Trakya-Çorlu’da yüzlerce fabrikanın etkisiyle kimyasaldan sonra bu kez zehirli gaz... Suç var ceza yok

Trakya’nın en büyük şehri Çorlu ciddi bir göz ardı edilme sorunu ile karşı karşıya.

Haberin Devamı

Artarak devam eden iç göçe dış göçün de eklendiği şu günlerde sanayi kuruluşları da ekonomik kaygılarla ucuza kaçma eğilimine girebiliyor. Bu sanayi kuruluşlardan birkaç tanesi, zaten atık kaynakları ile çevrili şehrimizin kuzeyinde yaz aylarıyla birlikte dayanılmaz hale gelen bir kokuya neden olmaya başladı. Bölgemizdeki sanayi yerleşiminin en yoğun olduğu Çorlu-Çerkezköy yolu çevresindeki fabrikalar aynı bölgedeki yerleşim alanları ile de iç içe.

Edirne-İstanbul otoyolu bölgesinden doğarak Çerkezköy-Çorlu yolunun doğusundan güneye doğru inen dere bölgenin en kirli ‘atık kanallarından’ biri. Çorlu Mühendislik Fakültesi önünden geçerek Çorlu şehir yerleşimine ulaşan bu atık kanalı yaşam alanımızın da bir parçası ve ölüm kusuyor.

İşte bu derenin adını aldığı Velimeşe Mahallesi’ndeki Hacışeremet mevkiinde birkaç kilometrelik bölgede deşarj edilen kimyasal zehirler bu kokunun kaynağı. Yan yana dizilmiş birçok fabrikanın arka cephelerinin yakınından geçen bu atık kanalı büyük bir suç kanalına da dönüşmüş durumda. Evet, ‘suç kanalı’. Atıkları kanala deşarj etmek, Çevre Kanunu kapsamında bir suç ama bu kadarla da kalmıyor. Bu deşarj işlemi özellikle cuma ve cumartesi geceleri, 22.00 ve sonrasında yapılıyor ve salınan kimyasal zehir kuru dere yatağındaki posayı da reaksiyona sokarak Çorlu yönündeki akışını sürdürerek dere boyunca oluşmuş küçük su birikintilerinde çözülüyor.

Haberin Devamı

HALK TEPKİLİ AMA...

Bu kanaldan yayılan pis koku ile birleşen kimyasal zehir, gece hafif şiddetteki rüzgâr ile Çorlu şehir merkezine ulaştı. Nemli havanın da etkisi ile çökerek cadde ve sokakları sabah gün ağarana kadar ölümcül bir zehir kaynağı olarak evlerin içlerine doluyor. Son iki hafta Çorlulluar isyan ettiler. Halkın tepkisi, Alo181, 112, 155, belediye, bakanlık, CİMER şikâyetleri ile geçen ve bölgenin tek gündemine dönüşen bu rezalete rağmen 25-26 Ağustos geceleri de yaşanan zehirli kimyasal deşarjının hedefinde (rüzgârın da etkisiyle) bu sefer Ergene ilçesinin kokuyla özdeşleşmiş olan mahalleleri: Cumhuriyet, Yeş iltepe ve Sağlık vardı.

Haberin Devamı

DİLOVASI VE ÇAYIROVA GİBİ OLDUK

Çorlu Belediyesi’nin çağrısıyla bir çevre danışma toplantısı yapıldı. Oradaydık. Kim yaptı, yapanı nasıl buluruz, ne ceza uygulanacak, olmaması için ne yapmalı gibi sorulara cevap aramamız gerekiyordu...

Kesin olan şu ki bu tür sorunları denetlemek, önlemek, bulmak, ceza kesmek ve benzeri her türlü yaptırım Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetkisinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ergene’nin kirliliği ile ilgili o kadar mücadele etti, yatırımlar yaptı. Mücadelede harcanan milyar dolarların hesabını bürokrasiye ve sanayicilere sormak gerekmiyor mu?

Yani, başka yetkili kurumlar, yasa ile tanımlanmadığı sürece tek elden müdahale beklemekten başka bir şansımız yok!

Haberin Devamı

Çorlu da Dilovası ve Çayırova oldu artık, vatandaşların tümünün kanser olması mı bekleniyor?

Murat SEVGİ - Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi

İKİ ÇEKMECE BÜYÜK TEHDİT ALTINDA

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız’ın hazırladığı rapora göre, İstanbul depreminde kentin içme suyu ve atık sistemi de büyük tehdit altında kalacak.

