Türkiye’de, PISA’da hareketlenme

ULUSLARARASI Öğrenci Değerlendirme Programı olan PISA, “1985-1990 yılları arasında Paris’te ‘Planlama Müşaviri’ olarak görev yaptığım Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemlerde 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırmadır” diyor Rıdvan Karluk.

Haberin Devamı

PISA’da öğrencilerin; ‘fen bilimleri’, ‘okuma-yazma’ (okur yazarlık) ve ‘matematik’ alanlarındaki bilgi ve becerileri ölçülür. PISA 3 yıllık döngüye sahiptir. Ancak COVID-19 salgını sebebiyle PISA 2021, 2022’ye ertelenmiştir. 26 Temmuz-16 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleşen PISA 2022’ye 85 ülke katılmıştır. PISA’da üç temel gösterge esas alınmaktadır. Bunlar; öğrencilerin bilgi ve becerilerinin profilini ortaya çıkaran göstergeler, öğrencilerin becerilerinin PISA’da anketler aracılığıyla toplanan değişkenlerle ilişkisinin nasıl olduğuna yönelik göstergeler ve öğrenciler arası ilişkiler ile okullar arası ilişkilere yönelik göstergelerdir.

- PISA 2018 sonuçlarına göre Türkiye’nin okuma becerileri alanındaki ortalama puanı 2015 yılına göre 38 puanlık artışla 466’ya, ortalama matematik puanı 34 puanlık artışla 454’e, fen okuryazarlığı alanındaki ortalama puanı da 2015 yılına göre 43 puanlık artışla 468’e yükselmiştir. Türkiye, okuma becerileri alanında okullar arasındaki farkın en yüksek olduğu 10 ülkeden biridir. Okul içi performans farkları açısından ise OECD ortalaması altında yer almaktadır. Bu sebeple Türkiye’de öğrencilerin performans sevileri okullar arasında değişim göstermekte olup, okulların içindeki değişimler sınırlı kalmaktadır.

Haberin Devamı

- PISA 2018 araştırmasına katılan ülke sayısı PISA 2015 araştırmasına göre artmasına rağmen, Türkiye her üç alanda ülke sıralamasında daha üst sıralarda yer almıştır. OECD’nin PISA 2018 raporuna göre, 2003 ile 2018 yılları arasında 15 yaş grubu öğrenci sayısı arttığı halde her üç alanda da iyileşmenin olduğu tek ülke Türkiye’dir.

- Türkiye PISA araştırmalarında iyileştirme dönemine girmiştir. Türkiye’nin ortalama matematik puanı 2003 yılından bu yana en yüksek seviyesine, ortalama fen puanı 2006’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Türkiye PISA 2018 araştırmasına katılan 79 ülke arasında her üç alanda da puanlarını istatistiksel olarak anlamlı artıran üç ülkeden biridir. Matematik ve fen okuryazarlığı alanlarında ise puanlarını en çok artıran ülkedir.

Haberin Devamı

- PISA araştırmasına göre Türkiye 2018 yılında matematikte 42, okumada 40, fende 39’ncu sırada iken 2022’de matematikte 39, okumada 36, fende 34’üncü sırada yer almıştır. Türkiye’nin fen ve matematik alanlarındaki PISA 2022 ortalaması, PISA’da şimdiye kadar kazanılan en yüksek sonuçlardır.

Türkiye’de matematikte temel becerileri olmayan öğrenci oranında yüzde 2 puan artış yaşandı ancak daha atacak çok adımı olduğu görülüyor. Matematikte OECD ortalaması 472, ülkeler ortalaması 438 puan iken Türkiye’nin puan ortalaması 453’tür.

PISA 2022’de fen okuryazarlığında OECD ve tüm ülkelerin ortalama puanlarında düşüş görülürken Türkiye’nin ortalama puanında artış olmuştur.

Haberin Devamı

İLGİNÇ ADAY ADAYLARI

KENTERLER VE ‘BATAK GÖL’

- KENTERLER tarafından oynanan ve Bafa Gölü’nün ve Söke ovasının insanlarının hikâyesini de anlatan unutulmaz ‘Batak Göl’ oyununun yazarı, Sökeli Av. Osman Zeki Özturanlı’nın oğlu gazeteci akademisyen Ö. İskender Özturanlı, doğup büyüdüğü, okuduğu memleketi Söke’ye dönerek CHP’den aday adaylığı için başvurdu. Siyaset ve sivil toplumda deneyimi olan Özturanlı uzun yıllar kent konseylerinde başkanlık ve yürütme kurulu üyesi olarak çalıştı. Özturanlı yerel kalkınma, yerinde siyaset, siyasal iletişim konusunda eğitimler de veriyor.

MESUT YAR DATÇA’DA

YILLARIN arkeoloğu, gazetecisi ve televizyoncusu Mesut Yar, bir anda çalıştığı televizyondan ayrılarak CHP’den Datça belediye başkanlığına aday adaylık başvurusunda bulundu. “Her şey üç gün içinde oldu” dedi ve ekledi: “Ailemizin evi var; 25 yıllık Datçalı sayılırım. Can Yücel Abi ile geldim Datça’ya. Kış ayları da gelirim. Ne şantiyeci, ne rantiyecim, gazeteciyim, ancak mental olarak yoruldum, hizmet için geldim. İlgili yerlerle temas yaptım, uygun gördüler, tam 11 kişi adaylık başvurusu yapmış, şaşırdım. Ben 40 yıldır siyasi gazetecilik yapıyorum. Datça’nın hizmete, kültüre, altyapıya, yenilenmeye ihtiyacı var. Muğla’ya gittim, partinin denetiminden geçtim.”

