek için karşılıklı olarak bazı önerilerde bulundular. Yunanistan, Makedonya Cumhuriyeti yerine ‘İlinden Makedonyası Cumhuriyeti’ olarak değiştirilmesi halinde yeni ismi kabul edeceğini belirtmişti.

Yunanistan ve Bulgaristan başta NATO olmak üzere birçok uluslararası platformda Makedonya’yı destekleyen Türkiye’den, Makedonya üzerinden adeta intikam alma peşinde. Makedonya üzerindeki blokelerini ismini ‘İlinden Makedonya Cumhuriyeti’ olarak değiştirmesi halinde tanıyabileceğini söyleyen Yunanistan aslında Türkiye’ye gönderme yapıyor.

Makedon ve Bulgar tarihinde Osmanlıya karşı başlatılan ‘İlinden İsyanı’nın sonucu olarak ilan edilen ancak 10 gün yaşayabilen Makedonya’daki ‘İlinden Krusevo Cumhuriyeti’  tekrar yaşatılmaya çalışılıyor. Kemal TÜRKKAN (Miami)

 

Haberin Devamı

KADINLAR AZALDI

- ‘Hep seçilenler’ hak edecek hangi başarılara imza attı. Biz de öğrenmek istiyoruz.

- İstanbul’da seçilecek yerde yeterince kadın adaya niye yer verilmedi.

- Lütfen artık bir kişinin, en fazla 2 dönem seçilebilme kuralı getirilsin.

- Partiler demokrasi ve Cumhuriyet anlayışı etrafında birleşmelidir.

 

TEKİRDAĞ’DA ADAY LİSTELERİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI

#çorluilolsun kampanyası başlatıldı

ÇORLU’daki göçler nedeniyle Tekirdağ’ın milletvekili sayısı 7’ye yükseldi. Ne yazık ki, partilerin tümününde seçilecek sıralarda ‘Çorlu’lu adayın’ olmaması parti örgütlerinin tepkisine neden oldu.

Bu arada CHP’nin genelgesine karşı istifa edip adaylık isteyen Belediye Başkanı Ünal Baysan da listelerde yer almaması dikkat çekti.

Haberin Devamı

Birçok ilden büyük olan ve Tekirdağ’ın en yüksek oy oranına sahip ilçesi Çorlu’da

“400 bin nüfusu görmezden geleni  biz de görmezden geleceğiz” diyen siyasiler,

“Madem Tekirdağ’a biz kazandırıyoruz, en yüksek oy oranı bizde, bizi temsil edecek kimse olmayacaksa Çorlu’yu il yapın siz de kurtulun biz de!..” diyerek, #çorluilolsun hastag’i ile başlatılan paylaşımlar, kısa sürede büyük ilgi gördü.

Tekirdağ’ın ilin en büyük ilçesi olan Çorlu’da, partilerin aday listelerine isyan etti.

CHP, iki dönedir vekil olan Çorlulu Av. Emre Köprülü’yü 4. sıraya koyarken; AKP Çorlu İlçe Başkan Kerim Atalay’ı 5’nci, Gençlik Kolları İl Başkanı Cem Karaca’yı 7’nci sıraya; MHP Muhammer Varol’u 5., listesindeki tek kadın aday Zehra Çalışkan’ı 6.’ncı, Oktay Üstün’ü de 7’nci sıraya koydu.

 

Haberin Devamı

ENİŞTE-KAYINBİRADER

CHP’nin AKP’nin listesi; İstanbul’dan getirilen Prof. Dr. Mustafa Şentop (Tekirdağlı), milletvekili Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül, Mestan Özcan, Kerim Atalay; CHP’de milletvekili Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygün (Tekirdağ’lı), milletvekili Dr. Candan Yüceer, milletvekili Emre Köprülü, Adem Dalgıç, İsmail Doğaroğlu; İYİ Parti, il başkanı Enez Kaplan, eski milletvekili Muhtar Mahramlı, (CHP’li Köprülü’nün eniştesi) Prof. Dr. Tamer Dodurka, Belma Kuvancı gibi isimlerden oluştu. MHP’nin liste başına ise Koray Önsel konuldu. Vatan Partisi’nin adayı ise Hasan Oruk oldu.

