‘Suriyeliler savaş bitse de gitmeyecek’

SURİYELİ mülteciler konusundaki gelişmeleri iktidar ne kadar ciddiyetle izliyor, bilemiyoruz. Verilen resmi rakamlar gerçeği yansıtmıyor.

Haberin Devamı

Mültecilerin en yoğun olduğu illerin başında Mersin geliyor. Adana sonra sayılıyor.

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhaneddin Kocamaz, “İlimizde yaşayan Suriyeli sayısı resmi kayıtlara göre 170 bin civarında ama gerçek rakam 300 binin üstünde” diyor.

 

Bunların çoğunluğu Akdeniz, Toroslar ve Tarsus’a yerleşiyor; ekonomik durumu iyi olanlar ise ilin merkezi yerleri olan Mezitli, Yenişehir gibi bölgeleri tercih ediyor.

 

Bu ‘göç’ işsizliği yüzde 20 dolayında artırmış.

 

Kocamaz, fakir olanların da diğer bölgelerde yaşadığını haliyle de ciddi bir güvenlik sorunu oluştuğunu belirtiyor.

 

Haberin Devamı

Kısa bir süre önce belediye olarak Suriyeli mülteciler hakkında bir anket yaptırdıklarını belirten Kocamaz, “Mersin’de yaşayan Suriyelilerin yüzde 70’ten fazlası savaş bitse dahi ülkelerine dönmeyeceklerini söylüyor, yüzde 15’i kararsız durumda.

 

Kısaca yüzde 90’a yakını ülkelerine bir daha dönmeyecek. Mersin sahilini daha özgürce kullanıyorlar” diyor.

 

Mersin’de 850 şirket kurmuş Suriyeliler...

 

OSB’de tesis kiralıyor, üretim yapıyorlar.

 

Kocamaz, ilginç bir durum tespiti yaptı.

 

Güvenlik kaygısını zengin mülteciler de yaşıyormuş.

 

Bu nedenle de güvenliği olan sitelerde ev almak istiyorlarmış ancak site sakinleri de kendi güvenliklerini düşünüp Suriyelilere ev satmıyormuş.

 

Konut fiyatları yaklaşık bir misli arttı.

 

Başkan bir Mersinliden dinlediği ilginç bir durumu şöyle anlattı. “400 bin liralık evi satmamak için 650 bin lira istemiş ev sahibi...

 

Haberin Devamı

Suriyeli ise de ‘Aman satma, 700 bin TL vereceğim, biraz izin verin demiş’... Bu kadar talep hiç olmamıştı.” Araştırmada şu ortaya çıkıyor; Suriyeli’nin fakiri Türkiye’deki vatandaşlarımızdan biraz daha ‘zengin’...

 

PORTAKAL ÇİÇEĞİ FESTİVALİ

 

Hafta sonu Adana’da 4. kez düzenlenen ‘Portakal Çiçeği Festivali’ vardı.

 

Ancak festival geçmiş yıllara oranla biraz sönüktü.

 

Festival yürüyüşü yapılmadı, konserler, etkinlikler yoktu.

 

Gerekçesi ise Adana’nın son birkaç ayda 35’in üzerinde şehit vermesi ve terör saldırısı korkusuydu...

 

Buna karşın Adanalılar festivallerini kendileri düzenledi diyebiliriz.

 

İşadamı Ali Haydar Bozkır ve meslektaşımız Ayşe Arman olmasaydı etkinlik bu noktaya gelir miydi?

 

Zor...

 

Haberin Devamı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, hafta sonu 200 etkinlik olduğunu söyledi.

 

Evet, kentin tüm meydanlarında, sokaklarında stantlar, sokak gösterileri, müzik, eğlence vardı gene de.

 

Adana’da tüm kadınlar portakal rengine bürünmüştü, herkesin başında çiçekli taçlar...

 

Şehir tam bir çiçek bahçesine dönmüştü.

 

Bu işin mimarı da her zaman olduğu gibi kadınlardı.

 

Konuştuğumuz kadınlar “Hükümet festival olmasın diye elinden geleni yaptı.

 

Sokağa çıkmamızı istemiyorlar, kentteki tüm etkinlikler, konserler iptal ediliyor.

 

Ancak biz hem hayata hem de kentimize sahip çıktık” diyor.

 

Adana’daki CHP’li ilçe belediyeleri destek vermiş festivale.

 

Haberin Devamı

Adana Büyükşehir Belediyesi de desteğini esirgememiş ama resmi olarak katkı sunmamış.

 

Mültecilerle ilgili bir toplantı için Adana’ya gelen CHP Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile CHP milletvekili Zeynep Altıoklar, Adana CHP İl Başkanı ve CHP’li belediye başkanları standları gezerek desteklerini gösterdiler.