Haberin Devamı

‘AVCILAR İÇİN MÜCADELE’

- 17 ay cezaevinde yatan eski Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak “Hak mücadelemiz Avcılarla bireysel değil, toplumsaldır. Birlikte başarıya dönüştürmek için yeniden CHP Avcılar Belediye Başkanı aday adaylığımı bilginize sevgiyle sunarım” açıklamasını yaptı.

- AK Parti Maltepe belediye başkan aday adayı Mehmet Erikçi “Hemşerilerimin dua ve desteklerim beklerim” dedi.

SEFERİHİSAR’IN GELECEĞİ PARLAK

- 9 Eylül Üniversitesi işletme mezunu, İBB’de tarım, ormancılık ve hayvancılık dahil dört komisyonda görev yapan Berkhan Parlak, Atatürk’ün aydınlık yolunda, yeni bir anlayışla CHP Seferihisar belediye başkan adaylığını açıkladı.

Haberin Devamı

3’LÜ ORTAKLIĞA ŞAŞIRMAYIN

- MERAL Akşener’e yakın bir kaynağımız, “Yerel seçimlerden başarı ile çıkıp Türkiye seçmeninin önüne yeni bir siyasi yol açmamız gerekiyor” derken, Zafer Partisi ve Memleket Partisi’nin İYİ Parti bayrağı altında seçime girme ihtimalinin yüksek olduğunu, Muharrem İnce’nin İzmir’den İBB adayı olursa hiç şaşırılmaması gerektiğini iddia etti.

‘TRAKYALI GELENLERİ TRAKYALI YAPAR’

ÇATALCA’DAN BİR ÇAĞRI

TÜRKİYE’de olduğu gibi Trakya’da da seçmenin demografik yapısı değişti. Çatalca ve Silivri bölgesel dengesi değişen iki önemli ilçe. Geçtiğimiz yerel seçimde Çatalca AK Partili muhafazakâr Anadolu’nun ve Rumelili göçmenlerin oyunu alan Mesut Üner’i 25 bin oyla seçti. CHP adayı merhum Cem Kara 22 bin 500 oy aldı. Çatalca’da adayların hemen hemen hepsinin Rumeli göçmeni olduğunu gören CHP kurmayları bu seçimde Anadolu kökenli muhafazakârlardan oy alacak bir isim arayışında. Aradaki 2 bin 500 farkı ancak Anadolulu bu kesimden oy alacak bir isim kapatabilir. Bu arayıştaki isimlerden eski ilçe başkanı Kasım Kolcuoğlu, eski belediye başkanı Fırat Aykut ve eski Durusu Belde Belediye Başkanı Engin Akman’ın dikkatleri iş insanı Metin Kaya’ya yöneldi. Metin Kaya bölgede sevilen ve etkili olan bir siyasetçi; Çatalca’da tanınan bir aileye damat. Bu formülü Çatalca için geçerli gördüğünü belirten Kaya’nın kamuoyuna bir de mesajı var:

“Amacımız meclis çoğunluğu ile Ekrem İmamoğlu’nun yeniden belediye başkanı seçilmesini sağlamaktır. Trakya son yıllarda çok göç aldı. Trakyalı, gelenleri Trakyalı yapar. Bu iç barış için çok önemlidir. Ben de bölgenin damadı ve evladı olarak aday gösterilirsem bu kaynaşmaya katkı sunarım. Bu katkı için aday olmam da şart değil. Arkadaşların hepsi değerleri ama Fırat abi (Aykut) de bu birlikteliği daha rahat sağlar. Yetkililerimiz lütfen bu çağrımıza kulak versinler.”

ÖRGÜT YOK BÜROKRAT VAR

CHP ilçe belediye başkanları adayları aslında belli; fakat kamuoyu ile paylaşılmıyor; usulünden de olsa CHP MYK ve PM’nin onaylaması gerekiyor. CHP örgüt üyeleri arasında yeni bir tartışma var. İstanbul özelinde belediye başkanlıkları ve Meclis üyesi adaylarını İmamoğlu ve oluşturduğu ekibin belirleyecek olması kırılmaya neden oluyor. Ayrıca Ekrem İmamoğlu’nun birçok üst düzey bürokratı İmamoğlu’nun isteğiyle adaylık nedeniyle istifa etti. Bu kişilerin İstanbul’da seçilebilir ilçelerde aday yapılacağı kesin. Diyelim ki seçildiler. Bürokratlar İmamoğlu’nun emrinde çalışıyorlar. Seçildiklerinde İmamoğlu’nun bürokratı gibi çalışmaya devam edecekler. Nerede kaldı liyakat, örgüt emekçileri nerede? O zaman seçim sürecini bürokratları ile yürütürler, bayrakları bürokratlar asar. Örgütten kimse mücadele beklemesin diyorlar.

MESAJ PANOSU

- SEVGİLİ dostlar, Cumhuriyet’in 100. Yılı nedeniyle basılan hatıra pulunu gördünüz mü, Atatürk yok. Kâğıt, pelur kağıdı niteliğinde. Keşke görmez olaydım. Tarık KARSLI

Yazarın Tüm Yazıları