Küçükçekmece Gölü çevresi ve Büyükçekmece Barajı en riskli bölge... İstanbul’da 212 içme suyu arıtma tesisi, 124 adet su deposu, toplam 19 bin 146 kilometre su şebekesi hattı bulunduğu belirtilen ‘Depremde İstanbul’un ‘Su Yapıları ve Su Güvenliği’ raporuna göre, İstanbul depreminde kentin binalarının yanı sıra içme suyu ve atıksu sistemi de büyük tehdit altında bırakacak. Yeraltındaki boru hatlarında oluşacak hasarların çoğunun Avrupa Yakası’nda yaşaması beklenirken barajlar ve göllerde hasar oluşacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

UKRAYNA VE RUS ŞİKÂYETLERİ

Ben Türkiye’de evli bir Ukraynalıyım... Antalya’da küçük bebeğim ve Rus dostlarla plaja gittim. Şezlongların parasını ödedik, öğle yemeği yedik. Ancak küçük bebeğimi havuza sokmadılar.

Kötü muamele ettiler, hizmetleri de kötü idi. Fiyatlar da yüksekti. Faturalara yaptıkları yüklemelerini beğenmedik. Yeni bir ülkeye yerleşmişiz ama eski saygılar kalmamış. Size Ruslar ve Ukraynalılar bu kadar turizm gelirinde katkı sunuyor. Siz bize artık düşman gibi bakıyorsunuz.

Bizden mi kaçıyorsunuz? Bütün Türkler Yunan adalarına gidiyor. Türkiye’nin kıyıları Yunanistan’dan daha güzel ve yeşil ama anlamıyorum Türkler bizden mi kaçıyor?

Haberin Devamı

Herkeste bir kabalık var, benim eşim değil...

Türkiye’nin turizmden yılda 30 milyar dolar geliri varmış, Türkiye böyle bir gelirden nasıl yoksun kalır?

N’olur ülkenize yazık etmeyin...

YB

TOZA DİKKAT

Türk Tabipler Birliği (TBB) ve Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) gerçekleştirdiği hava ölçümüne göre, Hatay’da hava kirliliği DSÖ’nün belirlediği sınır değerlerinin çok üzerinde. Şehirdeki resmi istasyonlar faal olmadığı için hava ölçümünü kendileri yapmak zorunda kalan kuruluşlar, bölgedeki hava kirliliğinin halk sağlığını yaşamsal düzeyde tehdit ettiğini belirterek, yetkilileri önlem almaya çağırdı. TTB ve THHP özellikle yoğun toz kirliliğine dikkat çekiyor. Toz deyince, artık bütün Türkiye’yi kaplamış vaziyette. Etiler’de camları bir açın görün tozun nereden geldiğini...

BAE’DE DENİZ SUYU

1- Birleşik Arap Emirlikleri başarılı bir biçimde deniz suyunu arıtıyor. Su sıkıntısı için kaynaklara çok ciddi şekilde bakmamız gerekiyor. Bunlar nedir? En başta yeraltı suları ve deniz suyu... Günümüz teknolojileri ile az tuzlu yeraltı sularını ve özellikle Karadeniz suyunu kullanma suyuna dönüştürecek tesislere yatırım yapmamız gerekiyor mu? Ahmet Feridun FERİT

2- Yeraltı sularının kullanımı ÇPK hassastır. Çok fazla kullanılırsa başta ormanlarımız olmak üzere bitki örtüsü kurur. Bu da kuraklığı daha fazla hissettirir.

BİLİYOR MUSUNUZ?

AKSOY VALİ BAŞKA BİR VALİ

- Vali Hüseyin Aksoy’un ilk görevi Samsun’dan başlayarak sırasıyla Diyarbakır, Mersin, Muğla, Kocaeli, Aydın ve son olarak Eskişehir olmak üzere 2001’den beri bugüne kadar 21 yıldır sürekli valilik yaparak rekor kıran valiler arasında yer aldığını...

-Ressam Sali Turan’ın ‘gök, yer iki korku bir yaşam’ adını verdiği tablosu ile (90x120 cm) Halk TV’de yapılacak açık artırmaya 120 bin TL başlangıç fiyatı ile gireceğini açıkladığını...

-Bazı okurlarımızın “Bitlis’te 200 milyon dolarlık iplik fabrikası kuruluyor, haberiniz var mı?” diye sorduklarını...

Yazarın Tüm Yazıları