 

ÇORLULULARDAN BÜYÜK TEPKİ

Aday listeleri açıklanınca Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan “Bugün tüm milletvekili aday listeleri açıklandı. Üzülerek görüyoruz ki sadece Tekirdağ ve Trakya’nın değil, Türkiye’nin en büyük ilçelerinden Çorlu’dan seçilebilecek sırada hiçbir adayımız yok. Bu nedenle başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm siyasi liderlerimizden bölgemiz adına bir isteğimiz var. ‘Çorlu İl Olsun’ açıklaması Çorluluları harekete geçirdi. #çorluilolsun hastag’i ile başlatılan paylaşımlar, kısa sürede büyük ilgi gördü.

Haberin Devamı

Çorlulular şöyle diyor: “Hepimiz Tekirdağlıyız hepsi bizim vekilimiz ama Çorlu’yu temsil edecek, bizim ilçemizden çıkacak olan hiçbir aday seçilebilecek bir sıraya konmamış. Başarılı bir vekil olan Emre Köprülü 4. sıraya konmuş. İYİ Parti’nin oy artışı CHP’de 4. vekili zorlar. Köprülü’yü ateşe atan kim? 4 dönemdir Çorlu belediye başkanı olan Ünal Baysan ise resmen görmezden gelinmiş. Tekirdağ’ın büyükşehir olmadan önce son belediye başkanı olan Adem Dalgıç, son yerel seçimde vatandaş tarafından da parti tarafından da tercih edilmezken ne oldu da bu seçimde 5. sıraya kondu? Birçok ilden büyük olan ve Tekirdağ’ın en yüksek oy oranına sahip ilçesi Çorlu’yu görmezden geleni biz de görmezden geleceğiz. Madem Tekirdağ’a biz kazandırıyoruz, en yüksek oy oranı bizde, bizi temsil edecek kimse olmayacaksa Çorlu’yu il yapın siz de kurtulun biz de!..”

 

MESAJ PANOSU

- BELEDİYELERCE mimar ve mühendislere yapılan müellif kaydı ve kayıt ücreti alınması işlemleri hukuka aykırıdır!  TMMOB

- BUNA seçimle gelen diktatörlük denir.  Cem TOKER

- ‘BU Düzen Değişmeli Platformu diyor ki: TKP’nin çağrısıyla değişik kentlerde 17 bağımsız milletvekili adayıyla seçime katılıyoruz.

- GEÇEN dönemde yapamadıklarımız ya da yetişemediğimiz anlar olduysa partililerimizin ve halkımızın affına sığınıyorum. Dr. Niyazi Nefi KARA (Antalya)

 

SAĞ: ‘AHIMI ALAN HİÇBİR SİYASETÇİNİN YÜZÜ GÜLMEDİ’

‘DOLGU MALZEMESİ OLDUM’

İBB CHP Meclis üyesi Hüseyin Sağ, bu kadar hizmetine karşı İstanbul 1. bölge 16. sıradan aday gösterilmesine tepki göstererek “İşte benim mücadelemin finali ortada, dolgu maddesi oldum” dedi. Bu sözlerinin partili arkadaşları tarafından iyi kullanılmasını isteyen Sağ şöyle dedi: “Basında AKP’nin imar rantlarını, yolsuzluklarını, AKP yöneticilerinin aldığı ihaleleri, 900’e yakın haber yapılmasını sağlayarak ulusal basında haber yapıp gündem yapmayın. Gece yarılarına kadar rapor okumayın. 14 yılda yaklaşık 20 bin rapor okuyarak göz nuru dökmeyin. Kendi parti grubunuzda hiç konuşmayın, biri size soru sorarsa evet ya da hayır demeyin kafa hareketleri ile cevap verin, ne cevap verdiğiniz anlaşılmasın. İşinize bakın, çoğunluk ne diyorsa orada yer alın, sadece sessiz kalın yeter. Ankara ile ilişkilerinizi iyi tutun gerisi hikâye. Ancak şunu unutmayın benim siyasi ahımı alan hiçbir siyasetçinin yüzü gülmedi, yazın bir kenara.”

 

Yazarın Tüm Yazıları