 

Seyhan’ın CHP’li Belediye Başkanı Zeydan Karalar etkinliğe kültürel güç katmış; Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde tiyatro sanatçısı Metin Uca Adanalılara biraz nefes aldırdı.

 

Unutmayalım, esas, Adanalı kadınları kutlayalım.

 

(Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün yatırımları ve Suriyeliler konusundaki görüşleri yarına kaldı...)

 

LAİKLİK, DEMOKRASİNİN VE ÇAĞDAŞLIĞIN GÜVENCESİDİR

 

Haberin Devamı

88 yıl önce 10 Nisan 1928’de yapılan değişiklikle anayasada ilk adımı atılan laiklik ilkesi, 1961 ve 1982 anayasalarında da devletin değiştirilemez temel nitelikleri arasında yer almıştır.

 

1924 Anayasası’nın 2. maddesinde yer alan “Türkiye devletinin dini İslam’dır, resmi dili Türkçedir, makarrı Ankara şehridir” hükmü “Türk devletinin resmi dili Türkçedir, makarrı Ankara şehridir” şeklinde değiştirilmiş; “dini İslam’dır” ibaresi metinden çıkarılmıştır.

 

Ayrıca 16. maddedeki milletvekillerinin ve 38. maddedeki cumhurbaşkanının yemininden “vallahi” sözcüğü ile 26. maddedeki “din işlerinin düzenlenmesinin TBMM’nin görevleri arasında sayılması” hükmü anayasadan çıkarılmıştır.

 

(Resmi Gazete: 10 Nisan 1928)

 

Demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan laiklik ilkesi kadının insan haklarının da güvencesidir.

 

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) olarak, dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeler göz önünde tutulduğunda; laikliğin korunmasına bugün her zamandan daha çok özen gösterilmesi gerektiğini ve gerici, bölücü “yeni” anayasa girişimlerine geçit vermeyeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Nazan MOROĞLU - İKKB Koordinatörü

 

EMİNAĞAOĞLU’NU İZLEMEK...

 

CHP üyesi Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun ihracı istendi biliyorsunuz... Ama o da bir hukuk adamı olarak kendisine yapılan haksızlıkları partinin karşılaştığı hukuksuzluğu bir metin halinde kamuoyuna açıkladı. Metnin girişi çok şey anlatıyor: “Temeli müdafai hukuk olan CHP’de hukuku savunmak, ülkeye demokrasiyi getiren CHP’de parti içi demokrasiyi savunmak, CHP ilke ve değerleri için mücadele vermek suç ise, ihracı istenen ben değil, CHP ilke ve değerleridir.”

 

PTT’DEN AÇIKLAMA...

 

MEHMET Saim Sayan tarafından PTT Kastamonu PTT Olukbaşı Şubesi’nden 21.03.2016’da postaya verilerek Aydil Erol-Beylikdüzü’ne gönderilen posta kargosu 31.03.2016’da teslim edilmiş, 23 ve 24.03.2016’da iki kez dağıtıma çıkarılmış ancak adreste bulunamadığı için 24.03.2016’da Beylikdüzü PTT Merkezi’ne ihbarlı olarak bırakılmış ve alıcının müracaatı sonucu 31.03.2016’da kendisine teslim
edilmiştir.

 

BİLİYOR MUSUNUZ?

 

-MANİSA Turgutlu Çaldağı’nda bugüne kadar 250 bin ağacı kesen ve nikel madenini ayrıştırmak için kullandığı sülfürik asitle çevreyi kirletecek olan maden şirketinin aldığı ÇED raporunun, CHP’nin eski milletvekili Hasan Ören ve arkadaşlarının açmış olduğu dava sonucunda Manisa 2. İdare Mahkemesi’nce iptal edildiğini, kararın Turgutlu’da memnuniyetle karşılandığını...

 

-CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu’nun Enerji Bakanı Berat Albayrak’a “3. nükleer enerji santralının İğneada’da planlandığı ve bu konuda mutabakat zaptının bakanlığınız tarafından imzalandığı doğru mudur? Gelişmiş ülkelerin kapatmaya başladığı ve yenilerinin kurulmasına izin vermediği nükleer enerji santrallarına bakanlığınız olarak ülkemizde yapılmasına neden ihtiyaç duyulmaktadır?” diye sorduğunu...

 

-CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ve arkadaşlarının, Gümüşhane’de yaşanan ve üstü örtülmeye çalışılan tecavüz olayı ile ilgili Meclis’e araştırma önergesi verdiğini...

 

 

Yazarın Tüm Yazıları